Gräsklipparmannen Johan Pehrson (fp)

Igår var det debatt på SVT 1. Det var skrämmande att se och höra Johan Pehrson(fp) , hans okunnighet i dagens teknik och vad som hänt i andra länder när liknande piratjägarlag införts var otroligt förvånande. Han jämför fildelning med gräsklippare, det säger ju allt.

"Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration", sa Reinfeldt före valet 2006, och det höll Johan Pehrson med om. Pehrson anser att polisen och stadsmakten inte ska göra det, utan det ska underhållningsindustrin själva göra, d.v.s. det är ok med en privat polis. Pehrson förstår inte vilket monster han vill släppa lös. Läs min tidigare bloggpost om vad som har hänt i Danmark när liknande piratjägarlag infördes och underhållningsindustrin tagit till med utpressning och hot.

Johan Pehrson(fp) tillsammans med filmproducenten Joakim Hansson har inte förstått någonting! Varför är de så ovilliga att diskutera nya tekniska metoder och affärsmöjligheter som den nya tekniken ger möjlighet till?

Så länge underhållningsindustrin inte vill utvecklas kommer det förbli som ungdomarna i debattprogrammet sa:
Lagen kommer inte att stoppa fildelningen, tekniken kommer ligga före och vi kommer att använda den!


Se programmet som finns här. Se även eftersnacket.

 
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Upp till kamp!

Igår kunde vi läsa att moderaternas nya slagord är: Upp till kamp!, för ett rättvist Sverige.
Det är ungefär lika skrattretande som förra veckan, alliansen vill ut på nätet för att använda bloggosfären som draghjälp i sin PR-kampanj inför nästa val.
Vi minns nog hur Reinfeldt med piskan som hjälp fick alliansen att rösta för FRA-lagen mot hela folket, vad finns det för rättvisa i det?

Igår kunde vi läsa hos Rick Falkvinge en kopia av ett brev som författarbundet och förläggarföreningen skickat till ledamöterna i riksdagen. Vilket Rick senare kommenterade.
Lite kul är det ändå att författaren Björn Ranelid för ett par dagar sedan gick ut med att hans böcker har omsatt 50 miljoner, men att han borde tjäna mer eftersom han är mer värd än fotbollsproffsen. Det känns inte som det går nöd på alla författare, trots fildelning.

Ikväll handlar det om piratjägarlagen, IPRED, på Debatt SVT1, kl 22:00.
Johanna Nylander är med , likaså Christian Engström(pp). Du som vill ta upp något inför kvällens debatt kan göra det här.

Läs även hos Karl Sigfrid(m),  som ställt en fråga, "ska vi jaga fildelare med terrorlagstiftning", till justitieministern Beatrice Ask. Intressant!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Nu skjuts det skarpt överallt!

Puh! Idag blev det till att sätta fart innan man knappt hunnit vakna minsann. Nu har jag precis fått iväg mail till Reinfeldt, Torstensson och Malmström angående Telekompaketet. Maila du också!
Här kan man enkelt maila stadsministern och stadsråden.

HAX flaggade för skarpläge på sin blogg, likaså har Oscar gjort.
För dig som inte är insatt tidigare handlar det om att Frankrike vill stänga av Internetanvändare lite hursomhelst.

Från HAX:s blogg:
Allt tyder på att Frankrike – på dagens möte – kommer att försöka köra över Europaparlamentet i frågan om avstängning av fildelare (m.fl) från Internet. Det är nu som det avgörs om EP:s antagna amendment 138 och 166 kommer att begravas eller inte. Det är nu det avgörs vad som kommer att ske på ministerrådsmötet den 27 november.

Från Oscars blogg
:
Jag har tidigare tipsat gammelmedia om vad som håller på att hända men har inte sett någon referens till det. Ingen journalist som ringt och ställt frågor till makten om vad de håller på att göra med våra medborgerliga fri- och rättigheter. De gör inte sitt jobb. Precis som inför FRA-lagen. Dags att vakna nu??

När det gäller piratjägarlagen IPRED är det också skarpläge. Läs hos Rick Falkvinge som varje dag skriver bra information om den.
Maila sedan dina riksdagsledamöter och protestera! Enklast gör du det här på Riksdagsadresser.

OBS! Du behöver inte maila till vänsterpartiet, de är helt mot piratjägarlagen.
Själv har jag än så länge bara fått 0,8 % svar. Men det kanske trillar in fler. Det är ändå viktigt att de känner trycket från oss medborgare. Så maila på!

Mark Klamberg kör hårt med FRA-lagen, så nog kämpas det på många håll. Härligt!

Kämpa du också!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Piratjägarlagen = Vilda Västern ?

Jag fick en kommentar på en av mina bloggposter som fick mig att börja fundera på vilket samhälle IPRED kan bana vägen för. Om underhållningsindustrin får agera polis och jaga fildelare, vilka andra branscher vill då ha samma rättigheter?

Postat av: Junior

Jo, men ska vi ha på det här sättet ska vi väl ändå vara konsekventa, då vill jag ha upphovsrätt till mina uppfinnigar istället för att behöva lägga hundratusentals kronor hos patentverket, dessutom borde detta innebära att det är helt ok att securitas bedriver inbrottsutredningar och att HA får klara sina mordutredningar själva. 
Därefter kan vi fråga oss om det är det sammhället vi vill ha?

2008-10-27 @ 22:28:58

(Om någon undrar vilka HA är så är det Hells Angels)

Det kommer alltså bara vara en tidsfråga till fler branscher kommer vilja ha samma rätt som underhållningsbranschen har.
Ska vi ha det så?
Naturligtvis inte!

