Tele2 kringgår Ipred-lagen och sparar inte ip-adresser

Nu lyssnar Tele2 på sina kunder och sparar inte användaridentiteter. Äntligen har en av de större operatörerna därmed visat var de står i Ipred-frågan. Jag hoppas att fler operatörer är seriösa och följer efter, då blir Ipred-lagen totalt värdelös.

- Vi gör det för att stärka skyddet av kundens integritet. Tidigare har vi sparat viss information om kunders ip-adresser för internt bruk, men nu har självklart integritetsfrågan ställts på sin spets i och med ipred-diskussionen, säger vd: för Tele 2:s i Sverige, Niclas Palmstierna, till TT.
- Det står ingenting i lagen om elektronisk kommunikation om vad man ska spara, bara vad man inte ska spara. Vi har analyserat rättsläget noggrant och kommit fram till att vi inte har någon skyldighet att lagra uppgifter om våra kunders ip-adresser.


Upphovsrättsindustrins företrädare säger så här:

– Det är häpnadsväckande att någon som påstår sig vara en seriös teleoperatör vill medverka till lagbrott, vilket är innebörden av vad de gör, säger advokat Peter Danowsky juridiskt ombud i första Ipredfallet och företräder skivbolagens intresseorganisation IFPI i Pirate Bay-rättegången

Både Bahnhof och Tele2 har undersökt att det inte är ett lagbrott att inte spara ip-adresser. Antagligen ett hot från Danowsky alltså.

– Stora delar av internet trafiken handlar om illegal fildelning vilket gör den till en viktig inkomstkälla för internetoperatörerna, säger Peter Danowsky.


Vilket inte är sanning, vi betalar ju samma månadsbelopp oavsett hur mycket vi surfar eller fildelar. Det är faktiskt precis tvärtom att operatörerna är de stora vinnarna på Ipred-lagen. Om Internettrafiken gått ner efter Ipred-lagen som det sägs, så blir trafikkostnaden mindre för operatörerna, som kund betalar vi ju inte mindre nu.

Och nu kommer detta från Danowski, som verkligen är häpnadsväckande:

– Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.

Han talar för riksdagen, han talar även om skärpning av lagen.
Är det upphovsrättsindustrin som är vår lag???

Till sist:
Ska allt ägas? Upphovsrätten d.v.s immaterialrätten har sitt pris.
Läs Sverker Lenas: Nöjesindustrin har hamnat i dåligt sällskap

Gör dig själv en tjänst, rösta på Piratpartiet i EU-valet.


SvD, DN, Exp, AB, IDG, N24


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: rolle

NÄR slutar tele2 att spara ip-adresser?

2009-04-27 @ 22:57:30
Postat av: Fredric

Jag skrev idag till Com Hem där jag är kund att jag hoppas att de också tar samma beslut som sina konkurrenter för att inte tappa mig som kund, kopiera och sprid detta och skicka till din internetleverantör!----------------Angående lagring av abonnent-uppgifter,då flera konkurrenter till [Com Hem] nu äntligen tagit ställning mot den rättsosäkra lag som IPRED är och valt att följa lagen om elektronisk kommunikation undrar jag hur [Com Hem] ställer sig i frågan om långtidslagring av IP-nummer och andra abonnentuppgifter som [Com Hem] enligt IPRED kan tvingas vidarebefordra till den aggressiva upphovsrättslobbyn. Jag hoppas att även [Com Hem] kommer följa exemplet och inte lagra IP-nummer och annan information, och snarast gå ut offentligt med ett sådant beslut för att inte riskera att tappa mig och många andra som kunder hos [Com Hem].----------------

2009-04-27 @ 23:57:02
Postat av: satmaran

rolle: http://www.tele2.se/ipred-lagen.htmlhos Tele2 står det på den sidan att de inte längre lagrar, så det borde gälla nu.Fredric: tack!

2009-04-28 @ 07:26:18
Postat av: björn

http://www.physorg.com/

2009-04-28 @ 14:40:29
Postat av: Chip Somodevilla

http://www.usatoday.com/ads/interstitial/2008/page/interstitial.htm?http://www.usatoday.com/news/washington/2009-04-28-obama-groupsN.htm

2009-04-29 @ 10:13:11
Postat av: Lasse

GO TELE !!!!2009-05-17 @ 23:04:13
Postat av: and

It is very helpful information thanks for sharing it.

2011-03-25 @ 03:44:45
URL: http://www.discount-juicy-couture.com
Postat av: Jag

Men nu har de väl ändrat sig? Eller?

2011-04-04 @ 15:50:09
URL: http://www.horoskop.nu
Postat av: deguisement pas cher

Very nice and useful info has been given in this write-up. I must say that this is a great post.

2011-04-14 @ 19:58:10
URL: http://deguisement-pas-cher.org
Postat av: nourriture

I like this web blog very much, Its a real nice spot to read and obtain info.

2011-06-19 @ 17:24:30
URL: http://recetteminceur.unblog.fr
Postat av: clique

I gotta bookmark this web site it seems extremely helpful very useful.

2011-06-19 @ 17:25:03
URL: http://www.squidoo.com/troubles-du-sommeil

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.