Piratpartiet till EU, wooooow!

Tamtarataaaaaa! Det blev ju ett glädjeskutt nu på morgonen :)

Grattis alla Pirater!!!
Än är segern inte vunnen, men fan vad det känns bra!

DN:

Piratpartiet får 5,1 procent i den här första mätningen inför EU-valet och skulle därmed få in sin toppkandidat Christian Engström i EU-parlamentet. Väljarstödet för partiet har skjutit i höjden efter den senaste tidens debatt om olaglig fildelning på nätet. I riksdagsvalet 2006 fick partiet bara 0,6 procent. 

Det är nästan helt bland unga män som partiet har sitt stöd. I åldersgruppen 18–29 år är PP näst största parti, och mycket få av dem är kvinnor. I åldersgruppen 30–44 år är PP fjärde största parti. 

Ha! Här är en stolt tjej som är Pirat! Tjejer: ut till valurnorna och visa att vi är många, för det vet jag att vi är.

Rick Falkvinge(pp):

Till att börja med, så betyder det att målet — EU-parlamentet — är i sikte på allvar. Nu säger prognoserna att vi tar mandat. Det betyder att vi behöver ta i ytterligare lite extra för att ro det här hela vägen i land. Vi har 37 dagar till valdagen och det är nu det gäller, det är nu vi skriver historia. Inget är färdigt förrän efter valdagen, men nu vet vi att vi är på banan med god marginal.

Dagens nyhet väcker känslor hos många: Pheleroxian är gråtfärdig av lycka, Tantrablog skriver att demokratin fungerar ibland, Leo Erlandsson undrar om det är ett sista aprilskämt eller en storskräll och lePlaid säger: Bryssel nu jävlar!

Pressmeddelande från Piratpartiet, även på partiets Presscenter.

XOR, Opassande, Jonas Morian, Webhackande, Badlands Hyena, Lake, Anna Troberg, Argast, maloki, icmpecho, Europabloggen, Röd Libertarian, Varför inte?, Jan Lindgren, Christian Engström,

Sydsvenskan, SR, AB, HD, N24, SvD
SvD, DN, SvD, NyT,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Danowski och Tele2 om Ipred-lagen i P1-morgon

I morse var  det ett samtal med Tele 2:s Sverige-vd Niclas Palmstierna och advokat Peter Danowsky kl 07.21, i P1-morgon.

Niclas Palmstierna var väldigt tydlig med att Tele2 följer lagen samt värnar om sina kunders integritet, inget annat. Danowski däremot kör på som tidigare bl.a. med att operatörerna inte följer lagen utan systematiskt förstör uppgifter. Trots att Tele2 endast följer lagen så hävdar Danowski att Tele2 är illojala mot lagstiftningen.

Post och Telestyrelsen har i veckan klart och tydligt gått ut med att Ipred-lagen inte kräver att operatörerna har någon skyldighet att lagra ip-adresser.

SvD:
– Det kommer att tillsättas en utredning för att se över tillämpningen av lagen. Det är ju så att Ipredlagen innehåller inga skyldigheter att lagra, men om man lagrat finns rätten att få ut dem, säger Martin Valfridsson, pressekreterare hos Beatrice Ask.

– Uppgifterna ska ta bort när de inte längre behövs, och det är klart att det får effekt på Ipredlagen när man gör på det sättet, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen


Danowski går även in på Datalagringsdirektivet som ligger som lagrådsremiss. Direktivet som kommer från EU ska införas i Sverige och innebär att operatörerna måste spara uppgifter en längre tid för bekämpning av terrorism och grov brottslighet.

Kommer upphovsrättsindustrin få tillgång till våra identiteter via direktivet? Det känns ju inte bra om fildelning jämställs med terrorism och grov brottslighet.
Är det någon som har koll på detta?

AB: EU vill veta vem du pratar med

HAX: Informationskriget i EU

Till sist:
Hanne Kjöller skriver en massa trams om pirater i DN. Jag kommenterar henne inte för då finns det risk för en massa olämpliga grodor. Emma på Opassande har däremot gjort det mycket bra, vilket även Badlands Hyena har gjort på sitt vis.


SvD, SvD, SvD
SvD, SvD, IDG, DN, AB,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Slutspurt för Telekompaketet!


För dig som inte är insatt handlar tillägg 166 i Telekompaketet om att vi ska garanteras ett öppet Internet för medborgarna inom EU, nedan lite kortfattad info:

Rick Falkvinge(pp):
Till sist några ord om Telekompaketet. Det är ett lagförslag i Bryssel just nu, där – för att göra en lång historia väldigt kort – upphovsrättslobbyn har kapat ett lagförslag om att standardisera telefonnätet, och försöker få in lagskrivningar som gör att storföretag ska få rätt att stänga av medborgare från internet utan inblandning från myndigheter, så som president Sarkozy kämpar för i Frankrike, och i allt väsentligt göra om Internet till ett kabel-TV-nät.

Christopher Kullenberg i Expressen: "Sverige måste räddas undan vår Internetfientliga regering."
I dag tas viktiga beslut på EU-nivå som kommer att få återverkningar på hur internet fungerar i unionen. Frågan är om nätet i första hand ska vara en marknadsplats eller en medborgerlig offentlighet.
Om två tillägg till det så kallade telekompaketet inte godkänns av EU-parlamentetet i dag, och därefter röstas igenom den 5 maj, riskerar internet nämligen att förvandlas till ett kabel-teveliknande nät, där internetoperatörer och Ipred-hyrsnutar dikterar villkoren.


Deadline idag kl. 12:00,  för att få med tillägg 166 i Telekompaketet, så än kanske vi hinner maila några EU-ledamöter.
Hos HAX finns länkar med mailadresser här.
Det finns även en PDF med mailadresser här. Jag vet inte om det är försent men mailbomba ändå om du inte redan gjort det.
Om du inte vet hur du ska skriva kan du få tips hos: Göran på Fridholm.net


Erik Josefsson, Argast Nu, Nemokrati, Intensifier, HAX, Calandrella

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Tele2 kringgår Ipred-lagen och sparar inte ip-adresser

Nu lyssnar Tele2 på sina kunder och sparar inte användaridentiteter. Äntligen har en av de större operatörerna därmed visat var de står i Ipred-frågan. Jag hoppas att fler operatörer är seriösa och följer efter, då blir Ipred-lagen totalt värdelös.

- Vi gör det för att stärka skyddet av kundens integritet. Tidigare har vi sparat viss information om kunders ip-adresser för internt bruk, men nu har självklart integritetsfrågan ställts på sin spets i och med ipred-diskussionen, säger vd: för Tele 2:s i Sverige, Niclas Palmstierna, till TT.
- Det står ingenting i lagen om elektronisk kommunikation om vad man ska spara, bara vad man inte ska spara. Vi har analyserat rättsläget noggrant och kommit fram till att vi inte har någon skyldighet att lagra uppgifter om våra kunders ip-adresser.


Upphovsrättsindustrins företrädare säger så här:

– Det är häpnadsväckande att någon som påstår sig vara en seriös teleoperatör vill medverka till lagbrott, vilket är innebörden av vad de gör, säger advokat Peter Danowsky juridiskt ombud i första Ipredfallet och företräder skivbolagens intresseorganisation IFPI i Pirate Bay-rättegången

Både Bahnhof och Tele2 har undersökt att det inte är ett lagbrott att inte spara ip-adresser. Antagligen ett hot från Danowsky alltså.

– Stora delar av internet trafiken handlar om illegal fildelning vilket gör den till en viktig inkomstkälla för internetoperatörerna, säger Peter Danowsky.


Vilket inte är sanning, vi betalar ju samma månadsbelopp oavsett hur mycket vi surfar eller fildelar. Det är faktiskt precis tvärtom att operatörerna är de stora vinnarna på Ipred-lagen. Om Internettrafiken gått ner efter Ipred-lagen som det sägs, så blir trafikkostnaden mindre för operatörerna, som kund betalar vi ju inte mindre nu.

Och nu kommer detta från Danowski, som verkligen är häpnadsväckande:

– Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.

Han talar för riksdagen, han talar även om skärpning av lagen.
Är det upphovsrättsindustrin som är vår lag???

Till sist:
Ska allt ägas? Upphovsrätten d.v.s immaterialrätten har sitt pris.
Läs Sverker Lenas: Nöjesindustrin har hamnat i dåligt sällskap

Gör dig själv en tjänst, rösta på Piratpartiet i EU-valet.


SvD, DN, Exp, AB, IDG, N24


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Unni Drougge gör succé på GRATIS!

Unni Drougge är en härlig författare som har förstått det här med Internet. Hon har satt sig in i fildelningsfrågan och visar nu var hon står i debatten genom att släppa sin ljudbok, "Boven i mitt drama kallas kärlek", för fri nedladdning på The Pirate Bay. De som vill får betala till hennes Paypalkonto. Hon har vad jag förstår endast marknadsfört sig på nätet, via sin blogg och en debattartikel. Billigare marknadsföring kan man ju knappast ha, en massa mellanled försvinner, vilket gör att kostnaderna blir väldigt låga. Nu verkar det som om hennes satsning håller på att bli en succé, inte bara i antal nedladdningar utan även i form av frivilliga inbetalningar till hennes Paypalkonto. Precis som Unni själv skriver är det nog många som vill visa sitt stöd, men jag tror ändå på att detta kan vara en lönsam affärsmodell för många.

Unni har en levande dialog med sin läsarskara på bloggen och i kommentarsfälten kan man se att hennes val att att släppa boken fri har blivit mycket populärt. Jag gissar att det kommer bli ett mycket positivt resultat i kassan för Unni, även om alla fildelare inte betalar, det är liksom det som är grejen. "Det man förlorar på gungorna tar man hem på karusellerna."

Just den här kombinationen, att enkelt ladda ner och sedan betala ett frivilligt belopp om man vill,  tror jag är en lyckad kombination som dagens Internetavändare är mycket positiva till. Tycker man om verket och har möjlighet att betala så gör man det, man vill ju kunna få nya verk. När man även har en levande diskussion som Unni har med sina "kunder", blir det en "hit", för det är just DET som är lite av grejen. Dagens nätanvändare vill gärna kunna ha en dialog, oavsett om det gäller politik eller som i detta fall lyssnare av en ljudbok. Det är en form av ny deltagarkultur som Internet skapat och som vi som finns på nätet uppskattar och ser som en sjävklarhet.

Och det här med dialog och nätkultur förstår Unni, grattis till succén!


