Dreamhack äger!

Hahahahah, detta var ju jättekul! Jag har skrattat som tusan när jag läst alla bloggars spontana kommentarer om när  FRA blev utbuade på Dreamhack.

Här kommer några:

Tinselflickan:

Jag har inte skrivit ett skvatt om FRA-debatten för det är så många som redan gjort det som kan uttrycka sig så mycket bättre än jag.

Men jag bara måste.

Det här är så roligt att jag dör. Hur idiotiska är de på en skala? FRA alltså.

 

Christian Engström:
Jag tycker den här nyheten är hysteriskt rolig. Vad tusan hade genierna från FRA väntat sig? Att de skulle mötas av stora famnen just på Dreamhack, av alla ställen? Där publiken består av ungdomar som begriper sig på den nya informationstekniken och har följt med i den politiska debatten det senaste halvåret. I don’t think so, liksom:)
(Christian skriver lite allvarligt också som känns viktigt, så läs hela inlägget)

Motpol:
Det här är faktiskt rätt kul.
FRA besöker Dreamhack för att rekrytera unga duktiga personer till sin verksamhet. Och blir utbuade! :-)
FRA-motståndet har sträckt sig över alla parti-, köns- och åldersgränser men särskilt kompakt har motståndet varit bland unga. Man kan därför undra lite hur FRA resonerade när de försökte ragga personal på just Dreamhack...


prOjo:
Inte lätt att vara FRA eller IPRED-förespråkare och möta ‘dagens ungdom’ för att försöka ragga intresserade. Snacka om fel person på fel plats vid fel tillfälle. Mer hatad än så kan man väl knappt bli om man stod och skrek Hail Hitler med en naziflagga bakom sig.

Enligt Min Humla:
Vad hade de förväntat sig liksom? Snacka om att leva i ett parallellt universum

Blogge Bloggelito:
Skitnödighet nummer två är FRA:s infantila försök att värva Sclingmannjugend på Dreamhack – man blev utbuad. Hur är man funtad i roten om man som überhatad organisation går rakt in i bikupan av kritiker och tror att man kan locka med ett ”hemligt” jobb i statens tjänst? Hur kan man missuppfatta en opinion så grundligt? Man kunde lika gärna bett Ifpi värva medlemmar hos The Pirate Bay

Mark Klamberg :
Sveriges Radio rapporterar att FRA buades ut på datafestivalen "Dreamhack". Jag kan förstå varför det är så, men det gör mig likväl orolig.
(Läs Marks inlägg. Inte för att det var roligt utan för att det finns en poäng i det han skriver.)
Men Mark visst var det lite kul? Förmodligen är detta det enda roliga vi kommer få från FRA.

Men ok, nu är vi allvarliga, så...

Mattias Bjärnemalm, Ung Pirat, rapporterar att Dreamhack varit lyckat för Piratpartiet som hittills fått 213 nya medlemmar och är säker på att det kommer bli fler.

Som de flesta kanske vet satsar Piratpartiet på att komma in i EU-parlamentet. Stadsvetaren Ulf Bjereld tror att partiet har en chans att komma in.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt tror inte att fildelningsfrågan och FRA-lagen kommer att dominera valrörelsen.

– Jag tror att de viktigaste frågorna i Europavalet kommer att handla mer om miljö-klimat, jobbarbetslinjen, hur vi säkerställer utvidgningen, hur vi får på plats en gemensam asyl- och flyktingpolitik i Europa. Det tror jag blir väljarnas huvudfrågor, och den som kommer att svara upp på det får väljarnas förtroende, säger han.(TT)


Vi får väl se, just fildelningsfrågan och FRA-lagen känns väldigt viktiga för mig. Jag struntar inte i de andra frågorna men de bleknar om jag inte har ett eget privatliv.

Till sist rekommenderar jag att ni läser Rasmus Fleischers Upphovsröta. Intressant historia om Ifpi som har 75 års jubileum i år.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Det är bara att lägga ner!

