Domaren jävig i TPB-målet? Vilket spektakel!

Ja jäklar, spektaklet går vidare!
Nu visar det sig att domaren i TPB-målet kanske är jävig. Och rättegången kan behövas tas om.
SR P3 har gjort en granskning:

Vår granskning visar att det finns kopplingar mellan domaren i Pirate Bay-målet och målsägarsidan, det vill säga film- och skivbolagen och deras advokater.

Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU)
Här är domaren medlem på fritiden. Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som företräder rättighetsinnehavarna i Pirate Bay-rättegången är också medlemmar. Föreningen skriver på sin hemsida att de är ”en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”.

Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR)
Föreningen jobbar med frågor som patent och mönsterskydd, men har också verkat för en starkare upphovsrätt. Här sitter domaren med i styrelsen.

Stiftelsen .SE
Ett extrajobb som domaren har vid sidan om jobbet som rådman i tingsrätten. En av hans kolleger här är just Monique Wadsted som företräder de amerikanska filmbolagen i rättegången.

– Men jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, säger Tomas Norström, domare i Pirate Bay-målet.

Men det kommer kritik från fler håll t.ex. advokat Leif Sibersky som anser att domaren borde avsagt sig målet samt före detta domare i Högsta domstolen och lärare i juridik.

– Jag hade själv inte tagit målet i den situationen, säger förre justitieombudsmannen Rune Lavin.

De anklagades advokater säger att detta är mycket allvarligt och Peter Altin säger till SR att detta inte kommit fram före rättegången. Försvarsadvokaterna ta upp detta som första punkt i sitt överklagande. Detta rubbar medborgarnas förtroende för domaren och rättegången. Peter Altin är mycket förvånad över att domaren inte berättat att han är med i samma föreningar som har intressen i det som han skall döma.

Rick Falkvinge(pp): Korruption och förbannad rättsröta

Piratpartiet går ut med ett pressmeddelande


När det gäller Ipred-fallet som gick till tingsrätten samma dag som Ipred-lagen trädde i kraft verkar det nu som operatören Ephone inte kommer lämna ut ip-identiteten på sin kund, därmed blir det ett domstolsfall.

Enligt uppgifter till Ny Teknik på onsdagseftermiddagen kommer internetleverantören Ephone att säga nej till att lämna ut personuppgifterna bakom den anmälda ip-adressen 77.53.104.102

Det innebär att ärendet nu blir föremål för förhandling i tingsrätten och det första fall som rättsligt prövas enligt den nya Ipred-lagen.

Det är fem svenska ljudboksförlag som säger sig ha bevis för att den server som är kopplad till detta ip-nummer har använts för att ladda ned 27 upphovsrättskyddade ljudböcker och sedan sprida dem vidare på internet.

Anmälan sker gemensamt genom Svenska Förläggareföreningen

Ephones pressmeddelande.

Till sist:
MPs Lage Rahm, Maria Ferm och Peter Sunde startar nu en fond för att kunna hjälpa fildelare ekonomiskt som drabbas av Ipred-lagen.


Bloggar och media:

Otyget, Surgubben, Mary,MMM, Opassande, Leo Erlandsson,

Exp, AB, SvD, DN

DN, AB, DN,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Stefan

Inte ens hollywood skulle scensätta det så här klockrent. Jag skrattar högt.En jävig snubbe i årtiondest viktigaste case. Hur tänkte man då...?

2009-04-23 @ 10:23:50
URL: http://www.sugbloggen.se
Postat av: satmaran

:-)

ja, du det kan man undra!

2009-04-23 @ 12:15:39
Postat av: JP

Oskickligt, javisst, men inte så illa som det ser ut. Juristvärlden är liten och att vara med i SFIR är inte särskilt graverande. Släpp sargen, det kommer inte att tas om för den lilla skitsaken.

2009-04-23 @ 18:20:31
URL: http://juris.blogg.se/
Postat av: Anonym

JP:

polleten borde trillat ner hos domaren när han ansåg att nämndemannen som fick gå kunde anses jävig.

Lite magstarkt att själv stanna då, inte minst med tanke på att detta är en rättegång med intresse hos väldigt många, det är så att säga inte vilken rättegång somhelst. Men det var väl kanske just därför, prestigen vägde mer än förståndet.

2009-04-23 @ 19:13:29
Postat av: Pezster

Jo... "The Spectrial" fortsätter... bra med info på ett ställe!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.