När det gäller IPRED har vi inte hört mycket från våra politiker, nu har äntligen Alice Åström (V) gått ut med följande:
-Lagen är ett slag i luften och löser lika lite som den gamla lagstiftningen. Det stora problemet här är att regeringen öppnar upp för en piratjägarlag som ger mediabolagen rätt att registrera folk de tror begår brott. Det gröper ur rättssäkerheten och tar oss närmare ett övervakningssamhälle, säger Alice Åström (v), vice partiordförande.

Det verkar som fildelning inte längre är något som bara ungdomar gör, nu är även farfar och mormor i farten, därför att det är ENKELT.
Om underhållningsindustrin vill överleva får de sannerligen tänka om! Som jag tidigare bloggat om är Spotify-musiktjänsten ett sådant steg. Varför finns inte liknande tjänster för böcker, film, tv-serier o.s.v. ?


Det finns nu en hemsida stoppaIPRED.nu! där du som känner att du vill göra något mot denna vansinneslag kan hitta information och agera.
Läs även hos Rick Falkvinge och Opassande hur upphovsrättsindustrin tolkar EU-direktiv lite hur de vill.


Till sist angående FRA-lagen: Riv upp, Gör om, Gör rätt!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Alliansen rullar samma väg som Volvo

Ingen har väl kunnat undgå att se hur det gått för Volvo. Volvo har inte varit lyhörda för vad köparna velat ha, som naturligtvis istället gått till Volvos konkurrenter.

Alliansen rullar nu på samma väg. Alliansen med Reinfeldt i spetsen anser sig ha ett vinnande koncept, precis som Volvo. De lyssnar inte på väljarna. Vart tror de väljarna går?

När det gäller FRA-lagen så lyckades man lura en stor del av folket.
Nu är det Piratjägarlagen, IPRED1, som är aktuell. Ska alliansen välja att lyssna på folket?

Mark Klamberg, doktorand i folkrätt på Sthlms Universitet, ställde en fråga på sin blogg häromdagen: Är detta en rättsstat?
Klamberg tar upp hanteringen av FRA-lagen och den överenskommelse som gjordes den 18 juni och kravet om att FRA:s tidigare verksamhet ska granskas. Det tycks regeringen totalt glömt bort.  Tolgfors har nu meddelat att det inte blir av heller. Vem bestämde det?
Så svaret på Klambergs fråga blir: NEJ!

Igår undrade både advokater och åklagare om Sverige är en rättsstat. Tydligen döljer polisen viktiga bevis som resulterar i att oskyldiga kan dömas och skyldiga gå fria.

Piratjägarlagen ger, om den klubbas, den privata nöjesindustrin rätten att via domslut få våra ip-identiteter. Hur rättssäkert är det? Om polisen myglar med bevis, hur mycket kommer inte nöjesindustrin försöka mygla för att sätta dit fildelare?

Idag kan vi läsa på bloggen Copy Me Happy att även myndigheter struntar i att tala med sina medborgare genom att  olämpligförklara dem. Skrämmande nog var det inte vilken myndighet som helst utan justitiedepartementet!

Nog är alliansen på helt fel väg!

Härligt med alla bloggare som engagerar sig i dessa frågor:
Bloggat om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: DisruptiveUrban CatMary X JensenStaffan Danielsson,Rose-Mari SödergrenChristian EngströmOpassandeAnna TrobergJan LindgrenJens O.Rick FalkvingeOpassandeJan LindgrenRick FalkvingeOpassandeJan LindgrenAndra SidanSidvind,OpassandeStaffan DanielssonRick FalkvingeChristopher KullenbergRejås BlogJan Lindgren,OpassandeJan LindgrenPiratbyrånHenrik AlexanderssonJan LindgrenJan LindgrenJan Lindgren,Anna TrobergChristian EngströmLars HolmqvistRick FalkvingeJens O.OpassandeAnna Troberg,Rick FalkvingeRasmus FleischerUrban CatOpassandeRick FalkvingeFolkpartiet EslövOpassande,Jonatan KindhAndra SidanDrottningsyltAnnarkiaIllinoiseBeta AlfaArgast NuAngie Roger,Tommy K JohanssonMartin OtygRose-Mari SödergrenCharlotte WibergSatmaranDick Bengtson,Insane ClownsTommy K JohanssonNihao KennyMikael PerssonUng VänsterMikael von Knorring,Urban CatAnders WidénMackan AnderssonJohan LindahlMary X JensenMarcin de KaminskiUrban CatNätkoll.seTommy K JohanssonScaber NestorDavid WienehallChristopher KullenbergTANGO FÖR ENBENTAMattias SwingMikael NilssonArgast NuWilhelm SvenseliusPeter SoilanderSVT OpinionFarmor GunMary X JensenDaniel BrahneborgInsane ClownsRasmus FleischerMattias,Rick FalkvingeDaniel BrahneborgBitchslap BarbieKarl SigfridMikael PerssonSvenssonMikael von KnorringUrban CatHenrik AlexanderssonRick FalkvingeSatmaranDaniel ScytheDavid Wienehall,Mattias BjärnemalmKlibbnisseChristopher KullenbergHenrik AlexanderssonAnna Troberg,SvenssonBitchslap BarbieChristian EngströmJingeDumheternaHans EngnellJosefRasmus Fleischer. Bloggdata från knuff.se. (bloggväggen kopierad hos Rick Falkvinge)

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Cancer-fighting beer

Förra veckan fick vi små bröst av kaffe vilket kompenseras denna vecka med att vi blir snälla och varmhjärtade av kaffe.

