I skuggan av TPB-spektaklet är hjälten Ephone

Massmedia fylls just av The Pirate Bay och skandalen kring den jäviga domaren Tomas Norström. Anmälningarna till JO strömmar in. Men det är inte första gången Tomas Norström blivit JO-anmäld. Norström var den som beordrade razzian mot Internetleverantören Bahnhof år 2005 vilket resulterade i flera JO-anmälningar


Oscar Swartz har funnits med länge i dessa frågor, igår hade han en bloggpost, TPB-domaren = Bahnhofdräparen, där han skriver mycket informativ historia om upphovsrättsindustrins metoder och Tomas Norström. Tack Oscar!

I en kommentar på Oscars bloggpost skriver Bahnhofs vd Jon Karlung bl.a så här:

De (Antipiratbyrån) frågade oss om vi kunde hjälpa till att sprida och plantera trojaner hos våra kunder (och även externt). Det skulle vara nån form av "mätning" som de ville göra... Allt sades vara "jättehemligt". Vi sa förstås nej och jag vet inte vilken annan operatör som nappade på den där grejen.

Läs hela Oscars blogginlägg och Karlungs hela kommentar!


Blogge skriver också ett fantastiskt bra inlägg om upphovsrättsindustrins metoder och rättsrötan i ipred-samhällets spår: Det korporativistiska Ipred-samhallet

Scaber Nestor har en kopia på ett mail som visar på Tomas Norströms kontakter med uppovsrättsindustrin.

Och självklart har TPB-domarens jäv blivit en världsnyhet som finns på alla löpsedlar från Kina till USA.


Ephone är som sagt en liten hjälte i skuggan av TPB-skandalen. Det är fantastiskt att den lilla Internetoperatören gör motstånd mot upphovsrättsindustrins anmälan och Ipred-lagen:

Ephone har nu skickat en 17-sidig inlaga till Solna tingsrätt där operatörens juridiska ombud gör gällande att ett utlämnande av uppgifterna bland annat ”strider mot den grundläggande rätten till skydd för privatlivet”

Ephones juridiska ombud skriver också att ljudboksförlagen ”inte visat sannolika skäl för det av sökandena påstådda upphovsrättsintrånget”.

– Den här Ipredlagen strider mot väldigt många andra lagar. Och jag tror inte att våra kunder hade uppskattat om vi hade lagt oss platt fall och sagt: ”självklart, kom och hämta informationen”, säger Wigstrand.

Bo Wigstrand säger dock att företaget kommer att lämna ut uppgifterna om domstolen kräver detOch till sist:
Ni har väl knappast missat att upphovsrätten för musik troligtvis blir förlängd från 50 till 70 år. Alla svenska parlamentariker röstade emot en förlängd upphovsrätt igår i EU-parlamentet men förslaget vann ändå med 377 ja och 178 nej. Beatrice Ask säger så här: Förslaget gynnar främst skivbolag

Men än är inte sista ordet sagt. Nu går frågan tillbaka till ministerrådet och det är inte självklart att den vinner stöd där. Bland annat kan den svenska regeringen väntas ha invändningar. Det hoppas den moderate EU-parlamentarikern Christopher Fjellner och konstaterar att Sverige var ett av de länder som bidrog till att förslaget ändrades från 95 till 70 år.

Piratpartiet: Vettlös förlängning av upphovsrätten

Det blev lite till:
DN fick visst med PP i sin artikel om senaste Synovate-undersökningen:
Stödet för de övriga småpartierna ökar också något, och störst bland dem är Piratpartiet som ligger på cirka 1 procent. I valet 2006 fick Piratpartiet 0,6 procent. Synovate har i den här mätningen för DN intervjuat 2.666 personer under perioden 7–22 april.

Jag kommer självklart rösta på PP i EU-valet!

Bloggar:
Badlands Hyena, Surgubben, Unni Drougge, Jinge, Leo Erlandsson, Otyget, annarkia,

Media: SvD, IDG, IDG, AB, IDG, DN, DN,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Momo

Härligt att det åtminstone finns några hjältar kvar här i världen!

2009-04-24 @ 13:47:37
URL: http://www.momojord.se
Postat av: Per Nordin

Att upphovsskyddet förlängs är absurt. Redan 50 år är för långt i min mening som upphovsman.

Idéen med att upphovskyddet fortgår efter upphovsmannens död är för att täcka arv till sina efterlevande (främst barn). Ser man till barnen så ser jag 18 år som tillräckligt skydd. Ser man till efterlevande make/maka, så kan kanske 50 år vara motiverat, så dessa får sitt arvsskydd.Men blanda inte ihop dessa saker med fildelningen (stöld) av upphovsskyddat material från upphovsmän som ännu lever och måste försörja sig och sin familj och måste betala produktionskostnaderna för musiken / filmen / böckerna du konsumerar.Allt snack om skivbolagen är bara goja för att blunda för faktumet att i slutändan är det faktiskt skälva kompositören, etc, som inte får betalt för det den gjort och som du konsumerar. För handen på hjärtat: fildelar ni bara sånt som är från döda upphovsmän där rättigheterna ägs endast av bolagen??? Eller? Skivbolagen håller på att försvinna, men det gör inte att kompositörerna inte ska ha betalt av dom som konsumerar deras arbete.

2009-04-26 @ 02:32:33
URL: http://pernordin.wordpress.com
Postat av: satmaran

Peter Nordin:

Du kan ju läsa min senaste bloggpost:

http://www.satmaran.com/2009/april/unni-drougge-gor-succe-pa-gratis.htmlJag kan i övrigt bara svara för mig och om du hade följt tidigare bloggposter så hade du vetat att jag inte fildelar upphovsskyddat material.

Jag bojkottar alltså hela inudstrin.

Läs gärna:

http://www.satmaran.com/2009/april/moderata-kenta-suck-vad-han-svamlar-om-pira.html

2009-04-26 @ 08:24:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.