Filmskaparnas brev till alliansens Fredrik, Maud, Jan och Göran var på förvånande låg nivå. Men precis som ni själva skriver så klarar ni inte av att producera film, så lägg ner. Ni skriver att filmen har kostat  28 miljoner. Hos Rick Falkvinge kan jag läsa att 10,5 miljoner av de 28 miljonerna kommer från skattebetalarna. Vad får skattebetalarna för det? Varenda svensk skattebetalare har ju redan betalat för att se filmen.

Jag är väl dum men jag trodde faktiskt att den del av våra skattepengar som gick till kultur också gav oss skattebetalare något tillbaka. Att våra skattepengar var ämnade till giriga filmproducenters feta plånböcker hade jag faktiskt ingen aning om. Att våra politiker ens funderar på att införa en lag som ger dessa filmproducenter rätten att skicka ut krav och hotbrev om vi fildelar något vi redan betalat för är ju helt orimligt. Det skulle vara ett fruktansvärt svek mot oss svenska medborgare om Ipred-lagen träder i kraft.

Kan det vara så att problemet är att filmskaparna får bidrag? Hur hade de gjort om de inte fått bidragen? Hade de fått tänka om i sitt sätt att skapa, producera, marknadsföra och sälja sig? Eller hade de helt enkelt inte producerat en olönsam film? Det måste vara något fel om man inte i en privat filmindustri kan producera en film utan skattepengar. Det är nog hög tid att tänka om tror jag. Att påstå att lönsamheten står och faller med fildelning är bara ynkligt. Bort med gamla trötta bidragstagande producenter. Om de försvinner lär nog nytänkande kreativa producenter ta deras plats. Filmen kommer inte dö!

Nu har våra politiker beslutat att skjuta på Ipred-lagförslaget eftersom de inom alliansen inte är överens. Men vi får inte sluta protestera för det. Kämpa på! Här finns tips: stoppaIPRED.nu

Jag instämmer även med musikern Jonas Almquist, The Leather Nun:
"IPRED är en intressant fråga som handlar om skivbolagens rätt att jaga fildelare, inte upphovsrätt."


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , ,

Det lackar mot jul

Nog märks det att julen står för dörren. Överallt dyker tomtarna upp. Tomtemor Beatrice Ask uttalar sig  om upphovsrättsindustrins jakt på fildelare:
"- Jag utgår ifrån att det finns en proportionalitet i hur man agerar. De exempel som används i debatten är från andra länder. Vi har inte de traditionerna i Sverige, säger Ask."
Att upphovsrättsindustrin i många fall är global och inte bryr sig ett dugg om våra traditioner tycks inte Beatrice begripa.

Universals vd Per Sundin meddelar i en  tomtechatt  hur de ser på fildelning, Beatrice borde ta och kolla den, här är några klipp:

Trådlöst: 
Hej jag avänder min grannes trådlösa nätverk. Blir det han som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: 
Det stämmer! Att idag inte skydda sitt trådlösa nätverk med tex inloggning är väldigt osmart. Mvh Per

Sambo: 
Min sambo står på vårt Internet. Blir det hon som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: 
Ja det blir hon. mvh Per

nicklas: 
om jag som 15 åring laddar ner massa filmer, spel, låtar ... .kan jag åka fast för det ? vad skulle jag då få för straff eftersom jag inte är straff myding ?? 
Per Sundin:
 Eftersom du inte är myndig så drabbas dina föräldrar av dina lagbrott. Dvs de får betala om du anses skyldig. Mvh Per


D.v.s upphovsrättsindustrin skiter t.o.m i vem som fildelar bara de kan sätta dit någon, skyldig eller ej.  Är det din julklapp till svenska folket Beatrice?

