Sarkozy ger sig inte, fildelare ska ut från nätet

SR
Ny omröstning om fransk fildelning
Den 29 april ska det franska parlamentet rösta om ett omarbetat lagförslag mot fildelning.

Nyligen röstade parlamentet oväntat nej till ett första förslag från regeringen.

President Nicolas Sarkozy ger sig alltså inte, fildelare ska ut från nätet till varje pris. Hos HAX kan vi läsa att Sarkozy tydligen flyttat på andra beslut för att hinna med sin maniska kamp mot fildelare, tydligen är det ett lagförslag om incest som är mindre viktigt för Sarkozy.

Och varför har då Sarkozy så bråttom?

HAX skriver:
"Samtidigt närmar sig Europaparlamentets behandling av det så kallade telekompaketet. Om EP säger nej till avstängning av fildelare från nätet (för tredje gången i rad) vid sessionen den 4-7 maj, då blir Hadopi i princip omöjlig att driva igenom i Frankrike."


När det gäller telekompaketet skriver Erik Josefsson(V) i Bryssel så här:

I ett nyhetsklipp från Europolitics står det att Sverige är emot 138:an:

Rådet och Europaparlamentet är särskilt oense om [ändringsförslaget 138], där det anges att endast ett domstolsbeslut kan begränsa internetanvändares rätt till information och yttrandefrihet. Ändringsförslaget, som godkändes vid förstabehandlingen av nästan 90% av ledamöterna, gav upphov till ett ramaskri i Frankrike, där den står i konflikt med [HADOPI], ett lagförslag som lagts fram av den franska regeringen för att bekämpa illegal nedladdning [... i rådet är] Storbritannien,Sverige, Italien, Portugal och Finland motståndare till ändringsförslaget.

Alltså Sverige är med bland de länder som är mot ändringsförslaget 138. Just 138:an skulle ge ett skydd mot avstängning av Internetanvändare.

 

Detta har resulterat i att Rick Falkvinge(pp) gått ut med ett pressmeddelande på Piratpartiets hemsida med att Åsa Torstensson ska avgå:

Det har framkommit att den svenska regeringen har verkat i EU för att medborgare ska kunna stängas av från Internet utan rättssäkerhet. Detta går rakt på tvärs med de försäkringar som infrastrukturminister Åsa Torstensson givit offentligt om att folk inte ska stängas av från Internet.

Det gäller det ökända telekompaketet i EU, där upphovsrättslobbyn har arbetat hårt för att göra om Internet till ett kabel-TV-nät där bara godkänt innehåll får levereras till passiva konsumenter. En nyckelpassage har rört rättssäkerhet: ifall en medborgare ska kunnas stängas av från Internet utan domstolsprövning. Det har nu framkommit att den svenska regeringen aktivt arbetar för denna linje, tillsammans med den internetfientliga franska regeringen.

– Torstensson kan inte vara kvar som infrastrukturminister efter detta, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Antingen får hon avgå självmant, eller så får statsministern sparka ut henne.


För er som inte har kläm på vad Telekompaketet är hade DN igår en artikel:

Telekompaketet är i grunden en översyn av EU:s lagstiftning inom teleområdet. Tanken är att stärka konsumenternas rättigheter; paketet omfattar bland annat förslag om rätten att välja bredbandsleverantör samt möjligheten att behålla sitt telefonnummer vid byte av teleoperatör.

Men frågorna som kommit att stå i centrum är de som handlar om friheten på internet. Vem ska nätet egentligen vara till för?

Bakom Telekompaketet står starka intressen inom nöjesindustrin. En drivande kraft är önskan om att stärka upphovsrätten, men förslaget går längre än Ipred-lagen som också springer ur ett direktiv från EU. Inbakat i det digra paketet finns idéer om att internetleverantörer kan bli skyldiga att övervaka och stänga av användare. Ett annat förslag menar att sajter ska kunna blockeras; åtkomsten på internet begränsas.

Kritiker befarar att nätet i framtiden kommer att bli ett slags ”kabel-tv-internet”. Du betalar för de sidor du vill ha tillgång till, övriga får du klara dig utan.

Ingen trevlig läsing alltså, då det finns risk att vi bara får tillgång till de delar av Internet som vi betalar för och följer vi inte upphovsrättsindustrins regler riskerar vi även att bli avstängda från hela.
Läs gärna hela artikeln, jag lovar att du kommer tappa humöret.

Den 5 maj vet vi vilka ändringar som kommer att finnas med i Telekompaketet, då vet vi också hur vårt framtida Internet kommer se ut.

Bloggar och media:

Farmor Gun, HAX 1, HAX 2, Olof, Scaber Nestor, Christian Engström(pp), Rick Falkvinge(pp), Mårtensson, Scaber Nestor 2, Jens O, SvD, Exp,

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag tycker det är bra det du har skrivit, jag håller på med en konversation med telias kundtjänst angående att spara IP adresser och du kan ta del av det om du vill, kanske kan du använda någonting så fler får information.http://www.telia.se/privat/fyraramar.do?channelId=-77368&tabId=3&targetsite=http%3A%2F%2Fwebbguide.telia.se%2Fissue%2FshowIssueStatus.jsp%3Fid%3D7d39bdc354-1cafe5

Hälsningar

Sven O

2009-04-29 @ 19:32:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.