Författaren Anna Troberg: Snöbollseffekten

SVT, IDG


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

I skuggan av TPB-spektaklet är hjälten Ephone

Massmedia fylls just av The Pirate Bay och skandalen kring den jäviga domaren Tomas Norström. Anmälningarna till JO strömmar in. Men det är inte första gången Tomas Norström blivit JO-anmäld. Norström var den som beordrade razzian mot Internetleverantören Bahnhof år 2005 vilket resulterade i flera JO-anmälningar


Oscar Swartz har funnits med länge i dessa frågor, igår hade han en bloggpost, TPB-domaren = Bahnhofdräparen, där han skriver mycket informativ historia om upphovsrättsindustrins metoder och Tomas Norström. Tack Oscar!

I en kommentar på Oscars bloggpost skriver Bahnhofs vd Jon Karlung bl.a så här:

De (Antipiratbyrån) frågade oss om vi kunde hjälpa till att sprida och plantera trojaner hos våra kunder (och även externt). Det skulle vara nån form av "mätning" som de ville göra... Allt sades vara "jättehemligt". Vi sa förstås nej och jag vet inte vilken annan operatör som nappade på den där grejen.

Läs hela Oscars blogginlägg och Karlungs hela kommentar!


Blogge skriver också ett fantastiskt bra inlägg om upphovsrättsindustrins metoder och rättsrötan i ipred-samhällets spår: Det korporativistiska Ipred-samhallet

Scaber Nestor har en kopia på ett mail som visar på Tomas Norströms kontakter med uppovsrättsindustrin.

Och självklart har TPB-domarens jäv blivit en världsnyhet som finns på alla löpsedlar från Kina till USA.


Ephone är som sagt en liten hjälte i skuggan av TPB-skandalen. Det är fantastiskt att den lilla Internetoperatören gör motstånd mot upphovsrättsindustrins anmälan och Ipred-lagen:

Ephone har nu skickat en 17-sidig inlaga till Solna tingsrätt där operatörens juridiska ombud gör gällande att ett utlämnande av uppgifterna bland annat ”strider mot den grundläggande rätten till skydd för privatlivet”

Ephones juridiska ombud skriver också att ljudboksförlagen ”inte visat sannolika skäl för det av sökandena påstådda upphovsrättsintrånget”.

– Den här Ipredlagen strider mot väldigt många andra lagar. Och jag tror inte att våra kunder hade uppskattat om vi hade lagt oss platt fall och sagt: ”självklart, kom och hämta informationen”, säger Wigstrand.

Bo Wigstrand säger dock att företaget kommer att lämna ut uppgifterna om domstolen kräver detOch till sist:
Ni har väl knappast missat att upphovsrätten för musik troligtvis blir förlängd från 50 till 70 år. Alla svenska parlamentariker röstade emot en förlängd upphovsrätt igår i EU-parlamentet men förslaget vann ändå med 377 ja och 178 nej. Beatrice Ask säger så här: Förslaget gynnar främst skivbolag

Men än är inte sista ordet sagt. Nu går frågan tillbaka till ministerrådet och det är inte självklart att den vinner stöd där. Bland annat kan den svenska regeringen väntas ha invändningar. Det hoppas den moderate EU-parlamentarikern Christopher Fjellner och konstaterar att Sverige var ett av de länder som bidrog till att förslaget ändrades från 95 till 70 år.

Piratpartiet: Vettlös förlängning av upphovsrätten

Det blev lite till:
DN fick visst med PP i sin artikel om senaste Synovate-undersökningen:
Stödet för de övriga småpartierna ökar också något, och störst bland dem är Piratpartiet som ligger på cirka 1 procent. I valet 2006 fick Piratpartiet 0,6 procent. Synovate har i den här mätningen för DN intervjuat 2.666 personer under perioden 7–22 april.

Jag kommer självklart rösta på PP i EU-valet!

Bloggar:
Badlands Hyena, Surgubben, Unni Drougge, Jinge, Leo Erlandsson, Otyget, annarkia,

Media: SvD, IDG, IDG, AB, IDG, DN, DN,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Domaren jävig i TPB-målet? Vilket spektakel!

Ja jäklar, spektaklet går vidare!
Nu visar det sig att domaren i TPB-målet kanske är jävig. Och rättegången kan behövas tas om.
SR P3 har gjort en granskning:

Vår granskning visar att det finns kopplingar mellan domaren i Pirate Bay-målet och målsägarsidan, det vill säga film- och skivbolagen och deras advokater.

Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU)
Här är domaren medlem på fritiden. Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som företräder rättighetsinnehavarna i Pirate Bay-rättegången är också medlemmar. Föreningen skriver på sin hemsida att de är ”en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”.

Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR)
Föreningen jobbar med frågor som patent och mönsterskydd, men har också verkat för en starkare upphovsrätt. Här sitter domaren med i styrelsen.

Stiftelsen .SE
Ett extrajobb som domaren har vid sidan om jobbet som rådman i tingsrätten. En av hans kolleger här är just Monique Wadsted som företräder de amerikanska filmbolagen i rättegången.

– Men jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, säger Tomas Norström, domare i Pirate Bay-målet.

Men det kommer kritik från fler håll t.ex. advokat Leif Sibersky som anser att domaren borde avsagt sig målet samt före detta domare i Högsta domstolen och lärare i juridik.

– Jag hade själv inte tagit målet i den situationen, säger förre justitieombudsmannen Rune Lavin.

De anklagades advokater säger att detta är mycket allvarligt och Peter Altin säger till SR att detta inte kommit fram före rättegången. Försvarsadvokaterna ta upp detta som första punkt i sitt överklagande. Detta rubbar medborgarnas förtroende för domaren och rättegången. Peter Altin är mycket förvånad över att domaren inte berättat att han är med i samma föreningar som har intressen i det som han skall döma.

Rick Falkvinge(pp): Korruption och förbannad rättsröta

Piratpartiet går ut med ett pressmeddelande


När det gäller Ipred-fallet som gick till tingsrätten samma dag som Ipred-lagen trädde i kraft verkar det nu som operatören Ephone inte kommer lämna ut ip-identiteten på sin kund, därmed blir det ett domstolsfall.

Enligt uppgifter till Ny Teknik på onsdagseftermiddagen kommer internetleverantören Ephone att säga nej till att lämna ut personuppgifterna bakom den anmälda ip-adressen 77.53.104.102

Det innebär att ärendet nu blir föremål för förhandling i tingsrätten och det första fall som rättsligt prövas enligt den nya Ipred-lagen.

Det är fem svenska ljudboksförlag som säger sig ha bevis för att den server som är kopplad till detta ip-nummer har använts för att ladda ned 27 upphovsrättskyddade ljudböcker och sedan sprida dem vidare på internet.

Anmälan sker gemensamt genom Svenska Förläggareföreningen

Ephones pressmeddelande.

Till sist:
MPs Lage Rahm, Maria Ferm och Peter Sunde startar nu en fond för att kunna hjälpa fildelare ekonomiskt som drabbas av Ipred-lagen.


Bloggar och media:

Otyget, Surgubben, Mary,MMM, Opassande, Leo Erlandsson,

Exp, AB, SvD, DN

DN, AB, DN,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rädda Internet är det som fortfarande som gäller

Härligt!

Igår röstade en stor majoritet i EU för att 138:an (numera 46) ska vara kvar i Telekompaketet. Resultatet blev 40 för och 4 emot, 2 nedlagda. Därmed fick frankrikes president Sarkozy en rejäl knäpp på näsan. Internetanvändare ska därmed inte kunna stängas av hursomhelst från nätet. Men som jag förstår är inte Telekompaketet helt ok ändå, t.ex. hur blir det med "kabel-tv-internet"-delen? Igår hade NyTeknik en  läsvärd artikel med EU-parlamentarikerna Erik Josefsson(v) och Eva-Britt Svensson(V) om just operatörernas roll.

Nu ska Telekompaketet upp i EU-parlamentet den 5 maj och därefter i ministerrådet den 12 maj.

Om vår infrastrukturminister skriver Oscar Swartz så här:

Jag har sett Åsa Torstensson (c), vår infrastrukturminister, tala på flera konferenser. Hon säger alltid bra saker om det fria nätet. Men när det kommer till kritan och hon skall stå upp för en svensk syn på kommunikations- och yttrandefrihet fegar hon ur totalt och låter franska dirigister med sin elitistiska, etatistiska syn på sakernas tillstånd råda.


Opassande: Arbetet att rädda Internet fortsätter

Sugbloggen: Delseger, men mer skit är på gång


Till sist:
I en bloggkommentar fick jag veta att jag är bitter och sur, så för er som vill ha humor och satir kan jag rekommendera Surgubben och Badlands Hyena. :-)


Bloggar och media: Stenudd, Karl Sigfrid, Blogghelvetet, Leo Erlandsson, Selig,
IDG, IDG, AB,
AB,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

President Sarkozy = Internets fiende

Idag ska Telekompaketet behandlas i Bryssel, vi får hoppas att det går bra. Jag har precis som många andra mailat till många av våra EU-parlamentariker och fått några få svar, vilka varit positiva. Tydligen verkar många av våra svenska representanter i ITRE-utskottet vara för tillägg 138 som nu tycks heta tillägg 46. Just det tillägget ska se till att ingen berövas Internet utan rättslig prövning. Själva röstningen ska ske den 5 maj. Men det är idag man behandlar vad som ska finnas med.

President Sarkozy har ställt sig på de starka lobbygruppernas sida som är för avstängning av Internetanvändare. Han försöker driva igenom HADOPI-lagen i Frankrike som innebär att man inrättar en ny myndighet som verkar i samråd med upphovsrättsindustrin. Efter 3 varningar om fildelning ska de kunna stänga av fildelare. Tillägg 46/138 i Telekompaketet ska göra att detta inte införs inom hela EU.


Idag skriver Johannes Forssberg på Expressens ledarsida:

De rättigheter vi 
har enligt telekompaketet finns i våra avtal med internetoperatören. Det handlar om att få det paket vi betalar för. Vi har rättigheter som internetkunder, inte som människor.
Det inte bara låter som en mardröm. Det är en mardröm.
Men det finns fortfarande möjlighet att göra motstånd.
I kväll kommer Europaparlamentets ITRE-utskott att rösta om tillägg 46 (tidigare 138) till telekompaketet.
Tillägget slår fast att ingen får berövas sin internettillgång utan rättslig prövning


Läs gärna hela artikeln för den ger bra information.