För er som inte gillar kaffe finns det snart ett ungdomsbringande öl.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,

Prinsessor och flygplan

Det är inte lätt att vara prinsessa idag. Ena dagen blir de tillrättavisade och nästa utbuade. Det kanske är tid att inse att monarkins bäst-före-datum har gått ut för längesedan.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,

Självmord som följd av piratjägarlag i Danmark

Jag vet inte om jag är mest arg eller ledsen över det jag nyss har läst hos Opassande och Rick Falkvinge.
Piratjägarlagen har funnits i flera år i Danmark och mediabolagen har utnyttjat lagen för att roffa åt sig mångmiljonbelopp från danska medborgare med hot och utpressning. I ett fall gick utpressningen så långt att det resulterade i självmord av en ung dansk medborgare. Tydligen har inga pengar som mediabolagen fått in gått vidare till artisterna, utan de har trollats bort på vägen. Fruktansvärt!

SVT Opinion kan vi läsa om att piratjägarlagen öppnar till utpressning och hot. Så nog är vi bloggare i uppror mot piratjägarlagen som AB skriver om.

Eftersom jag anser det viktigt att detta inlägg från Ole Husgaard kommer ut så snor jag hela inlägget, Ole lämnade sitt inlägg som en kommentar hos Opassande  (nu översatt till svenska av Emma):

---

Jag skulle vilja hjälpa dig med lite fakta från Danmark — där antipiraterna har haft möjlighet att få ut namn och adress på kunder från nätoperatörer i flera år.

Det vi sett har varit dåligt: Flera miljoner har betalats av tusentals vanliga medborgare för att undvika rättegångar och minst ett självmord har inträffat.

Självmordet hände 2001 när IFPI stämde två tonåringar som en del i en kampanj de kallade “Vi stämmer er ända in i helvetet”. Officiellt blev det aldrig kallat självmord, men 16-åringen hade ingen sjukdom och vänner har vittnat om att han led av en svår depression pga att han blev stämd för en summa så hög att han aldrig skulle kunna betala den. IFPI fick identiteten från nätoperatören, som lagen medger. Efter den incidenten organiserade antipiraterna om sig, och ändrade sin strategi.

Det nya blev att hitta människor som genomförde icke-kommersiell fildelning online, skickade brev där de informerade att de hade bevis (skärmdumpar) på genomförda upphovsrättsbrott, och att de skulle stämmas för en stor summa pengar (vanligtvis 60000–250000 danska kronor). Men stämningen skulle inte genomföras om den anklagade skrev under ett papper där de medgav upphovsrättsbrott och gick med på att betala hälften av den begärda summan. Många av breven sändes ut precis före ledigheter, så folk hade inte någon möjlighet att hitta en advokat innan “lågpriserbjudandet” gick ut. På det viset undveks rättegångar och antipiraterna gick dessutom inte vidare om de som mottog breven inte betalade.

Under 2004 ändrade de återigen sin strategi något. Ett av problemen var att det nu börjat bli allmänt känt att inget skulle hända om man fick ett brev och struntade i att betala. Så de drog igång ett par rättsfall. Samtidigt skickade de dessutom ut brev med betalningskrav till fler människor, denna gång med lite lägre summor (genomsnittligt 80000 danska kronor).

De vann målen. Det ena målet för att den anklagade inte dök upp på rättegången och det andra för att den anklagade medgav upphovsrättsintrång. Inte i något av fallen använde domstolen skärmdumpar som bevismaterial. I senare brev som sändes ut till andra människor, skrev dock antipiraterna att domstolen accepterat skärmdumpar som fullgott bevismaterial.

Jag gissar att denna grupp av advokater har samlat ihop åtminstone 30–50 miljoner danska kronor från tusentals medborgare som varit rädda för att behöva betala mer pga en rättegång. (Vi vet inte de exakta siffrorna eftersom dessa är hemliga.) Ingen artist har någonsin sett några pengar; de försvann i form av “advokatkostnader” och “kostnader för teknisk konsultation”.

Lyckligtvis var några stycken modiga nog att gå igenom rättsprocessen. Och nu senast i höstas hade vi ett antal mål där det klart och tydligt sägs att skärmdumpar som “bevis” inte är tillräckligt för att vinna en rättegång. Även om skärmdumpar skulle kunna användas — så kan inte advokaterna med säkerhet bevisa att ägaren av internetlinan är samma person som begått upphovsrättsintrånget.

Det tog närmare åtta år, ett självmord och tusentals uppskrämda människor som betalade miljoner de inte hade behövt att betala. Men nu har vi äntligen fått prejudikat som säger att man inte kan peka ut vem som begått upphovsrättsbrott enbart med hjälp av ett ip-nummer.

Kom ihåg att dansk och svensk lag är väldigt lika. Om du vill ha samma lagstiftning i Sverige, så skulle jag vilja fråga: Hur många självmord, orättvisa betalningar och förstörda liv vill du se innan ni får ett prejudikat?

Ole Husgaard

---

Läs även om ovan hos Rick Falkvinge.

Hos Rick snor jag denna lista:
Bloggat om Piratjägarlagen, Antipiratlagen, Ipred1 nyligen (data från knuff.se): Opassande | Mina Moderata Karameller | yo mstuff! | Rick Falkvinge (pp) | ProjektPåRiktigt | Opassande igen | EXORCISTEN | Nätkoll.se | Tommy K Johansson | Anna Troberg | Christian Engström (pp) | scaber_nestor | www.webhackande.se | Rick Falkvinge (pp) igen | Opassande #3 | Anna Troberg igen | Rick Falkvinge (pp) #3 | andra sidan | Opassande #4 | Drottningsylt | Rick Falkvinge (pp) #4 | Davids åsikter | Intensifier | Opassande #5 | Dynamic Man | PiratJanne | Minimaliteter | Argast Nu | PiratJanne igen | Högerkonspiration | Under den svarta natthimlen | SVT Opinion - redaktionsblogg | Farmorgun i Norrtälje | Mina Moderata Karameller igen | Basic personligt | insane psycho clowns | PiratJanne #3 | Copyriot | PiratJanne #4 | PiratJanne #5 | Mattias tycker och tänker | Basic personligt igen | Bitchslap Barbie | Karl Sigfrid | Mikael Persson | Svensson | V, fildelning & upphovsrätt | ProjektPåRiktigt igen | Hax | satmaran | Daniel Scythe | Davids åsikter igen | Samtidigt i Uppsala | Klibbnisses Blogg | Intensifier igen | Hax igen | Svensson igen | Bitchslap Barbie igen | Dumheterna | Rick Falkvinge (pp) #5 | Rick Falkvinge (pp) #6 | Anna Troberg #3 | Motpol | Josef säger… | Copyriot igen | Christian Engström (pp) igen | Hax #3