Sen dök även tomtefar Jan upp i en chatt, nog har han många tomtar på loftet:

tidningsankan:
 i japan har internet blivit mer och mer anonymt pga av de de hårda fildelningslagarna. Detta gör det omöjligt att kontrollera även grov brottsligthet som ex barnporrbrott. Hur ställer du dig till det?
Jan Guillou: Jag är emot barnporr
Jeppe: Begåvat svar Jan, "jag är emot barnporr", är det avsiktligt du missar poänger?
Jan Guillou:
 Självklart! Jag är emot poänger också.
cornelius: Som Timbuktu sa en gång: "man kan inte uppfinna hjulet och sen förbjuda folk från att använda det"
Jan Guillou: Upphovsrätten är ingen uppfinning."

 

Varför Jan överhuvudtaget deltog i chatten med tanke på att han inte tycks veta ett dugg om fildelning eller IPRED kan man ju undra, han försökte ju inte ens vara seriös.
 
Det är inte bara i IPRED-frågan tomtarna dyker upp. Nu vill några andra tomtar att våra svenska lagar även ska gälla utomlands. Nog är det tomteverkstad i politiken. Lite komiskt dessutom med tanke på Beatrice Ask uttalande om våra svenska traditioner.
 
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Hur sorterar man sopor?

Jag har bestämt mig för att städa bort allt gammalt skräp. Det första jag ska städa bort ur min bokhylla blir Jan Guillou. Hur sorterar man böcker, hör de till tidningsreturer eller pappersreturer? Ska man riva av bokomslaget och lägga i pappersreturen och bokbladen bland tidningsreturerna?

Sen ska jag se över min skivsamling, hur sorterar man dem? Plast? Herr Gessle och fröken Dahlgren lär ju bl.a sorteras bort. Jag kom på att jag brukar impulsköpa skivor och filmer på bensinmacken. De brukar vara placerade vid kassan så det åker med en och annan skiva och film ibland, senast var det en ARN-film, det får bli slut med det. Jag måste nog ta och se över mina gamla videofilmer också, hur sopsorterar man dem?
Misstänker att jag får säga upp mitt medlemskap i en och annan bokklubb också.
Gamla dinosauriehjärnor och utpressare ska inte ta plats i mitt hem!

Finns det någon blogg/hemsida med utpressningsföretag uppradade? Jag vet att det finns seriösa aktörer i dessa branscher. Det skulle kännas bra att veta vilka man ska undvika att sponsra.

Jag ska bli en mycket kräsen konsument!

Fler som skriver om gamla dinosauriehjärnor:
Mary, MMM Emma, Opassande Christian Engström Rick Falkvinge HAX Blogge Bloggelito projO Jinge Argast.nu Kulturbloggen deep edition


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Politiker: medborgarna vill ha en dialog med er.

Det borde vara jättekul att vara politiker idag när det finns ett sånt engagemang i politiska frågor. Politikerna har ju en önskan om att komma ut och bli en del av bloggosfären. För det krävs att man har en dialog åt båda håll och deltar. Med tanke på politikernas önskan är det konstigt att de inte tar chansen när de får den.
Riksdagssvar.se är ett tydligt exempel på när några medborgare gått samman och upprättat några frågor angående FRA-lagen för att få en dialog med våra folkvalda men mötts av ett nästan totalt ointresse. Varför?
Anders Widén, författare, har skrivit en artikel om detta. Läs den!

Jag läste precis att även Peter Sunde, en av killarna bakom The Pirate Bay, har problem med detta. Han vill få en dialog med Beatrice Ask. Tydligen vill Beatrice bara prata om honom inte med honom.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Artister, skribenter och kreatörer MOT ipred!

Nu är det ju inte dagens nyhet, utan den är från igår, men det är förmodligen de 100 kreativa personerna som skrivit under gårdagens artikel som kommer att ta plats i kulturlivet och räknas i framtiden: Ingen piratjakt i våra artistnamn!
De är inte ensamma utan fler menar att lagen inte skyddar artisterna: Jonas Almquist, The Leather Nun, är en av dem och menar att lagen bara är till för skivbolagen. Det är intressant att se att de som är mot ipred-lagen hör hemma i den nytänkande nätgenerationen. Lagar vi stiftar nu borde ju skydda oss i framtiden, här känns det som att ipred-lagen och tiden haltar kraftigt i otakt.