Läs även hos Piratpartiet, jag kollade nyss och såg att nu är medlemsantalet uppe 34999, he, en från 35000.
Helt otroligt. jag tycker det är glädjande att så många människor runt om i landet visar sitt missnöje med alla nya vansinninga lagar som rör Internet och även protesterar mot domen i Pirate Bay-målet

Christian Engström och Mika Sjöman från Piratpatiet på Aftonbladet debatt:
Reinfeldt är en hycklande fildelare


Pirate Bay hör redan till en del av vår historia. En av de servrar som beslagtogs vid razzian mot TPB för ett par år sedan finns nu på Tekniska museet. Intill TPB-servern finns bl.a. en kassettbandspelare från sjuttiotalet som på den tiden sågs som ett hot mot upphovsrätten.


Till sist lite om FRA:
FRA-chefen Ingvar Åkesson får sitta kvar på sin plats till oktober 2011 och Internetoperatörernas kablar kommer inte vara kopplade till FRA förräns den 1 december har nu riksdagen bestämt, skälet är tidsbrist.


Bloggar och media:
HAX, Bodströmsamhället, Stenudd,
SvD, AB, AB


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rick, nu är du ju nästan elak

Men jag skrattade högt när jag läste din bloggpostning, så jag tar och snor hela, hoppas du inte misstycker.Från Rick Falkvinges blogg:

Kul citat i Svd av MP

Jag hittade ett kul citat i Svenska Dagbladet av MPs partisekreterare Agneta Börjesson:

Inte ens statsvetare Sören Holmberg vågar sia om varför just Miljöpartiet går så starkt fram, men partisekreterare Agneta Börjesson tror att den senaste debatten kring integritet och Pirate bay-rättegången har ökat stödet.

– Det Piratpartiet gör är jättebra, att de väcker dessa frågor, men jag tror att väljarna vill ha bredare lösningar och väljer oss istället för ett enfrågeparti.

Till att börja med tycker jag inte om att man kallar medborgare för “väljare”. Det är ungefär som att kalla människor för “konsumenter”. Det är helt enkelt, på ren svenska, jävligt nedlåtande.

Men så till påståendet om att medborgare “väljer Miljöpartiet i stället för Piratpartiet”?

  • Tid för Miljöpartiet att få 65 nya medlemmar: ett år (hela 2008).
  • Tid för Piratpartiet att få 65 nya medlemmar: strax under fyra minuter.

Kära Miljöpartiet, det är jättekul att ni pratar om våra frågor ibland (även om de aldrig kommer att stå högst på ett miljöpartis agenda), men vissa uttalanden får mig bara att höja på både ett, två och tre ögonbryn… Om ni ska dissa PP, så snälla, gör det bättre än så här?Jag skrattade även när jag läste de här killarnas bloggningar:

Opinionsundersökningar är inte lätta att förstå sig på, man kan tolka lite som man vill, vilket Motpol upptäckt:
Och vad fan ska det här betyda då?

Surgubben har försökt bevisa att det är lika lätt att bli medlem i Moderaterna som i Piratpartiet, men det gick visst åt skogen.

Läs på Peter J Olssons blogg om en äldre konservativ man som nu ska bli medlem i Piratpartiet.

Till sist:
Nya medlemmar fortsätter att strömma till Piratpartiet, nu är det över TRETTIO tusen medlemmar. Helt otroligt!

Media om Piratpartiet: AB, AB, DN
Media om opinionundersökningar: DN, AB,
Media om Pirate Bay: Exp, GT,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Moderata Kenta, suck, vad han svamlar om Piratpartiet

Jag läste precis moderaten Kent Perssons bloggpost om Piratpartiet. Jag tror Kent har analyserat läget lite fel. Kent tror nämligen att Piratpartiet får en massa medlemmar för att det är gratis att bli medlem. Det skulle vara intressant att se om riksdagspartierna skulle få en massa nya medlemmar om det var gratis även hos dem, jag tror INTE det.

Igår var det en demonstration i Stockholm som samlade mängder av nya och gamla pirater, det var gratis att gå dit också, men jag tror inte det var därför folk gick dit. Nu var det inte bara pirater som var där utan det var säkert folk från hela det politiska spektrat. En som kom var Unni Drougge och hon förstod och hon blev rörd över den nya folkrörelsen som håller på att växa upp i landet. Att Piratpartiet får ett sånt stort stöd är för att våra riksdagspolitiker slutat att lyssna på folket. Tillströmningen av nya medlemmar till PP är en PROTEST mot alla de vidriga lagar som sittande politiker har och hålleratt stifta, framförallt de lagar som bevakar oss på Internet. Vi är många som vill att Internet ska förbli fritt med sin källa av information, kommunikation, kunskap och kultur. Det handlar inte om gratis.Det handlar om att inte vara övervakad i en demokrati, det handlar om att få ha sitt privatliv ifred, det handlar om att inte bli styrd och kontrollerad av stat och privata särintressen.

Jag är pirat för att jag inte tror på kontroll och övervakning, inte för att jag vill ha saker gratis.
Jag har varit en kanonkonsument för nöjesindustrin, jag har tidigare spenderat uppåt 8000 årligen på böcker, film, musik, tidskrifter och andra nöjen, men nu är det slut med det. Jag vägrar att spendera en spänn till på den nöjesindustrin som med sina lobbygrupper lyckats få våra politiker att stifta lagar för att styra vår konsumtion på ett sätt som vi inte vill ha, allt för att fylla deras feta plånböcker.

Jag vill inte gynna den industri som dragit Pirate Bay inför rätta. Killarna i The Pirate Bay har tagit fram en världsberömd tjänst som passar vår moderna tid och satt Sverige på kartan som världsledande inom IT, det kunde den vidriga nöjesindustrin själva gjort om de hade velat. Men det har de inte för de har varit rädda för att tappa kontrollen över det monopol som Internet omöjliggör. På internet kan små och stora skapa globala verksamheter. Den globala okontrollerade konkurrensen vill inte nöjesindustrin ha, liksom de inte vill ha konkurrens från mindre aktörer. Internet har skapat en värld där de stora skivbolagen inte behövs. Alla som vill kan själva till en rimlig kostnad marknadsföra och sälja sina produkter på nätet. Nu har denna industri lyckats genom dumma politiker få vansinniga lagar till sin hjälp att styra konsumtionen. Tacka fan för att det blir uppror, tacka fan för att folk rusar till Piratpartiet.

Jag fildelar naturligtvis inget från den industrin jag inte längre köper något från, jag vill helt enkelt inte ha deras vidriga produkter. Jag betalar gladeligen ett årsabonnemang till Spotify som försöker ta fram en tjänst som är användarvänlig. Jag betalar gladeligen för verk från artister och andra kreatörer som tydligt tagit ställning mot vidriga lagar som t.ex. Ipred. Jag är för upphovsrätt, för skaparen, inte skivbolagen, men dagens upphovsrätt måste kasseras.
Jag vet att många precis som jag är väldigt besvikna på nöjesindustrin och nu bojkottar deras produkter i alla former. Det känns faktiskt väldigt befriande att upptäcka att man inte har behov av deras produkter. Jag hoppas vi blir många.

Jag har helt tappat förtroendet för nuvarande styrande politiker som kriminaliserar folket för privata ekonomiska särintressen. De är på helt fel väg.

Jag hoppas att Piratpartiet kommer in EU-parlamentet. Jag kommer självklart rösta i EU-valet.
Christian Engström(pp) är en bra kandidat.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bilder från TPB-demonstrationen i Stockholm

Idag var det demonstration mot TPB-domen på Medborgarplatsen i Stockholm, det var svinkallt men väldigt många kom ändå. Här kommer lite bilder.

medborgarplatsen, demonstration


stasi lever


fri kultur, filesharing is love, free tpb


ipred är en horaAnna Troberg


Rick Falkvinge och Anna Troberg från Piratpartiet var på plats och höll tal liksom många andra som jag inte kommer ihåg namnet på. Det var kul att många kom fram och höll spontana tal t.ex. Unni Drougge.
Jag kollade nyss på Piratpartiets hemsida och såg att nya medlemmar strömmar till partiet. Piratpartiet har nu fler medlemmar än V, MP, KD och FP och har nu kommit upp i 23391 medlemmar vilket innebär att partiet precis gått förbi KD som har 22919 medlemmar. Great! Piratpartiet är vår tids största folkrörelse, gå med du också om du inte redan gjort det. Visa politikerna ditt missnöje!

Expressen: Gissa vilka som är hjältar

Hoppas att alla nya medlemmar kommer rösta i EU-valet, det skulle vara härligt att se Piratpartiet i EU-parlamentet.

Även operatörer visar sitt missnöje. Det är inte bara Bahnhof som inte kommer spara kundernas ip-nummer, utan även All Tele:

- Vi följer bara svenska lagstiftning. Det finns i dag ett antal lagar och regler som styr tele- och datatrafiken, som bland annat säger att man inte får spara material om kunder. Kundregister har ju missbrukats och sålts vidare. Där är Datainspektionen tydlig i vad man tycker, säger Ola Norberg, vd på All Tele.

– Först har vi en lagstiftning som säger att vi inte skall ha kundregister och sedan införs en ny lag där vi skall lämna ut ip-adresser, adresser som vi inte spar.

Peter Sunde, epic winning lol


Bloggar och media: Lars Erick, Moderat Pirat, Oscar Swartz, Kjellberg, Jinge, Motpol, Kulturbloggen, Otyget, Karl Sigfrid, Karl Sigfrid i SvD, annarkia
AB, Kvp, SvD, SvD, DN, DN, DI


 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

IFPI försöker redan censurera TPB på nätet

IFPI har redan försökt införa blockering av TPB på nätet, här går det undan!

Stärkta av den fällande domen vill skivbranschens organisation Ifpi föra striden vidare. Det är Pirate Bay som erbjuder möjligheten att enkelt hitta musik och film att ladda ner, men företag som Telia Sonera och Bahnhof som äger scenen. Ludvig Werner, styrelseordförande i Ifpi, tolkar tingsrätten som att läget nu är gynnsamt.

–Den är ett kraftigt statement att det som Pirate Bay sysslat med är både olagligt och kraftigt olagligt. Det är klart att nu finns det bevis från domstol på att den här sajten sprider olagligt kopierade filer och då bör det finnas en grund för operatörerna att hjälpa till, säger Ludvig Werner.


Men alla operatörer säger blankt NEJ!

–Vi ska inte censurera sajter för våra kunder, det är inte vår uppgift. Allt som bryter mot principen om ett fritt och öppet internet tycker jag är dåligt.

Under tiden kommer verksamheten på The Pirate Bay att fortsätta som vanligt. Några pengar till industrin blir det inte.

–Även om jag hade något så hade jag bränt upp det hellre än att betala skadeståndet, säger Peter Sunde.