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

En allians i kraftig otakt

Alliansen vill ut på nätet som jag skrev i en tidigare bloggpost. Några bloggare blev med anledning av deras nya satsning inbjudna på blogglunch hos alliansens partisekreterare igår. Mark Klamberg var en av dem, likaså Hanna Wagenius.

När jag hade läst Hannas blogg fick jag bekräftat det jag länge misstänkt. Alliansens politiker och vi medborgare lever inte i samma värld. De har inte förstått att nätet är en del av mångas liv. Nätet har blivit som torget var förr, där man träffades och pratade samtidigt som man gjorde sina ärenden till posten, banken eller affären. Bloggosfären har blivit som ett gammalt "byråd". Det var längesedan det fanns en plats där människor kunde träffas och ventilera, men den platsen har nu Internet tagit. Inte bara i Sverige utan världen över.

Alla de övervakningslagar som nu kommer, den ena efter den andra, är som om någon polis eller annan myndighetsperson skulle ha stått och tjyvlyssnat på allt som sades på dåtidens torg. Det skulle ha varit väldigt kränkande och obehagligt. Torgen skulle förmodligen ha blivit tomma.

Idag vill politikerna inte bara vara med oss på torget, de vill komma med oss då vi åker till jobbet, är på jobbet, är på semester, handlar i affären och t.o.m hem till våra sovrum.
Inte bara alliansen, utan även Hollywood vill följa med oss så mycket de bara kan.

Det är i praktiken vad som skulle kunna hända med de övervakningslagar och piratjägarlagar som nu finns och som är på väg. FRA-lagen tillsammans med övriga lagar möjliggör ett totalt intrång på på våra privata liv. En medborgares liv kan följas dygnet runt. Med sociogram kan även hela den privata sfären följas. FRA:s megadatorer kan enkelt sortera oss efter åsikter, vänner, jobb, eller what ever!

Nu vill alliansen ut i bloggosfären, ut till oss på torget. För att vinna valet 2010.
Som Hanna skrev i sin blogg: Hur i hela friden ska Alliansen få med sig internetaktörerna på tåget? En stor del av de som tidigare fungerat som en propagandamaskin för Alliansen fick helt enkelt nog i FRA-frågan - hur ska man kunna uppbåda engagemang hos människor som känner sig bespottade?

Alliansen bör nog tänka om, de är i kraftig otakt med sin tid.

Senaste i övervakningsvansinnet:
Det blev grönt ljus från lagrådet för piratjägarlagen. Lagrådet konstaterar att regeringen går längre än EU-direktivet kräver men anser att regeringen klart redovisat att det finns behov för att stoppa "olaglig" fildelning. Det är tänkt att lagen ska träda i kraft den 1 april 2009. 
Upphovsrättsindustrin kan därmed agera polis på Internet. Det känns rent ut sagt för jävligt!
Nu kommer dessutom bra och användarvänliga tjänster som Spotify som jag själv testat men även andra liknande tjänster, som dessutom är gratis. Om dessa nya tjänster som nu är på väg fått lite tid på sig att utecklas hade nog "olaglig" fildelning dött ut av sig själv.

Avlyssningslagen som smög fram i måndags klubbades igår. Det var väl ingen som riktigt var beredd där. Lagen träder i kraft nästa år.

Idag meddelar SR/Ekot att en ny lag förhandlas inom EU:
Flygbolagen ska lämna ut uppgifter om bland annat namn, e-post och kreditkortsnummer till polis och underrättelsetjänst, uppgifter som ska lagras i ett centralt register i 13 år.


Andra bloggar om ovan: MinaModerataKarameller, Rick Falkvinge, Opassande,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Alliansen ut i bloggsörjan?I SvD kan vi idag läsa att alliansen ska ut på nätet, de är nyfikna på väljarna och vill att väljarna ska få en direkt kontakt med dem. De vill engagera människor och vitalisera partiväsendet. Skämtar de?

Här har de precis röstat genom FRA-lagen som skapade uppror först i bloggosfären och sedan på gator och torg. Medborgarna i Sverige försökte under hela sommaren komma i kontakt med alliansen men ut kom Ingvar Åkesson och försvarade sin egen myndighet. Hur många medborgare fick svar på sina mail? Jag fick inget riktigt svar på mina mail förutom några standardsvar som sändes ut automatiskt, som inte alls var svar på mina frågor.
Sen låtsades Fredrik Reinfeldt lyssna på fp-tjejerna och 15 tillägg till FRA-lagen gjordes. De 15 tilläggen betyder inget.  I praktiken blir det samma massavlyssning men under en myndighet med ett annat namn.

För ett par veckor sedan gick några bloggare ihop för att ställa några frågor till våra riksdagsledamöter om FRA-lagen. Hur många från alliansen som ansett att det varit viktigt att svara på frågorna kan man se här: www.riksdagsvar.se
Läs gärna svaren från de få i alliansen som bemödat sig att svara. Det känns verkligen som alliansen är nyfikna och engagerade, eller?