Madeleine Sjöstedt(fp), kulturborgarråd, anser även hon att framtiden är fildelarnas, att vi måste bejaka möjligheterna som nätet ger: "Det vore helt fel att försvara den bransch som nu är på väg ut, i stället för att finna lagstiftning för den bransch som är på väg att skapas. Politiken måste våga se ett par decennier framåt."
Jag tycker Madeleine har alldeles rätt!

Beatrice Ask däremot ger jag inte mycket för. Om skiv/filmindustrins "små" kravbrev säger hon: "Men lagen ger skivbolag och andra en möjlighet att kontakta en person som de har fått id på och säga: Vi har förstått att du använder vårt material, och därför föreslår vi att vi kommer överens om en ersättning. Det öppnar för en dialog, diskussion och en överenskommelse mellan kunder och producenter. Det tror jag är bra."
Det tror Beatrice ja! Jag tror att Beatrice har noll koll på verkligheten. Någon diskussion lär det knappast bli tal om, det blir att slanta upp pengar för dem som får kravbreven, inget annat. Våra politiker verkar inte ha koll på sin IT-avdelning heller. Läs skrämmande information om hur IT-säkerheten fungerar i riksdagen hos Rick Falkvinge, hos Rick ser jag förövrigt att fler har reagerat över samma stycke i Beatrices uttalande som jag gjort.

Även de unga politikerna är mot ipred-lagen. Vågar vi hoppas på dem? Personligen tycker jag att det är tråkigt att det tycks vara en generationsfråga. Men tiden har sannerligen sprungit från många av våra politiker. Nu finns det som tur är även politiker i riksdagen som är med sin tid. Karl Sigfrid(m) är en av dem, SR Ekot: "Karl Sigfrid är den moderat i riksdagen som tydligast visat sitt ogillande mot det kommande förslaget om fildelning. Han och andra kritiska moderater menar att Sverige har gått längre än vad EU kräver när det gäller möjligheten att komma åt den olagliga nedladdningen och delningen av filmer och musik på internet."
Jag kom på att Karls Sigfrid är förhållandevis ung han också. Allt har naturligtvis inte med ålder att göra, men när man är ung utvecklas man och det finns många som är "unga" hela livet därför att de inte stannar upp.
Expressen har en topplista på inflytelserika bloggare, jag tror att samtliga på listan är mogna men de är med sin tid och har inte stannat upp i utvecklingen. Det är därför de är populära. GRATTIS till er alla på listan! Det var kul att se att just ni finns med där.
Läs även Expressens artikel: Bloggarna kan avgöra nästa val.

Det som är bra med nätet och framförallt bloggar är att man slipper allt ytligt, som tyvärr annars räknas. T.ex. om någon är lång eller kort, tjock eller smal, gammal eller ung, rik eller fattig, frisk eller sjuk, vit eller svart, kvinna eller man, röd eller blå osv. På nätet är det innehållet i bloggar som räknas. Alla kan vara med på lika villkor. Förvisso finns det de som är bättre på ordvrängeri än andra, men det är inte alltid de som uppmärksammas mest eftersom innehållet också har betydelse. Jag tycker det är härligt! Jag är bara ledsen över att jag inte hinner läsa fler intressanta bloggar än jag gör.