Servrarna står inte längre i Sverige. Och Peter Sunde är full av tillförsikt trots nederlaget i tingsrätten.
- Man kan se det som en tv-serie, där det här är sista avsnittet i första säsongen med en cliffhanger.När det gäller Telekompaketet verkar det vara stor oenighet bland politikerna om huruvida Internetanvändare ska kunna stängas av  och siter blockeras. Det känns inte alls bra att oklarheten i lagarna är så stora.


I gammelmedia finns det fortfarande gott om skribenter som fortfarande inte förstått vad Internet är t.ex på DN:s ledarsida
Kampen om internet går in i en ny fas. Stockholms tingsrätt har visat att anarki inte är någon modell för framtiden.
Emma/Opassande skriver bra kommentarer till det inlägget


Läs även:

Anders Widén: Staten som skapar anarki

Copyriot: Har antipiraterna en egen releasegrupp i tingsrätten?

Hell-man: Här ser vi faran med förment “bra” censur

DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Demonstrationer mot TPB-domen

Medborgarplatsen i Stockholm, 14:00.

Gustav Adolfs Torg, Göteborg, 14:00

Stortorget i Lund, 12:00.

Stora Torget i Karlstad, 12:00.

Häng på! Visa vad du tycker om utvecklingen av vårt älskade Internet och vårt samhälle. Visa våra politiker att det är dags att göra slut med Hollywoods makt över oss. Kampen fortsätter.

Du som inte kan delta, kan visa din åsikt genom att gå med i Piratpartiet. Det ser ut som Piratpartiet fått över 5000 nya medlemmar sen TPB-domen presenterades igår. Just nu över 20000.

Det är dessutom rent ut sagt för jävligt att Carl Lundström överhuvudtaget blev dömd.

Till alla landets arbetsgivare säger jag: tänk på vem du anställer och framförallt se till att du aldrig pratar, hjälper, stödjer, kollar, undersöker åt, säljer något eller har kontakt med din personal och har du det ändå, se för fan till att du inte har massor av pengar.

Hultin: Dags att stämma Google och Yahoo

Bloggsam: Vem äger Internet?

Nemokrati: Hjälp till att ändra Internet!

Unni Drougge, ConnyT, Scaber NestorLeo Erlandsson, Blogghelvetet, Polisstaten, SvDSvD, DN, SvD, SvD, Exp,

 


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

TPB-domen, beviset på våra fega politiker

En av vår tids största frågor har i dag gjorts upp i en tingsrätt. Det är ett enda stort svek från våra politiker. Reinfeldts alliansregering har inte vågat ta tag i frågan utan istället låtit en privat industri ta denna viktiga fråga till en domstol. Så här kan man inte göra i en demokrati och det kommer att stå våra politiker dyrt i tappat förtroende hos en hel generation. Detta är en politisk dom, men det är en politisk dom där politikerna hållt sig gömda och inte vågat ta debatten. Det här är en teknikfientlig dom som slår mot hela Internetinfrastrukturen. Det här är ingen dom som skipat någon rättvisa. Det här är en dom med bara förlorare. Om jag är förbannad? Det kan du lita på!

Det här är en krigsförklaring mot allt vad Internet står för.

Lage Rahm(mp) har förstått det här med Internet:

När det gäller The Pirate Bay-målet är det särskilt intressant att läsa domstolens motivering. Det framgår såvitt jag förstått att The Pirate Bay underlättat brott och därför medverkat till det. Någon närmare motivering framgår faktiskt inte, däremot att det inte spelar någon roll om de tillgängliggjorts någon annanstans eller att The Pirate Bay bara länkat vidare till andra.

Med den logiken borde egentligen hela internet stängas. Själva grejen med internet är att det är ett stort nät av länkar där varje länk underlättar för helheten. Om Google länkar till brottslig verksamhet (t.ex. hets mot folkgrupp) underlättar det ju faktiskt den brottsliga verksamheten eftersom det ju krävs att hatbudskapet faktiskt når ut för att det ska vara brottsligt.

 

Piratpartiet fick idag över 3000 nya medlemmar och har nu blivit större än Folkpartiet. Piratpartiets ungdomsförbund är nu största politiska ungdomsförbundet i Sverige.Visa vad du tycker
, jag kommer göra det, jag kommer vara på Medborgarplatsen, Sthlm, idag lördag den 18 April kl 14:00-15:30 och demonstrera.Exp. Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, Resume, Resume, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DM, DM,

AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, N24, N24, IDG, IDG, IDG, IDG, IDG


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sarkozy ger sig inte, fildelare ska ut från nätet

SR
Ny omröstning om fransk fildelning
Den 29 april ska det franska parlamentet rösta om ett omarbetat lagförslag mot fildelning.

Nyligen röstade parlamentet oväntat nej till ett första förslag från regeringen.

President Nicolas Sarkozy ger sig alltså inte, fildelare ska ut från nätet till varje pris. Hos HAX kan vi läsa att Sarkozy tydligen flyttat på andra beslut för att hinna med sin maniska kamp mot fildelare, tydligen är det ett lagförslag om incest som är mindre viktigt för Sarkozy.

Och varför har då Sarkozy så bråttom?

HAX skriver:
"Samtidigt närmar sig Europaparlamentets behandling av det så kallade telekompaketet. Om EP säger nej till avstängning av fildelare från nätet (för tredje gången i rad) vid sessionen den 4-7 maj, då blir Hadopi i princip omöjlig att driva igenom i Frankrike."


När det gäller telekompaketet skriver Erik Josefsson(V) i Bryssel så här:

I ett nyhetsklipp från Europolitics står det att Sverige är emot 138:an:

Rådet och Europaparlamentet är särskilt oense om [ändringsförslaget 138], där det anges att endast ett domstolsbeslut kan begränsa internetanvändares rätt till information och yttrandefrihet. Ändringsförslaget, som godkändes vid förstabehandlingen av nästan 90% av ledamöterna, gav upphov till ett ramaskri i Frankrike, där den står i konflikt med [HADOPI], ett lagförslag som lagts fram av den franska regeringen för att bekämpa illegal nedladdning [... i rådet är] Storbritannien,Sverige, Italien, Portugal och Finland motståndare till ändringsförslaget.

Alltså Sverige är med bland de länder som är mot ändringsförslaget 138. Just 138:an skulle ge ett skydd mot avstängning av Internetanvändare.

 

Detta har resulterat i att Rick Falkvinge(pp) gått ut med ett pressmeddelande på Piratpartiets hemsida med att Åsa Torstensson ska avgå:

Det har framkommit att den svenska regeringen har verkat i EU för att medborgare ska kunna stängas av från Internet utan rättssäkerhet. Detta går rakt på tvärs med de försäkringar som infrastrukturminister Åsa Torstensson givit offentligt om att folk inte ska stängas av från Internet.

Det gäller det ökända telekompaketet i EU, där upphovsrättslobbyn har arbetat hårt för att göra om Internet till ett kabel-TV-nät där bara godkänt innehåll får levereras till passiva konsumenter. En nyckelpassage har rört rättssäkerhet: ifall en medborgare ska kunnas stängas av från Internet utan domstolsprövning. Det har nu framkommit att den svenska regeringen aktivt arbetar för denna linje, tillsammans med den internetfientliga franska regeringen.

– Torstensson kan inte vara kvar som infrastrukturminister efter detta, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Antingen får hon avgå självmant, eller så får statsministern sparka ut henne.


För er som inte har kläm på vad Telekompaketet är hade DN igår en artikel:

Telekompaketet är i grunden en översyn av EU:s lagstiftning inom teleområdet. Tanken är att stärka konsumenternas rättigheter; paketet omfattar bland annat förslag om rätten att välja bredbandsleverantör samt möjligheten att behålla sitt telefonnummer vid byte av teleoperatör.

Men frågorna som kommit att stå i centrum är de som handlar om friheten på internet. Vem ska nätet egentligen vara till för?

Bakom Telekompaketet står starka intressen inom nöjesindustrin. En drivande kraft är önskan om att stärka upphovsrätten, men förslaget går längre än Ipred-lagen som också springer ur ett direktiv från EU. Inbakat i det digra paketet finns idéer om att internetleverantörer kan bli skyldiga att övervaka och stänga av användare. Ett annat förslag menar att sajter ska kunna blockeras; åtkomsten på internet begränsas.

Kritiker befarar att nätet i framtiden kommer att bli ett slags ”kabel-tv-internet”. Du betalar för de sidor du vill ha tillgång till, övriga får du klara dig utan.

Ingen trevlig läsing alltså, då det finns risk att vi bara får tillgång till de delar av Internet som vi betalar för och följer vi inte upphovsrättsindustrins regler riskerar vi även att bli avstängda från hela.
Läs gärna hela artikeln, jag lovar att du kommer tappa humöret.

Den 5 maj vet vi vilka ändringar som kommer att finnas med i Telekompaketet, då vet vi också hur vårt framtida Internet kommer se ut.

Bloggar och media:

Farmor Gun, HAX 1, HAX 2, Olof, Scaber Nestor, Christian Engström(pp), Rick Falkvinge(pp), Mårtensson, Scaber Nestor 2, Jens O, SvD, Exp,

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

TPB-domen och mer om fildelning

I morgon den 17 April kl 11:00 presenteras domen i Pirate Bay-målet. Piratpartiet kommer att vara på plats i Tingsrätten i Stockholm och går ut med ett pressmeddelande så fort de kan.
Jag misstänker att stjärnförfattaren Paulo Coelho håller tummarna för TPB-killarna. Tydligen hade han velat vara med i rättegången och gett sitt stöd till The Pirate Bay, men han fick visst inget svar på sitt erbjudande:
Paulo Coelho erbjöd sig också i ett e-mejl att åka till Sverige och visa sitt stöd för sajten under rättegången, vars dom kommer på fredag. Men han fick aldrig något svar av The Pirate Bay.


Igår gick operatören Bahnhof ut med uppgifter om att de inte kommer lagra ip-nummer, därmed kan de inte heller lämna ut dessa vid förfrågan, vilket blev mycket populärt bland läsarna.
Tydligen är det så att Bahnhof inte alls hittat ett kryphål i lagen, utan de följer den helt enkelt. Om det är så borde ju fler operatörer följa lagen.

Rick Falkvinge sammafattar lagen lite kort:

Lagen kräver faktiskt att sådana loggar raderas så fort de inte behövs för fakturering. Det är ett absolut krav från lagen att internetleverantörer inte ska spara identifierande trafikuppgifter en sekund längre än nödvändigt.
Att då framställa det som ett “kryphål” blir helt fel, eftersom lagen är avsedd att skydda kundernas integritet på exakt det sättet. Det är inget fel som måste fixas, utan någonting som är alldeles genomtänkt.OMG Internets! meddelar nu vilka tingsrätter ipredkoll.se är kopplad till. Siten är ett Piratbyrån-projekt där man kan kolla vilka ip-nummer som är anmälda hos tingsrätten:
ipredkoll är nu uppkopplad mot Hudikvalls, Gävles, Helsingborgs, Uddevallas, Luleås, Borås  Varbergs, Attundas, Göteborgs, Jönköpings, Stockholms, Södertörns, Halmstads, Malmös, Lyckseles och Ångermanlands tingsrätter.