Igår smög det fram ytterligare en lag som alliansen tänker klubba i morgon. Nu har även dessa vaknat: AB DN Exp SR.
Lagen innebär att det måste finnas brottmisstanke. Men man behöver inte vara misstänkt för särskilt allvarliga brott för att Säpo ska få koppla upp sig.

Alliansens önskemål om att möta folket känns som bullshit!

HAX har gjort en liten sammanfattning av vår nya övervakningsstat och Valfritt undrar om det är vi bloggare som ska blåsa i visslan varje gång?


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Alliansen fortfarande förlorare enligt senaste Sifo

Trots superveckan är Reinfeldt och alliansen fortfarande förlorare enligt senaste Sifo. De röda leder stort över de blå.

Svensson skriver: Som jag skrivit tidigare. Väljarna vill inte ha en socialdemokratisk högerpolitik eller någon annan högerpolitik heller för den delen. Väljarna i Sverige vill ha ett alternativ som skiljer sig från den regering vi har nu.

Jag tror Svensson har helt rätt. Det enda vi med säkerhet vet är att bland unga väljare har nu Ung Pirat stora framgångar. Det borde om något få poletten att trilla ner hos våra riksdagspartier. Ung Pirat är nu tredje största ungdomsförbundet.

Just nu känns det som vi bara har det röda Sahlin-partiet och det blå Reinfeldt-partiet. I riksdagen viner Reinfeldts piska för att den blå alliansen ska rätta sig in i ledet. Och de röda kör med någon mobbingtaktik.

Nog saknas det alternativ!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Nya bevis på att FRA inte följer lagen!

Idag skriver AB om hur FRA redan tänjt på lagen. FRA ska spana på hot mot landet inte mot enskilda personer. I dag har AB bevis på att FRA inte följer lagen. FRA har lämnat vidare information till Säpo då en politisk flykting var jagad av hemliga agenter från sitt gamla hemland. Frågan är varför FRA spanade på den politiska flyktingen i Sverige? Nu slutade det lyckligt i det här fallet men det bevisar att FRA inte bara signalspanar på yttre hot utan även leker polis. Hur många fler spanar FRA på?
FRA version 2.0, precis som version 1.0, handlar om massavlyssning. Vi vet att det bara är en tidsfråga tillls det nya utbyggda FRA-varuhuset öppnar när Internetoperatörernas kablar väl är kopplade och datorerna igång.

Pär Ström skriver om att det är bara en tidsfråga till våra "ICA-kortsinköp" blir intressanta för FRA och polisen. I USA har en sådan utveckling redan börjat.

Jinge skriver om hur farlig FRA-lagen är inte minst med tanke på hur våra svenska politiker vikt sig för USA i deras jakt på terrorister. Vilken information kommer FRA-varuhuset lämna ut om oss nästa gång USA gör en shoppingrunda?

Mark Klamberg skriver om motsägelser i FRA-lagen. Lagen är full av undantag som öppnar för dubbla och motsägelsefulla tolkningar.
Scaber_nestor skriver om att FRA faktiskt har gjort ett lagbrott men att detta inte kommer skapa stora rubriker i media.

Det är inte bara i FRA-frågan som jag undrar varför media inte gör något. Vi har även Telekompaketet. Det är inte bara media som sviker i den frågan. Vad gör politikerna?

Hur är det med vår demokrati egentligen? Varför vill politikerna inte värna om våra privatliv och vår personliga integritet? Vet politikerna själva varför? Vi går inte på det där med terrorister och yttre hot!

Det är sannerligen på tiden att våra politiker öppnar för en mer levande politik. De kan ju börja med att svara på 5 lätta frågor.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Extra! Höstens senaste mode ute! Extra!

Vår senaste stjärnmodell visar upp höstens heta modecollection i lila.

Som vi kunde läsa igår är det lila som gäller. Att lila är den självklara färgen i höst förstår vi när vi blandar den senaste tidens debatter i färgerna rött och blått.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Djur i vår natur

Igår visade kungen bevis på sin okunnighet igen. Nu vill han skjuta våra vargar. Jag tycker kungen, om han nu är så skjutgalen kan göra det på någon skjutbana. Låt djuren i vår natur vara kvar.

Vargen är utrotningshotad i Sverige, den ska vi ha kvar, om vi behöver ha kvar den här arten är jag inte lika säker på!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

Nya hot i cyberrymden!

Mark Klamberg, tack för att DU finns, har sniffat fram en ny konvention: konventionen om cyberbrott.
Det är ett avtal med länder både inom och utanför EU. Nu är den konventionen inte godkänd av Sverige än. Blir den det måste Sverige samla trafikdata med innehållsdata och dela med sig till övriga länder som ingår i konventionen.
Med tanke på FRA-lagen som klubbats genom känns detta inte alls bra.
FRA-lagen är nu ännu viktigare att bekämpa i sin nuvarande form och denna konvention om cyberbrott får aldrig slutligt undertecknas av Sverige!

Piratjägarlagen som Reinfeldt presenterade förra veckan har nu Rick Falkvinge kollat genom.Det visar sig att lagrådsremissen som nu är aktuell inte skiljer sig mycket från det mycket kritiserade förslaget från förra året.

Inte att förglömma är det så viktiga tillägget i Telekompaketet som Oscar skrev om häromdagen. Tillägget som EU nu "yxat" bort, nr 166 och paragraf  32a som bl.a. innebär att man inte kan bli utslängd från Internet när någon tycker det passar.

Jag saknar sannerligen lite feta rubriker i media om allt detta! Men det handlar varken om fett, kaffe eller tuttar så det är väl för svårt att begripa för gammelmedia. Och många av våra politiker klarar inte ens av att svara på 5 enkla frågor om FRA-lagen, som ett gäng härliga bloggare skickat till dem.

