Danowski och Tele2 om Ipred-lagen i P1-morgon

I morse var  det ett samtal med Tele 2:s Sverige-vd Niclas Palmstierna och advokat Peter Danowsky kl 07.21, i P1-morgon.

Niclas Palmstierna var väldigt tydlig med att Tele2 följer lagen samt värnar om sina kunders integritet, inget annat. Danowski däremot kör på som tidigare bl.a. med att operatörerna inte följer lagen utan systematiskt förstör uppgifter. Trots att Tele2 endast följer lagen så hävdar Danowski att Tele2 är illojala mot lagstiftningen.

Post och Telestyrelsen har i veckan klart och tydligt gått ut med att Ipred-lagen inte kräver att operatörerna har någon skyldighet att lagra ip-adresser.

SvD:
– Det kommer att tillsättas en utredning för att se över tillämpningen av lagen. Det är ju så att Ipredlagen innehåller inga skyldigheter att lagra, men om man lagrat finns rätten att få ut dem, säger Martin Valfridsson, pressekreterare hos Beatrice Ask.

– Uppgifterna ska ta bort när de inte längre behövs, och det är klart att det får effekt på Ipredlagen när man gör på det sättet, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen


Danowski går även in på Datalagringsdirektivet som ligger som lagrådsremiss. Direktivet som kommer från EU ska införas i Sverige och innebär att operatörerna måste spara uppgifter en längre tid för bekämpning av terrorism och grov brottslighet.

Kommer upphovsrättsindustrin få tillgång till våra identiteter via direktivet? Det känns ju inte bra om fildelning jämställs med terrorism och grov brottslighet.
Är det någon som har koll på detta?

AB: EU vill veta vem du pratar med

HAX: Informationskriget i EU

Till sist:
Hanne Kjöller skriver en massa trams om pirater i DN. Jag kommenterar henne inte för då finns det risk för en massa olämpliga grodor. Emma på Opassande har däremot gjort det mycket bra, vilket även Badlands Hyena har gjort på sitt vis.


SvD, SvD, SvD
SvD, SvD, IDG, DN, AB,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: ConnyT

Kan man vara "illojal" mot en lagstiftning?! Låter underligt. Antingen följer man en lag eller inte. Det Danovsky retar sig på är möjligen att Tele2 inte är lojala med skivbranschen.

2009-04-29 @ 14:00:23
URL: http://connyt.wordpress.com
Postat av: satmaran

Helt korrekt, antingen följer man lagen eller inte, Tele2 följer lagen.

Danowsky försöker bara kasta skit på operatörerna och få det att låta som om de är olagliga.

2009-04-29 @ 14:18:09
Postat av: Ahruman

Angående Datalagringsdirektivet och Ipred: Ipred (närmare bestämt, de ändrade paragraferna om informationsföreläggande i Upphovsrättslagen) säger inget om att uppgifter sparade för vissa ändamål ska undantas. Om inte implementationen om Datalagringsdirektivet (som vi inte sett ännu) inrättar ett särskilt skydd just mot informationsföreläggande, vilket verkar föga troligt, så kommer den lagrade datan att omfattas.Med andra ord har vi alltså sett en ändamålsglidning av Datalagringsdirektivet från terroristbekämpning till småbrott <em>innan direktivet ens genomförts</em>. Detta torde vara ett rekord.“Detta är terroristlagar i praktiken”, som någon författare sa. Ja just det, det var ju den kände medborgarrättsförkämpen och ipredmotståndaren Jan Guillou.

2009-04-29 @ 15:10:41
URL: http://jens.ayton.se/blag/
Postat av: satmaran

Ahruman:

det ska bli intressant att se hur de ska förklara ändamålsglidningen

2009-04-30 @ 05:50:56
Postat av: Ahruman

Bodström har sagt att han ska blogga lite om Ipred inom en snar framtid. Jag ser fram emot att fråga just honom om den saken (hövligt, förstås).

2009-04-30 @ 23:12:41
URL: http://jens.ayton.se/blag/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.