Svd har några nya artiklar om upphovsrättens historia och om fildelning:
Forna tiders fildelning Frank Zappa uppfann fildelning, Vem delar filmjölken?


Till sist:
Mark Klamberg och Mattias Bjärnemalm meddelar att amerikansk domstol har funnit att lagstiftning som ger nytt skydd åt äldre verk är oförenlig med konstitutionens första tillägg.
En seger för allmänheten som nu kan känna sig lite tryggare i att det som är fritt idag inte ska bli ofritt imorgon.

DI, Exp, IDG, IDG


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

TV-tittandet har gått ner precis som Internettrafiken

Det är lite intressant att se hur man tolkar minskad Internet-trafik och minskat TV-tittande. Sen Ipred-lagen infördes har man i viss media tolkat minskad trafik hos Netnod som en direkt konsekvens av ipred-lagen. När det däremot gäller minskat TV-tittande under samma period så beror det på det fina vädret.

Självklart har Ipred-lagen gjort att många skrämts upp och blivit försiktiga, men jag tror att man ska vänta innan man drar några slutsatser om effekten av Ipred-lagen. Självklart försöker nöjesindustrin skrika ut att lagen är bra och att Netnods grafer är ett bevis för det, de har ju lyckats lura politikerna till att tro att Ipred-lagen är ett måste för kulturarbetarnas överlevnad.

Jag tycker det är intressant att se att Aftonbladet väljer att kolla hos en mindre videobutik om hur lagen fallit ut. Varför har man inte gått till t.ex. någon av sveriges större spelbutiker och frågat? Jag är inte säker på att resultatet skulle blivit detsamma. Med detta vill jag inte påstå något eftersom jag själv inte gjort någon omfattande undersökning, men jag tror man får de svar man vill ha om man inte kritiskt och opartiskt kontrollerar på fler håll. I en liten butik kan ett par få extra sålda exemplar verka väldigt mycket.

Hursom är det alldeles för tidigt att veta något om hur lagen påverkat den "illegala" fildelningen..


Läs även:

SR/P3: Internetoperatören Bahnhof har tydligen hittat ett kryphål i Ipred-lagen, de kommer inte spara ip-nummer i sina system.

Rick Falkvinge(pp)
: Falska hotbrev om Ipred cirkulerar

På DN:s fråga:
Köper du fler spel och filmer sedan Ipredlagens införande?
Svar idag den 15 april:
JA ca 3%
NEJ ca 96%
VET INTE ca 2%
Totalt: ca 101%

NyTeknik, IDG, Metro
DN, SvD, DN, SvD,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Bloggar och egotrippade Bodström

I helgen har det skrivits mycket i gammelmedia om politikernas bloggar. DN tror att man kan se hur populär en blogg är efter hur många kommentarer blogginläggen har. Jag personligen kommenterar sällan blogginlägg men det innebär inte att bloggar jag läser är ointressanta. Det finns nog många skäl till att inte alla politikers bloggar är populära. Jag tror att det mest beror på att de är tråkiga men det kan nog även vara som i fallet Thomas Bodström med sin blogg Bodströmsamhället:

Jag tycker det är kul att Bodström börjat blogga men han har en hel del att lära sig om bloggvärlden. Bodström får en hel del kommentarer men bloggen känns ändå tråkig eftersom han är så dålig på att länka och han verkar inte ha koll på andra bloggar. Igår skrev han en blogg om FRA, så även idag. Vi är jättemånga i bloggvärlden som är intresserade av FRA-lagen men hur tror Bodström att man ska hitta att han har bloggat om just FRA när han avslutar inläggen:

Läs även andra bloggares åsikter om 

Ingen tagg med FRA eller FRA-lagen alltså, men en med Thomas Bodström, just precis vad man letar efter om man är intresserad av FRA-frågor. Skärp dig Bodström, var inte så egotrippad!

Andra om FRA:
Christian Engström(pp): Dags att stoppa storebror
XOR tipsar om föreläsningar nu på lördag den 18 april i Göteborg, de handlar om övervakning, fildelning och upphovsrätt: NoFRA.se

Andra om politikerbloggar:
Karl Sigfrid, HAX, Farmor Gun, Blogghelvetet, Kulturbloggen,
SvD, AB, SR

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Alliansens skolpolitik är helt misslyckad

Vad är det för samhälle som alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen håller på att skapa? Det är en farlig väg som alliansen nu stakar ut genom att redan i grundskolan stänga ut "stökiga" barn som man istället borde "fånga upp".  Hur kan man vara så korkad att man tror att ett barn som mår så dåligt att det inte kan fungera i en vanlig klass ska förstå en skriftlig varning? Och sedan stänga ett barn som mår så dåligt utanför gemenskapen, det är ju helt vansinnigt. Det här skulle kunna fungera på barn som mår bra, men det är ju inte de som är de störande.

Visst ska vi ha ordning i skolan och arbetsro i klassrummen, men det här är helt fel väg att gå. Barn som inte fungerar måste man ge resurser och tid, inte kasta ut. Det finns alltid en anledning till att någon inte fungerar. Finn den!

Det här är inget annat än en misslyckad skolpoitik som kommer att få stora konsekvenser och skapar utanförskap som banar vägen för annan kriminalitet och misär. Vi blir alla förlorare av en sådan utveckling.


Bloggar och media:
annarkia, Kulturbloggen, Mad World, Viktor, Badland Hyena,
Expressen, AB, SvD, SvD, AB, DN, SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Det gör ont när knoppar brister

Jag har ont i varenda muskel och led i kroppen tror jag. Hela helgen har jag krattat löv, plockat kvistar, rensat i rabatterna och haft allmän vårstädning. Jag har fått massor av frisk luft och sol och blivit bombad av massor av pollen, sälg och al tror jag. Jag är "däpt i näsan", ögonen kliar och huvudet känns tungt, jag känner mig faktiskt helt slut. Men det är så himla skönt att det äntligen är vår, även om det gör ont i hela kroppen. Aaatjoooo!!!


Crocus vernum tumazLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Woooow vilket scoop!

Hahahhahaha Niklas Svensson på Politikerbloggen har gjort bort sig rejält.. Rick Falkvinge har SJÄLV gått ut på Facebook och sökt tjejer att sova hos under sin valkampanj i Sverige, vilket Niklas Svensson försöker göra till ett sensationsavslöjande:

Avslöjande: Partiledaren raggar sängkamrater via nätet.

Ja jäklar, där avslöjade du något Niklas!
Vet du om att Facebook är ett av världens största sociala nätverk och absolut inte hemligt. Internet är dessutom snart större än TV.

Niklas, du är bara ute efter sensationssnaskande rubriker. Jävligt lågt av dig.


Jag kommer rösta
Piratpartiet i EU-valet. Jag vill se Christian Engström(pp) ta upp kampen mot president Sarkozy.


Fler om Niklas Svensson: Kulturbloggen, Teflonminne, Fridholm, Erik Laakso


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ingen avstängning av franska fildelare

Det franska parlamentet har röstat nej till en föreslagen lag mot fildelning. Men president Sarkozy tänker tydligen inte ge sig utan han ska till varje prist stoppa fildelarna och tänker komma med ett nytt förslag.
Förslaget antogs först i senaten, parlamentets överhus, men röstades senare på torsdagen ned i nationalförsamlingen. Omröstningen genomfördes genom handuppräckning med resultatet 21-15, vilket visar ett lågt deltagande. Tydligen hade fransmännen bråttom hem för att fira helg, hehe. Jag undrar hur förbannad Sarkozy är över det?

The Pirate Bay nyttjas nu av ljudboksleverantören Storytel och bokförlaget Ordfront för att marknadsföra Anders Rydells och Sam Sundbergs bok boken Piraterna. Tre kapitel av boken kommer finnas för laglig nedladdning och vill man ha resten av boken så kostar det 19 kronor. Det ska bli kul att se hur den affärsvarianten lyckas. Jag funderar faktiskt på att testa.

Laglig nedladdning av musik från nätet ökar kraftigt och en av de större aktörerna, InProdicon, säger så här:
- Vi har sett en tydlig ökning av försäljningen jämfört med förra året. Det rör sig om 20—30 procent ökning på årsbasis, men försäljningen slår lite upp och ner beroende på vilka artister som lanserar nya album.


Johanna Nylander skriver i Expressen om att Acta-avtalet troligen kommer att samköras med EU:s telekompaket och gå in i enskilda länders bekämpning av kopiering på nätet. Det finns även risk för att teleoperatörerna får större ansvar av innehållet i trafiken. Privatimport kommer kanske förbjudas och i värsta fall kan tullen få rätt att söka igenom både resväskor och datorer i jakt efter en duplicerad musikfil, läkemedelskopia eller en falsk Diorparfym.

Det låter ju helt sjukt , det är vansinnigt att privata särintressen får en sådan makt över våra liv!

Bloggar och media:
Karl Sigfrid, HAX, Otyget, Tomas SidaJohanna Nylander, Erik Josefsson
AB, IDG, IDG, Exp, SvD, SvD, SR

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Skärtorsdagslänkar


Om CENSUR och BLOCKERING:

Igår kunde vi ju läsa i SvD att politiker inom EU vill införa censur på Internet. TkJ-bloggen undrar vad en barnporrsajt är och skriver ett tänkvärt inlägg som börjar så här:
EU vill reglera nätet ännu hårdare och låta staten ha filter som blockerar “barnporrsajter”Vad är egentligen en barnporrsajt? Alltså, finns det över huvud taget några öppna sajter som sprider barnporr? Vad är det för sajter som kommer att hamna i ett sådant filter? Rätta mig gärna om jag har fel, men jag trodde redan att det finns lagar som säger att det är kriminellt att inneha barnporr, och den lagen måste väl kunna fungera utmärkt att applicera på eventuella barnporrsajter, utan att staten ska filtrera hela Internet?

Facebook blockerar nu The Pirate Bay: Världens största sociala nätverk blockerar nu världens största Torrent-tracker. Facebook släpper inte igenom några länkar alls till The Pirate Bay.