Har någon något bra att berätta?

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kaffe eller inte?

Mohahhhaaaa!
Det är så otroligt med alla feta rubriker om kaffe. Den senaste om att man får mindre bröst.

Metro: Kaffe ger mindre bröst.

AB: Kaffe kan öka risken för cancer.

SvD: Kaffe kan ge mindre bröst.

DN: Kaffe kan ge mindre bröst. Å andra sidan minskar också risken med bröstcancer. Man får ta det onda med det goda.

Läkartidningen : Goda nyheter för kaffedrickare.
Nu kommer en god nyhet för alla kaffedrickare. En studie från USA och Spanien, presenterad i Annals of Internal Medicine, visar nämligen att kaffedrickare lever minst lika länge som alla andra. Kanske något förvånande visar studien att kaffedrickare faktiskt löper mindre risk att avlida i hjärt–kärlsjukdom än individer som inte dricker kaffe.

Till sist: Varning för höstlöven! De kan vara farliga för stressade hjärtan.
SL: "Det här är något som händer varje höst och vi kan inte förhindra det. "Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , ,

spotify ett steg på rätt väg

Det är inte lätt att lyfta fram FRA-lagen och Piratjägarlagen i denna supervecka när mycket går i rött och blått.
Men skam den som ger sig!

Volvokrisen är ett hett ämne under partiledardebatterna. Men det är med Volvo precis som med Hollywood. De hänger inte med i utvecklingen. Om Volvo varit med sin tid hade vi inte stått med alla varsel som vi gör idag. Likadant är det med nöjesbranschen. Skillnaden är väl att vi än så länge inte jagar bilister som kör en bränsleslukande stor Volvo eller Saab, som nu Reinfeldt anser att Hollywood kan göra med fildelare som vägrar använda föråldrad teknik. Miljön är tydligen inte lika viktig som film/musikindustrins plånböcker.

Jag har nu själv testat Spotify i en vecka och tjänsten är kanon! Den är mycket användarvänlig, det går snabbt och enkelt att söka, spara och mixa ihop ett eget album med favoritlåtar. Tjänsten är inte dyrare än att t.ex. föräldrar kan ge den till sina barn i födelsedagspresent eller julklapp för ett år. Just nu kostar tjänsten 99/mån eller 999/år.
Nog har Spotify öppnat en dörr!
Nu väntar jag med spänning på att se en liknande tjänst för långfilmer, tv-serier, ljudböcker o.s.v.

Reinfeldt och Mona: börja surfa, häng med, det skulle era hjärnceller må gott av, dessutom slipper ni gå samma väg som Hollywood och Volvo.
Mona har förresten ett mail att svara på ser jag.

Mer om obesvarade riksdagsmail kan man läsa om hos Opassande.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Piratjägarlagen är INTE ok! Inte FRA-lagen heller!

Det är inte ok att låta den privata nöjesindustrin agera polis! Det måste bli ett stopp för alla de vansinniga övervakningslagar som nu håller på att stiftas.
Jag blir rädd när jag läser DN:s artikel om fildelning där det i princip står att om medborgarna i Sverige inte reagerar så kör politikerna vidare på fildelningslagen.

Regeringen förbereder sig nu på en ny het integritetsdebatt sedan FRA-kritiken börjat lägga sig. Moderaterna skickade i torsdags ut ett internt meddelande inom partiet där syftena med lagförslaget förklaras. "Vi vill värna upphovsrätten men heller inte kriminalisera en hel generation", står det. Partiet lovar att inte bara lyssna noga på lagrådets synpunkter utan också på hur förslaget mottas i samhällsdebatten innan en proposition läggs fram i riksdagen.

Måste vi medborgare gå ut och demonstrera för varje tokighet som politikerna hittar på?
När det gällde FRA-lagen så demonstrerades det om och om igen men vi fick den ändå, i version 2.0. Massmedia och en stor del av folket svalde version 2.0. De blev helt enkelt lurade. Den nya versionen av FRA-lagen är samma som den gamla då det tekniskt handlar om en massavlyssning innan sållning sker av "trafikstråken". Sen finns det i den nya versionen lite nya punkter som egentligen inte betyder så mycket annat än på pappret då de inte tar hänsyn till tekniken. Så vi har all anledning att vara oroliga.

I IDG och SvD kan vi idag läsa att Datainspektionen(DI) anser att FRA sparar för mycket och för länge. Det kom DI fram till efter sin inspektion hos FRA. Och hur mycket kommer inte FRA att spara i framtiden om Internetoperatörernas kablar kopplas till dem? Med den nya budgeten de har fått lär det bli massor. Ingvar Åkesson har inte bara fått de pengar han velat ha utan han har dessutom fått MER. Större delen av den nya budgeten ska gå till signalspaning i kabel.

Det är inte bara myndigheter och politiker i Sverige som gör lite som de vill. I Italien tvingade ett domstolsbeslut Internetoperatörena att blockera The Pirate Bay. Men det gick inte EU med på och häver nu italienarnas blockering.

När det gäller piratjägarlagen så finns det dock en klok politiker i alliansen som inte tycker att lagförslaget är ok, Karl Sigfrid.
Vi får hoppas det finns fler som honom, jag har dock inte sett bevis på det än.


Läsvärt:
Mycket bra och välskrivet om Piratjägarlagen finns hos Rick Falkvinge(pp).
HAX undrar hur ärliga våra politiker är.

Och till sist:
På Oskarshamns Kärnkraftverk sköter städpersonalen bevakningen.
Vi har mycket att vara oroliga över!

Trodde jag, läs SENASTE NYTT hos Oscar Swartz, nu myglas det visst på hög nivå!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Världens mäktigaste man?