DN: Franska nedladdare kan stängas av från Internet
I dag, torsdag, väntas det franska parlamentet klubba en ny, hård antipiratlag. Den omstridda lagen innebär att den som laddar ner illegalt från Internet kan stängas av från nätet under ett år. Lagen skärptes i sista stund av ett parlamentsutskott

Om IPRED:

Tomas Hartman tycker att vi borde kräva samma ansvar av politiker som beslutar om lagar som FRA och Ipred utan att veta vad de egentligen röstar om, precis som i fallet LO-Wanja, kräv deras avgång.  FRA: Vid lågvatten avslöjas nakenbadarna

Rick Falkvinge(pp) undrar om det kan vara så att Antipiratbyrån betalar infiltratörer med svarta pengar?

Igår fick vi veta att operatören Ephone tar strid i fildelningsärendet med bokförlagen som gått till Tingsrätten i Solna:
– Vi har anlitat ett juridiskt ombud som hjälper oss att titta på det. Man har gjort bedömningen att bevisningen inte räcker för att lämna ut personuppgifterna, säger Ephones vd Bo Wigstrand


Om ACTA:

Riksdagsledamoten Max Andersson (MP) vill ha svar från handelsminister Ewa Björling (M) om de nya uppgifter rörande Acta-avtalet:
”Min förhoppning är att Sverige inte ska skriva under något avtal som innebär den sortens begränsningar för resandet och ingrepp i den privata integriteten. Vilka åtgärder avser ministern vidta för att säkerställa att Acta-avtalet inte kommer att få den sortens konsekvenser?”

IDG: USA släpper information om hemlig antipiratpakt


Om EU-VALET:

Det är val till EU-parlamentet
om två månader, men två av tre väljare vet inte ens om det än. Det visar en opinionsmätning från Synovate.

Piratpartiet deltar i EU-valet och Christian Engström(pp) har info om hur du går till väga.


Till sist:
Släng ut dina äggskal i trädgården, det mår tydligen småfåglarna gott av. GLAD PÅSK!

Bloggar:
Leo Erlandsson, Sugbloggen, Nemokrati


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Acta er!

Häromdagen kunde vi läsa detta på Newsmill från Riksdagens Näringsutskott:
"Det förekommer rykten om att det i ACTA-förhandlingarna skulle diskuteras t ex utökade möjligheter för tullen att genomsöka mp3-spelare och datorer efter illegalt nedladdad material. Detta är fel. Förhandlingarna innehåller heller inget alls som gäller Internet. Vi skulle under alla förhållanden motsätta oss om sådana förslag kom upp." Det skriver medlemmarna i Riksdagens Näringsutskott.

Igår kunde vi läsa i DN: Regler för Internet blir fråga för Acta-avtalet
Nya regler för att bekämpa piratkopiering på Internet kan komma att ingå i Acta-avtalet. Det framkom när den kanadensiska regeringen på ett öppet möte lyfte på locket till de sekretessbelagda förhandlingarna. Diskussioner förs också om tullens befogenheter att kontrollera enskilda resenärers bagage, exempelvis mp3-spelare

Och lite senare i DN: Nya Acta-dokument motsäger uppgifter från riksdagspolitiker

De [riksdagspolitikerna] förnekar att Acta-förhandlingarna över huvud taget handlar om något internetrelaterat. Det är fel, enligt Acta-dokument från de amerikanska och kanadensiska regeringarna. Så här står det exempelvis i den amerikanska sammanfattningens del 4, ”Intellectual property rights enforcement in the digital environment”:

”Den här delen av avtalet syftar till att rikta sig mot några av de särskilda utmaningar som nya teknologier utgör för upprätthållandet av immaterialrätten, så som internetleverantörers möjliga roll och ansvar för att avskräcka från piratverksamhet mot upphovsrätter och närstående rättigheter.”

Karin Pilsäter känner inte till den här texten.

- Den information vi kunnat ta del av säger att det finns inga förslag om några nyheter vad gäller internet. Jag ska villigt erkänna att jag inte har memorerat precis vad som står i alla papper och det var rätt länge sedan jag kollade på dem. Men de som representerar oss i förhandlingarna säger att inget av det som ingår i det som man förhandlar om är internetrelaterat.

Vad säger man? Karin Pilsäter(fp) erkänner att hon inte memorerat allt och att det var längesen hon kollade på papprerna. Jag tror att Karin Pilsäter har noll koll och att det är oansvarigt av henne och de övriga riksdagspolitikerna.

Nu kan vi även läsa i SvD att politiker i EU vill införa blockering på Internet:
EU vill trappa upp kampen mot barnpornografi och sexuellt utnyttjande av barn. Strängare straff och ökat samarbete mellan medlemsländerna är två punkter som nu diskuteras av medlemsländernas justitieministrar. Men utkastet innehåller också kontroversiella förslag om statlig blockering av internet.

Bekämpa brott mot barn ska göras kraftfullt men censur på nätet är inte rätt väg att gå. Vad ska blockeras nästa gång? Och det är inte helt oproblematiskt att införa en sådan blockering, vilket Otyget skriver om.

Läs även Maria Abrahamsson i SvD angående gårdagens rabalder om barnpornografi på Kungliga Biblioteket.

Hos Peter Sunde, talesman TPB, kan vi läsa att anmälan mot den privata FTP-servern den 1 April precis som André Rickardsson misstänkte mycket väl kan handla om olagligt intrång från Antipiratbyrån.

Uppdatering: Operatören vill inte lämna ut uppgifter i ärendet eftersom de anser bevisningen för dålig.

Ephone har nu 14 dagar på sig att lämna ett svar till tingsrätten. Bo Wigstrand berättar för SvD.se att företaget kommer att lämna in en skrivelse till rätten i slutet av nästa vecka.

Och till sist:
Med tanke på att det kanske är lite si och så med hur rättvisa skipas och våra politiker inte alltid har koll så håller jag helt med Emma: Klart man ska bråka med elefanterna


Övriga bloggar om media om Ipred, Acta, censur och Internet:
Kulturbloggen, Jinge, Christian Engström, OMG, Stefan Stenudd, Motpol,
Metro, SvD, SvD, SvD, Exp,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mera Pontén och nu är PP på G

DN kör vidare med Ipred-lagen och idag säger Henrik Pontén på Antipiratbyrån, i kaxig stil som vanligt:
- Hittills har vi vunnit alla fildelningsmål, ett tiotal, utom ett i hovrätten, men det var för att man lade beviskraven väldigt högt, säger Henrik Pontén.

Vi får väl hoppas att våra svenska domstolar fortsätter att ha höga krav på bevisningen. Det verkar dock som om André Rickardsson är lite tveksam till att så kommer vara fallet:
- De initiala prövningarna kommer att leda till fällande domar. Domstolarna har ännu inte tillräcklig kunskap. Rättsväsendet verkar tappa huvudet helt när det kommer till it och det händer inte sällan att nämndemän somnar. Det blir annorlunda när apparaten mognar, om tio år vet rätten vad en ftp-server är, säger André Rickardsson som arbetat med it-säkerhet i tio år, bland annat på Säpo och UD, numera som delägare i Bitsec.

Jag tror inte det bara är rättsväsendet som tappat huvudet när det gäller IT, våra politiker verkar helt borta då de stiftar lagar som rör IT och då inte minst Ipred-lagen och som den är utformad kan ta knäcken på barnfamiljers ekonomi.

André Rickardsson tror även att folk av rädsla för stora kostnader kommer att dra sig för att överklaga en eventuell dom till högre instans:
- Men jag förstår om folk kommer att tveka att överklaga med tanke på att det kan kosta ett par hundratusen att förlora en civilrättslig process. Många kommer säkert i stället betala det belopp som står i kravbrevet, eller åtminstone förhandla om det.

Både Pontén och Rickardsson ser risker med öppna nätverk, av olika anledningar.

Ponten:
- Man kan inte räkna med att riskfritt kunna bryta mot lagen bara för att det görs genom ett trådlöst nätverk, men visst försvårar det bevisföringen. Det är dock en rätt dum åtgärd, öppnar man nätverket blir man ju i vart fall inledningsvis misstänkt och får eventuellt sin dator beslagtagen, säger Henrik Pontén.
- Dessutom är det dumt att öppna trådlösa nätverk av andra skäl, eftersom det kan användas för helt andra brott som barnpornografi vilket Rikskriminalens internetspaningschef Anders Ahlqvist varnat för.


Rickardsson:
- Tingsrätten kommer inte ta hänsyn till sådant. De 60-åringar som sitter där har aldrig sett ett öppet trådlöst nätverk. När den rättsliga mognaden nått även dit kan saker som Ipredia ha effekt. Men det kan dröja innan de fattar att innehavaren av ett internetabonnemang inte är lika med den misstänkt illegala fildelaren.
- Det är en väldig juridisk uppförsbacke i det här, när bevisbördan i praktiken är omvänd. Du måste bevisa att det inte är du som fildelat, att det faktiskt kan vara en familjemedlem, en granne, en gäst, säger André Rickardsson


Upphovsrättsexperten Christina Wainikka säger: Vi vet faktiskt inte, om hur den civilrättsliga Ipred-lagen faller ut.

Det vi faktiskt vet är att snart är det EU-val och att Piratpartiet har börjat sin valkampanj. Det verkar som om det varit stor efterfrågan på partiets tryckta information så bidra med en slant till partiet så att nya kan tryckas upp.
Christian Engström(pp) tror att det blir ett rekorddeltagande i Eu-valet med tanke på alla vansinniga lagar som stiftas just nu där sittande politiker totalt dissar frihetsfrågorna. Att rösta på Piratpartiet i EU-valet ger en kraftfull signal.

TkJ: Tre varningar, sen åker fildelare ut från nätet

Jan Lindgren: Warner missbrukar upphovsrätten

IDG: EUs loggningslag nu införd

HAX: Telekompaketet, uppdateringar


AB, SvD,DN, SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

IPRED, den urflippade lagen

Som många av oss redan vet sen tidigare så har lagar som liknar vår urflippade IPRED-lag i andra länder inte varit bra för någon. Lagen gör inte att  den "olagliga" fildelningen minskar och den ger inga pengar till artisterna heller. De enda som möjligtvis får in pengar är de stora skivbolagen. Politikerna säger ju att kreatörerna måste kunna leva på sina verk men lagen gör ingenting för dem, däremot kraschar nog en och annan barnfamiljs ekonomi då de av rädsla gör upp med skivbolagen utan att gå till domstol.
DN har i ett par artiklar nu tagit upp just detta, det var på tiden att någon media utanför bloggosfären äntligen gjort.