Det sägs ju att presidenten i USA är världens mäktigaste. Men jag undrar om det inte är Bin Ladin?
President Bush kommer att bli ihågkommen som mannen som satte USA i "konkurs" i sin jakt på terroristerna. Bush har totalt dissat landets finanser i sin jakt på "hoten" mot landet.
I sin iver att "demokratisera" världen från alla "onda" har han totalt missat landets ekonomi samtidigt som han stiftat lagar och kontrollapparater som tvingat landets medborgare att ge upp sina fri- och rättigheter. Tiden med Bush i makten är en mycket mörk period som USA:s befolkning nu kommer betala dyrt för.
Förmodligen kunde inte ens Bin Ladin i sin vildaste fantasi förutse att effekterna efter 9/11 skulle bli så stora. Bin Ladin sitter antagligen med ett brett leende och myser i någon grotta i Bora Borabergen och ser på hur finanskrisen sveper som en jättevåg över vår glob.

Oscar Swartz skriver om stora demonstrationer i Tyskland. Frihet i stället för fruktan.

Även Mark Klamberg skriver om demonstrationerna samt att vi måste kämpa på.


"Those who are willing to give up a little freedom to gain a little security will loose both and deserve neither."
(Thomas Jefferson)

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Grattis Ung Pirat!

Jag såg hos Opassande denna glada nyhet: Unga pirater öppnar statlig skattekista.
Det var ju kul att se att ni har blivit så många. Hoppas ni blir fler!

GRATTIS!!!


Länkar:
Ung Pirat
Piratpartiet

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

Reinfeldt: sätt dit allihop!

Som jag skrev i min blogg häromdagen så minns jag mycket väl vad Reinfeldt sa 2006 innan han blev stadsminister:
"Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration".

Men det är precis det Reinfeldt ska göra. Lagförslaget är nu inlämnat och ska träda i kraft 1 April 2009. Lustigt nog kan man läsa på IDG att The Pirate Bay ska vara skyldiga till att lämna ut IP-adresser, vilket verkar märkligt då de inte är en Internetoperatör. Tydligen finns de inte ens i Sverige.

Hollywoods upphovsrättsombud är inte helt nöjd eftersom det i lagförslaget inte finns med att abonnemang kan stängas av till Internet: "Men jag är inte alls nöjd med att den svenska regeringen, till skillnad från många andra europeiska stater, inte inför en möjlighet att stänga av abonnemang."

 Men vem vet? Det kanske blir Hollywood som till slut får bestämma vilka som får använda Internet.

Läs mer om dettta hos:
Piratpartiet, Oscar Swartz, Opassande, Rick Falkvinge, Christian Engström, Karl Sigfrid


Angående FRA-lagen har nu polisen önskemål om att signalspana i "trafikstråken".
Vem blev förvånad? Hur ska de annars jaga ungdomar?
Läses hos regeringen.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Volvo-döden var väntad

I en tid då klimatet är en viktig fråga har våra svenska politiker uppmuntrat bilindustrin att fortsätta med tillverkning av stora dyra bilar. I Sverige har vi EU:s bränsletörstigaste bilpark. Andreas Carlgren, vår miljöminister, har varit förespråkare för etanol istället för mindre bilar som kräver mindre bränsle. Många har som jag, både i Sverige och utomlands, valt att gå över till en bil med låg bränsleförbrukning, både för miljön och plånboken. Där har utbudet varit dåligt hos Volvo.

Det är mycket sorgligt det som hänt Volvos anställda och alla de underleverantörer som också drabbas. Men många är som jag inte alls förvånade.

Vår regering kör på och ser även till att vi inte får nya jobb i andra branscher.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

När politiker sviker

I FRA-frågan har det varit många turer mellan hopp och förtvivlan. I juni var det centerpartiet som svek och nu i höst folkpartiet. Vi trodde ju att fp-tjejerna skulle ställa upp bakom Riv upp, Gör om, Gör rätt men de rättade in sig i ledet, för partiet mot folket.
Nu har oppositionen lämnat in två motioner mot FRA-lagen. V får inte längre vara med och lira med S och Mp.
Vad det kommer innebära återstår att se.

Igår gick Piratpartiet ut med ett pressmeddelande om fildelningspropaganda till skolorna. Personligen minns jag mycket väl Fredrik Reinfeldt då han sa: ”vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration”. Men det var då det, innan han blev stadsminister. Vilka signaler anser han att våra ungdomar ska få av broschyren?
Läs mer hos Oscar, Projo och inte minst hos Surgubben som vinklar till det på sitt eget vis.

MinaModerataKarameller anser att justitiedepartementet borde se filmen Good Copy Bad Copy. Ingen dum ide!

Jag talade själv med den yngre generationen om broschyren och fick några svar: "De är ute 10 år för sent", "Det borde varit en debatt för länge sedan",  "Film och musikindustrin borde bli mer levande där man aktivt deltar, se hur spelindustrin gör", "Ungdomar kommer inte orka läsa broschyren".

Christian Engström(pp) informerar om ACTA-avtalet.
Läs även hos HAX som ger moderata riksdagskvinnan Helena Rivière svar på tal ang FRA-lagen.

Häromdagen fick vi även veta att våra politiker vill ha en pressombudsman som plåster på såren för all övervakning vi ska stå ut med. Rick Falkvinge lämnade ett bra svar på det.

Jag kommer INTE rösta på den svikande alliansen igen!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Antiliberaler i vår nya övervakningstid

Igår kunde vi läsa i DN att Jan Björklund kritiserade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, som lovat att riva upp lagen och utreda FRA-lagen igen. 
"- Den svenska underrättelsetjänsten har skyddat oss mot kommunismen. Nu vill Mona Sahlin ge den svenska kommunistledaren vetorätt mot FRA-lagen. Jag undrar vad Tage Erlander hade sagt, det är sorgligt att se, sade Björklund." 