DN, Piratjägarlagen en flopp i "föredömet" Danmark:
Danmark nämns ofta som förebild till Ipred i Sverige. Men branschen har inte haft någon framgång vid rättegångar. Bevisen håller inte. De åtalade måste erkänna för att kunna fällas

Och som sagt, kravbeloppen är stora:
Många av de cirka 2.000 danskar som fått kravbrev från danska Antipiratgruppen har gjort upp i godo med branschen. Ett typiskt krav har legat på dryga 100.000 danska kronor, men vid en förlikning har branschföreträdaren kunnat gå med på halva summan inom tio dagar.

DN, Danska piratskadestånd direkt till bolagen:
Piratjägarlagar motiveras i regel med att artister inte ska förlora intäkter. Men i "föredömet" Danmark har ersättningsbeloppen gått direkt till Antipiratgruppen och/eller medlemsorganisationerna.

Advokaten Peter Schønning, som företräder danska Antipiratgruppen svarar på frågan om lagen alltså inte har något att göra med att ge pengarna till konstnärerna:

- Nej, precis. Som sagt, beroende på ersättningens storlek går pengarna till Antipiratgruppen och/eller medlemsorganisationerna. Vad de gör med pengarna har vi alltså inget med att göra.

Precis som vi trodde kan artisterna och konstnärerna känna sig blåsta, det här är bara ett nytt sätt för de stora bolagen att roffa åt sig mer pengar med god hjälp av Antipiratbyrån.

Antipiratbyråns metoder har André Rickardsson, med stor erfarenhet på IT-brottsutredningar, ifrågasatt. Detta har vi kunnat läsa både i Svd och IDG. Antipiratbyrån kan alltså ha begått dataintrång i en privat server, vilket är olagligt.

Detta håller naturligtvis inte Hacker-Henke med om utan kallar det "Rent förtal".

Media och bloggar:
SR, DN, Unni Drougge, Leo Erlandsson, Tomas, Illinoise, Stefan Stenudd, Anders Mildner


Till sist:
Jag kallade felaktigt i gårdagens bloggpostning Rickardson för jurist, vilket var dumt av mig för det är han inte alls,  han är mycket mer än en simpel jurist, jag ber om ursäkt:

Postat av: André Rickardsson

Hej, 

Jag är inte Jurist bara en vanlig ingenjör med ca 10 år erfarenhet av IT-brottsutredningar och är kanske en av de få som kan utge sig för att vara IT-forensiker också. Fd avdelningsdirektör på SÄPO. 

/André

2009-04-06 @ 21:58:25


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jag har gett Pontén vatten på kvarn!

Antipiratbyråns Henrik Pontén var ju helt övertygad om att dippen i Netnods grafer den 1 April var ett direkt resultat av Ipred-lagen. Tyvärr har jag gett "Henrik Ponten på Scenen Är Död Igen AB" vatten på sin kvarn eftersom jag precis som en stor del av svenska folket varit ute i det underbara vårvädret de senaste dagarna istället för att sitta inne och surfa. Det är så skönt nu när det är vår med värme, sol, fågelkvitter, knoppar som skjuter upp i marken, ekorrar som svingar sig mellan granarna och framförallt är den förhatliga snön borta! Helt underbart med andra ord.
Att det där med grafer inte alltid är så lätt att tolka finns det fler som upptäckt t.ex. Surgubben.
Rusningen till Piratpartiet som vi kan se i den här grafen kan dock inte misstolkas, medlemsantalet har nu passerat 14000, vilket är helt otroligt.

Det är inte bara grafer som är svårt för Henrik Pontén, öppna nätverk har han också problem med. Jag är inte jurist men jag undrar om Pontén inte tolkar juridiken lika dåligt som han tolkar grafer men som vanligt är dock taktiken han alltid kör med densamma: hot. Pontén och hans lobbykompisar må ha lyckats hota och lura våra politiker att stifta vansinniga lagar men folket går inte på deras dumheter.

Klippt från Cybernormer:

 Polisen ingriper mot den som äger abonnemanget, så det är hemma hos den personen som husrannsakan sker och datorerna kan beslagtas. Samma sak gäller vid brott som spridning av barnporr eller förtal via internet, säger Henrik Pontén, jurist vid Antipiratbyrån.
Det behöver däremot kunna bevisas vem som laddat upp eller ner materialet för att det ska kunna dömas ut ett skadestånd. Men det kan ta en tid innan saken är utredd.
- Antipiratbyrån rekommenderar alla att skydda sina nätverk så slipper man att sånt här ska hända, säger Henrik Pontén.


Met det finns som tur är riktiga jurister också som ifrågasätter Antipiratbyråns metoder. En sådan jurist är André Rickardsson som anser att bevis kan man inte ta fram genom att göra dataintrång och därmed begå lagbrott:

Strax efter midnatt den 1 april, dagen då IPRED blev lag, genomförde en utredare på Svenska Antipiratbyrån ett tiotal nedladdningar av filer från en FTP-server. Detta i syfte att säkra bevis för att de filer som fanns på servern var upphovsrättsskyddade. Bevisningen återfinns i den ansökan om informationsföreläggande som advokat Peter Danowsky lämnande in till Solna tingsrätt. Syftet med ansökan är att domstolen enligt IPRED skall tvinga Internetoperatören att lämna ut namnet på abonnenten som innehade den IP-adress som användes av FTP-servern.

Advokat Peter Danowsky hävdar att bevisningen visar stor fildelning till allmänheten. Jag hävdar att bevisningen faktisk visar att ingen fildelning har genomförts samt att bevisningen lika väl kan visa att antipiratbyrån kan ha genomfört ett dataintrång mot en privat FTP-server samt stulit ett tiotal filer.

 Uppdatering, André Rickardsson är inte jurist, i en kommentar förklarar han vad han är:

Postat av: André Rickardsson

Hej, 

Jag är inte Jurist bara en vanlig ingenjör med ca 10 år erfarenhet av IT-brottsutredningar och är kanske en av de få som kan utge sig för att vara IT-forensiker också. Fd avdelningsdirektör på SÄPO. 

/André

2009-04-06 @ 21:58:25

Till sist:

Andreas Ekström skriver i Sydsvenskan att vi typ ska hålla käften och inte protestera mot lagar som Ipred. Det är ju bara att följa lagen så slipper man problem. Det var det dummaste jag läst på länge.

Många anser att man inte bara kan stå tyst och se på medan den ena vansinniga lagen efter den andra som är ett hot mot våra männskliga rättigheter och Internet t.ex.: Farmor Gun, Newsmill/Pia Nordin, Scaber Nestor, Piratpartisten, Anders Widén, Fridholm,

Övrig media: Metro, Metro, IDG,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

FRA-lagen försenas 2 månader

Igår fick vi ju veta att Säpo skulle få tillgång till FRA-spaning. Lite senare kunde vi även läsa i NyTeknik att Säpo och den "öppna" polisen ska få rådata, vilket innebär att de får allt och inte enbart sammanställda och bearbetade rapporter.

Enligt vad Ny Teknik erfar har regeringens utredare Anders Eriksson, tidigare chef för Säpo, bland annat presenterat förslaget att ge polisen ”egna befogenheter att signalspana” för ledamöter i riksdagen

I korthet innebär det att såväl Säkerhetspolisen som Rikskriminalen ges egna möjligheter att signalspana.

Ordalydelsen ”egna befogenheter” innebär att polisen dels ska kunna ta del av bearbetad information, dels att man ska kunna få så kallad rådata från signalspaning via FRA.

Att polisen får råmaterial skulle, enligt uppgift, vara detsamma som att polisen får del av stora mängder extremt hemlig information, exempelvis om hur underrättelserna har inhämtats och från vem.

– I de flesta länder kan polisen få del av bearbetad underrättelseinformation och sammanställningar i form av rapporter, men att de själva skulle få signalspana är unikt i världen, säger en bedömare

SVT:
-Det visar väl det vi har sagt hela tiden, att man har problem med frågan. Då sa vi: riv upp, gör om och gör nytt. Och nu klarar man inte av att komma fram i tid och då tar man ett utskottsinitiativ för att lagen inte ska träda i kraft den 1 oktober utan den 1 december, säger Anders Karlsson (S), ordförande i försvarsutskottet

Det blir alltså den 1 december 2009 som Internetoperatörernas kablar ska kopplas till FRA. Personligen anser jag att hela FRA-lagen ska rivas upp!

stoppaFRAlagen.nu

FRAntologi.se

Övriga bloggar och media:
N24, Scaber Nestor, Otyget, Hanna Wagenius, Exp, Kulturbloggen, Jens O, Mårtensson, Mary MMM, Tomas sida


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Delade meningar i Ipred-debatten

Nu visar det sig att The Pirate Bay inte har påverkats så mycket av Ipred-lagen. Jag noterade själv i graferna att det var en dipp den 1 April men precis som jag skrev i ett tidigare inlägg så såg det likadant ut förra året, det är en dipp i Internettrafiken april-juli månader. Och som sagt det vi ser i Netnods grafer är inte specifik fildelning utan all Internettrafik som går genom Netnod. Alltså kan vi än så länge inte se vad lagen har fått för konsekvenser, dessutom är det bara en del av operatörernas trafik som går via Netnod.

Jag är dock helt säker på att Antipiratbyrån och Pontén har fel i sina slutsatser att nedgången i trafiken är ett direkt resultat av Ipred-lagen. Det jag också är säker på är att exemplarförsäljning av musik, film och böcker INTE kommer rusa i höjden. Om lagen kommer hjälpa upphovsrättsindustrin till mer inkomster är jag mycket tveksam till, möjligtvis kan de få in pengar på fällande domar i upphovsrättsbrott. Tydligen är de som greps igår i Skövde misstänkta för upphovsrättsbrott  släppta igen efter att de förhörts.

En sak tycks man kunna vara säker på, och det är, att det nu är många som söker sig till anonymitetstjänster.


Igår hade jag väldigt kul åt meningsutbytena mellan Anders Mildner och Jan Guillou:

Anders Mildner skrev igår en artikel i GT/Expressen som han inledde med:
Musikindustrin jublar och bokförlagen hänger på låset, men vad händer när Ipred inte stoppar fildelningen?

Jan Guiliou hakade på och svarade på Anders Mildner i Expressen och hade "Bloggmobbning" som rubrik på sin artikel.
Guillou tycker det är konstigt att man släpper in folk som Mildner från bloggmobben i riktig media.
Hoppsan, vad uttrycker Guilliou där? Censur mot yttrandefrihet minsann!
I meningarna innan skrev Guilliou:
Och skandalöst är det, menar Mildner vidare, ”att författare väjer för frågor om yttrandefrihet, integritet och demokrati”. De frågor jag ägnat mestadelen av min tid som författare och journalist åt under fyra decennier, med andra ord.