Karln är ju hur pinsam som helst.

Björklund tog själv upp ett oacceptabelt hot mot integriteten i Sverige.
"- De flesta svenskar har accepterat fartkameror för att minska trafikolyckor. De som kör för fort fotograferas. Men nu vill Vägverket fotografera alla bilister för att kunna räkna ut hur fort folk kör mellan fartkamerorna. Det är en orimlig tanke att staten ska kunna registrera var alla medborgare befinner sig.
- Medborgarna ska kunna veta allt om myndigheterna, men myndigheterna ska inte kunna veta allt om medborgarna."
AB hade också en artikel om Björklund men även andra skrämmande kommentarer från folkpartister fanns där. Tydligen accepteras inte alla medlemmar inom folkpartiet utan tituleras med "någons äkta hälft" i sann nyliberal anda.

SVD skriver idag om att centerpartiet, socialdemokraterna och folkpartiet vill ha en integritetsombudsman, jag hoppas inte Jan Björklund får det jobbet. Jobbet tycks annars HAX vara redo att ta, men han föreslår även andra till posten.

Det är inte bara i folkpartiet det är kris, om Göran Hägglund(kd) ger efter för lätt i homolagsfrågan riskerar han få stora delar av sitt parti  emot sig.
"-Jag kan inte sitta i riksdagen och rösta igenom en könsneutal äktenskapslagstiftning," säger kd-ledamoten Ingemar Vänerlöv.
"- Alliansen har ingen förpliktelse mot väljarna att ändra äktenskapslagstiftningen." säger kd-ledamoten Lennart Sacrédeus.
"- Om nu Göran Hägglund är på väg att kompromissa, så vill jag gärna se vad det innebär. Men jag vet inte riktigt hur han ska kunna kompromissa om detta." säger kd-ledamoten Anneli Enochson.

Så går det till i vår nya antiliberala övervakningsvälfärd!


Läs även andra bloggares dagsaktuella inlägg:
Opassande: Obegränsad övervakning skapar ett samhälle av lögnare
Blogge Bloggelito: Förberedelser för det tolalitära övervakningssamhället
Jens o: Medborgarjournalisterna fortsätter debattera FRA-frågan
Motpol: Med guds hjälp och lite vodka
Pär Ström: 17 miljoner telefonnummer stulna i Tyskland
Surgubben: Vill du starta om nu?


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ingvar fick inte vara med och koka soppan

Självaste genaraldirektören för FRA Ingvar Åkesson har ingen aning om vad "trafikstråk" är.
Ska man skratta eller gråta? Den här FRA-soppan tar aldrig slut!

Leif Nixon frågade Ingvar Åkesson på en föreläsning igår och fick då detta svar när han undrade vad "trafikstråk" är:
 “Ja, det där är nånting som politikerna hittat på, så jag vet inte riktigt. Jag tror att de menar de här trafikströmmarna.”

Så var det med "trafikstråken" ett hopkok från Reinfeldt och Tolgfors för att förvirra alla. Motståndarna i de egna leden blev nöjda för nu var det ju ingen massavlysning utan bara såna små "stråk" som "specialdomstolen" väljer ut. Massmedia blev tysta och med dem många andra motståndare. Men bloggosfären har varken nöjt sig med "trafikstråk" eller "specialdomstolar".
Det ska bli mycket intressant att se vilken teknisk expertis de har tänkt sig som ska "sålla" ut de små "stråken".
I bloggosfären jobbas det på för fullt med att utreda de 15 tilläggen och om politikerna har en aning om vilken lag de nu ställer sig bakom.

Egentligen finns det bara: RIV UPP, GÖR OM, GÖR RÄTT!!!

Så tills vidare: Håll utkik där det händer, när det händer.

Bl.a hos:
scaber_nestor
HAX
Christian Engström

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Nya FRA-lagen nu utredd i bloggosfären

Hos Klamberg och Falkvinge(pp) kan vi nu se att FRA 2.0 är samma som FRA 1.0.
Hos stoppaFRAlagen.nu finns en bra beskrivning på när massavlyssningen kommer ske.

Att våra motståndare bland politikerna inte begriper att de blivit överkörda är lätt att förstå när man läser följande hos Conjoiner:

"Tack för ditt brev till Carl B Hamilton.
Trafikstråk betyder ett logiskt frekvensutrymme i kablar, via satellit eller radiolänk. Trafik i det globala telenätet kan ta olika vägar – därför kan man inte peka ut en exakt fysisk ledning. Men den har fortfarande ett mål, och därför kan man peka ut inriktningar som trafikstråk. Ett trafikstråk kan spridas över olika ledningar, eller gå delvis via satellit och delvis via ledning.
Att peka ut trafikstråk innebär samtidigt ett skydd för annan trafik som råkar passera samma överföringspunkt (t.ex. satellit eller kabel). Det är bara den trafik som ingår i trafikstråket som får bli föremål för signalspaning, även om samma satellit eller kabel också utnyttjas för annan kommunikation."

Ovan är en beskriving av "trafikstråk" via Sofia Könberg, politisk sekreterare åt riksdagsledamoten Carl B Hamilton (fp).

Jag betvivlar starkt att Sofia Könberg har en aning om vad hon beskriver. Hur många andra politiker begriper något av ovan?

Surgubben har förstått vad Sofia Könberg försöker beskriva och bloggar om det på ett enkelt och begripligt vis.
Varning för ett gott skratt!

Jens O misstänker även han att politikerna inte förstått de tekniska detaljerna. Anna har precis som jag märkt det svala intresset från massmedia just nu. Men vänta ni bara, Opassande tänker så det knakar så jag tänker inte ge upp hoppet än!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.