Vilket Anders Mildner svarar på i en ny artikel:
Och Publicistklubbens förre ordförande
[Guilliou] visar dessutom precis hur mycket hans ord om sådana saker är värda nu för tiden, när han faktiskt rakt ut skriver att de åsikter som han inte gillar heller inte bör publiceras.

Snyggt jobbat Anders! Guilliou känn dig ägd!


Johan Hakelius i AB skrev häromdagen sin nervärderande syn om människor som fildelar och liknade dem vid joltcola-pundare som inte vill betala. Svar på tal fick han bl.a.av  Mika Sjöman och Surgubben.

President Obama har tydligen hamnat i blåsväder angående upphovsrätten:
Amerikanska experter på upphovsrätt har nu börjat ifrågasätta om president Obama bröt mot lagen när han i förrgår gav den engelska drottningen en iPod med 40 Broadway-sånger.

Och många väljer nu att bojkotta upphovsrättsindustrin vare sig de fildelar eller inte. Vilket jag själv  gjort länge nu och kommer fortsätta med så länge vi har dessa vansinniga lagar. Jag vill inte fildela heller eftersom jag inte vill marknadsföra och uppmärksamma upphovsrättsindustins produkter.
De allra flesta som kritiserar Ipred riktar in sig på underhållningsindustrin, inte lagstiftaren eller regeringen. Mer konkret låter många av DN.se:s läsare meddela att de i och med Ipred kommer att bojkotta de stora musik-, film- och datorspelsbolagen.

Och till sist får jag väl låta den här killen som heter Stefan Hagberg få plats på min blogg även om jag inte delar hans åsikter om Emma Einstein. Jag misstänker att även jag är en sån där sunkpolare i dumskapssamhället.


Fler om fildelning och Ipred: Mats Dagerlind/Newsmill,  Scaber NestorStefan StenuddLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Säpo får tillgång till FRA-spaning!

Från SVT
Trots att de borgerliga partierna i höstas gjorde upp om att Säkerhetspolisen (Säpo) inte längre ska få använda sig av FRA:s signalspaning förbereds just nu ett sådant förslag, erfar Aktuellt. Förslaget innebär bland annat att signalspaning ska kunna bedrivas mot svenska medborgare.

Folkpartiets riksdagsledamot Camilla Lundberg, som röstade emot FRA-lagen i riksdagen och var en av de ledande kritikerna, är mycket upprörd i dag.

-Jag känner mig lurad. Att Säpo inte skulle få tillgång till FRA var en av de viktigaste delarna i uppgörelsen i september, säger hon till SVT.

Därmed öppnas nu FRA-shoppen och kompromissen från i höstas bryr sig regeringen inte om. Fritt fram för Säpo att spana på svenskar i Sverige alltså.

Jag kan inte påstå att jag blev förvånad.

Mark Klamberg: Säpo kommer få nyttja FRA

HAX: Nu är det dags att dödsförklara FRA 2.0

Motpol: Regeringen bryter mot FRA-kompromissen

Svensk Myndighetsskontroll: Välkommen till FRA-shoppens reopening

 

Övrig media:

DN, SvD, Exp

 

 Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Ipredia, ett öppet nätverk och Internet, ett trasigt nät

Nu börjar så smått Ipredia ta form och har nu fått en egen sida på nätet som kommer fyllas med information. Ipredia är en protest mot att vi nu har ett Internet som inte längre är lika öppet som det en hel generation har vuxit upp med. För dig som inte vet vad Ipredia är så finns mer information hos Rick Falkvinge(pp).

Jinge har testat fildelning via grannens nät och blev mycket nöjd med resultatet, han är dock inte lika nöjd med att Reinfeldt över en natt kriminaliserat hundratusentals människor.

Antipiratbyrån och polisen varnar för att det finns risker med de öppna nätverken t.ex. spridning av barnpornografi. Nog kan de skrämma en och annan, men eftersom vanliga människor absolut inte vill sprida barnpornografi så får man göra som Rick Falkvinge säger:

– Då får polisen gå igenom datorerna och konstatera att det inte finns någon barnpornografi där. Har ett brott begåtts ska det utredas rättssäkert och om det som de anklagas för inte finns på datorerna så är problemet ur vägen.

Alla brott mot barn ska bekämpas men jag anser inte att man överdrivet ska ropa "varg". Världen består inte av pedofiler men ibland skulle man kunna tro det med tanke på hur ordet missbrukas i alla möjliga sammanhang för att skrämmas.

Det blev som som väntat en mycket kraftig dipp i Internetgraferna igår. Det har hänt i de flesta länder när man infört lagar mot fildelning, men efter en tid brukar fildelningen öka igen för att sedan åter normaliseras till tidigare nivåer. Jag kikade själv på Netnods grafer och såg att Internettrafiken igår hade gått ner kraftigt från dagarna och månaderna innan. Men det jag också noterade var en dipp i april månad förra året, perioden april t.o.m. juli tycks vara en dipp varje år. Jag tror inte vi kan se hur Ipred-lagen påverkat trafiken och man  ska nog vara försiktig med att dra några slutsatser överhuvudtaget så här tidigt efter lagens införande. Den trafik vi ser via Netnods grafer är Internettrafik, det är alltså inte ren fildelningstrafik det handlar om.

Det var inte bara i graferna det hände saker första Ipred-dagen. Redan vid lunchtid var de första anmälningarna på tingsrättens bord. Det var fem ljudboksförlag som var först, naturligtvis var Jan Guillous och Liza Marklunds Piratförlaget ett av dem. Tänk att de inte bytt namn på förlaget än, man kan ju tro att de snor böcker, i vart fall hörs det ju på namnet att de är oseriösa, eller hur brukar det låta i debatten om Piratpartiet och The Pirate Bay?

- I år kommer vi att göra i varje fall ett hundratal ansökningar till domstol om att få ut personnummer, säger musikbranschens organisation Ifpis vd Lars Gustafsson till DN.

Ifpi och Antipiratbyrån har sedan två och ett halvt år tillbaka fått rätt att samla bevis mot olaglig fildelning genom att registrera ip-adresser.

Men först nu, med Ipredlagen, får de möjlighet att själva få fram de fysiska personerna bakom ip-adresserna genom att hos domstolen ansöka om att få ut personnumren.

Hur var det nu? Ipred-lagen skulle ju inte gälla bakåt i tiden, vad menas med ovan? Något känns lurt med insamlandet av bevis och de snabba anmälningarna, på detta ip-nummer.

Tolkning av lagen tycks man ju kunna göra lite som man tycker t.ex. vad händer om du fildelar upphovsrättsskyddat på jobbet, vem blir skyldig du eller företaget? Tja, det verkar det vara delade meningar om hos experterna Rosén, Pontén och Wadsted.

IT-säkerhetsexperten André Rickardsson säger att rättssäkerheten kring fildelningsfrågan är skandalöst dålig:

 - Bevisningen var bättre under häxprocesserna än under några av de fall jag bevittnat, säger han.

- Jag drivs av ett rättspatos. Om man ska bli dömd så ska det ske utifrån bevisning som faktiskt håller för en opartisk granskning. Så är det inte i dag. Åklagare, advokater, poliser – hela rättsväsendet – förstår inte bevisvärderingen.


Till sist :
Det blir NYA galenskaper!
EU-kommissionen inrättar nu ett nytt organ, EOCP, som ska trappa upp och samordna kampen mot piratkopiering och i Storbritannien kan nu operatörerna bli skyldiga att lagra all kontakt mellan personer som nätverkar på Facebook m.fl. sajter. Nu hör ju det inte ihop, EOCP handlar om att tillvarata vissa privata särintressen medan lagring av kontakter på Facebook handlar om att jaga terrorister och andra fula fiskar...men vad trött jag blir på alla politiker som ska ha sönder Internet!Bloggar och media: Anna Troberg,  Calandrella, Motpol, Stefan Stenudd, Karl Sifrid,
DN, Metro, Exp, Exp, Exp, SvD, IDG, AB


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Idag rustar Reinfeldt ner demokratin

Precis som Blogge skriver har vi nu en ny sheriff i stan, d.v.s. Ipred-polisen. Reinfeldts regering har idag infört det korporativistiska samhället, det vill säga vi har lämnat över statens och rättsväsendets befogenheter till en privat industri med särintressen. När privata särintressen får råda i ett land tillsammans med staten är vi inte längre en demokratisk rättsstat. 

Klippt ur Wikipedia:
I ett politiskt korporativt system är individens politiska fri-och rättigheter starkt beskurna; den parlamentariska demokratin, manifesterad genom principen "en man-en röst" är icke-existerande; individens underordning under "gemenskapen" och statsintresset, nationen, framhävs. Istället består den lagstiftande/rådgivande församlingen (beroende på utformning) av representanter för olika grupper i samhället, som till exempel näringsliv, arbetarorganisationer, sammanslutningar, församlingar och liknande.

Det är ingen trevlig utveckling av vårt samhälle som vi står inför. Idag har vi mycket av vårt privata liv just på Internet och då borde grundlagen även gälla på nätet men av någon anledning gör den inte det. Christian Engström(pp) har skrivit en mycket läsvärd bloggpost om detta.

Många öppnar nu sina trådlösa nätverk i protest mot Ipred-lagen trots att det kan bli problem för dem när sheriffen dyker upp. Personligen sitter jag redan i ett nätverk som ofta uppåt 10 personer nyttjar,  jag har ingen koll på vad någon i nätet gör, så det ska bli kul om vi får påhälsning.
I Danmark har tydligen Antipiratbyrån haft problem med just öppna nätverk och fått lägga ner vissa ärenden eftersom de inte kunna bevisa vem som fildelat. Så öppna era nät!

I Sverige har vi precis infört Ipred-lagen, i EU har parlamentets utskott behandlat Telekompaketet. HAX uppmanar alla till att samlas på däck, det ser inte bra ut.
Sverige och EU är nu ett steg närmare ett reglerat internet. På tisdagen röstade huvudutskottet ja till Telekompaketet – utan ändringsförslag 166 som skulle garantera de medborgerliga rättigheterna.

Läsvärt om Ipred:

Opassande: Ipred, Ipred - vi låter oss inte luras

Leo Erlandsson: Skyddar din hemförsäkring mot Ipred?

Politikerbloggen: Alliansregeringen spottar en generation i ansiktet

annarkia: Vem vinner jakten?

Expressen: Ipred stoppar bara amatörer

Pressmeddelande: Piratpartiet uppmanar till öppna nätverk.


Eftersom det är den 1 April så blir det ett aprilskämt också.


Diverse media:
SR-Ekot, DN, SvD, AB, AB
N24, N24, DN, IDG


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.