Ovan skulle min blogg ha slutat. Men jag upptäckte precis det här blogginlägget av Ankersjö:
"Jag hoppas att Piratpartiet stannar utanför riksdagen. Det är inget personligt. Jag tror bara att det är dåligt för demokratin om ett parti som tagit sig till makten på fildelningsfrågan ska besluta om och göra upp om A-kassa, krispaket, skatter, utrikespolitik och klimatfrågor. Jag har ingen aning om hur de skulle rösta i dessa frågor. Inte de själva heller antagligen. Å andra sidan skulle de kanske vara nyttiga för att få de traditionella partierna att förstå vad som funkar och inte när det gäller politisk reglering av internet och teknik. För där är vi inte idag."
Vad jag blir trött på folk som tror sig veta bättre än andra!  Nu har Piratpartiet aldrig påstått att de är ett heltäckande parti, men med tanke på hur vi sett hur många riksdagsledamöter röstat i många frågor undrar jag om de har bättre koll.
Och hur ser Ankersjö på demokratin kan man undra? Att traditionella partier som hans eget inte kan tekniken som lagarna ska reglera behöver väl inte nödvändigtvis betyda att man ska frysa ut de partier som förstår?

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Beatrice Ask struntar i alla protester

Trots massiva protester väljer nu Beatrice Ask att lägga fram förslaget IPRED/Piratjägarlagen meddelar SR Ekot nu på morgonen:

"Enligt vad Ekot erfar planerar regeringen ändå att lägga fram lagförslaget. Det ska gälla från den 1 april nästa år. Förslaget ska klubbas av regeringen den 27 november eller den 4 december.

Men för att få med de missnöjda riksdagspolitikerna har justitieminister Beatrice Ask enligt Ekots källor bett sitt departement att mildra förslaget på en punkt. Ändringen innebär att film- och skivbolagen inte ska kunna kräva att få veta vilken dator som laddat ner film eller musik innan lagen börjar gälla."

Vår regering väljer alltså att lägga dövörat till när det gäller protester mot Piratjägarlagen precis som när det gäller FRA-lagen. Aftonbladet har redan startat en omröstning om huruvida IPRED-lagen är ok om man inte kan stämmas för fildelning som gjorts innan lagen ska träda i kraft före den 1 April 2009. Över 90% har redan nu på morgonen svarat att lagen ändå inte är ok. Även: DN SvD, Exp.

Läs även IDG: Cdon slänger ut Warner och Universal från sin tjänst eftersom kopieringsskyddad musik är orsaken till att försäljning på nätet går trögt.

 

Protesterna mot Lissabonfördraget har man också struntat i, det blir ingen folkomröstning i frågan. Makten i Sverige flyttas nu från riksdagen till EU.

HAX är arg.

Jinge ser det som en katastrof.

Christia Engström(pp) anser att demokratiföraktet går vidare.

 Personligen börjar jag bli väldigt trött på politiker och jag tycks inte vara ensam.

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

 

 


Bo Rothstein skämtar bara

Man kan väl inte vara professor i stasvetenskap som Bo Rothstein och gå ut och generalisera som han gör? Att likna bloggandet vid en kloakbrunn som är ett hot mot demokratin och sedan bli förvånad när man får kritik för det. Nja, jag tror professorn skämtar. Att våra makthavare får en och annan känga, det hör till demokratin. Att folk yttrar sig är bra. Att folk yttrar sig mot professorns påståenden är särskilt bra.

Ur SvD kan jag läsa följande från Bo Rothstein: " – Ja, jag är förvånad över hur så många kända debattörer sällar sig till fel sida"
Även en professor vet väl att det inte blir en debatt om alla står på samma sida, så det stärker ytterligare min tes om att professorn bara skämtar. Inte ens en professor kan väl tro att alla skulle stå på hans sida, eller kan han det?

Är det jag som har fel?


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Förbifart Stockholm

Det finns ETT enda stort problem med Förbifart Stockholm, och det är att den inte redan finns. Det är vansinnigt att trafik som ska förbi Stockholm ska färdas rätt genom staden via Essingeleden. Varje liten incident på Essingeleden får Stockholm att stanna, vilket kostar massor för alla som drabbas av förseningar, oavsett om det är privatpersoner, näringsliv eller samhället. Vi borde för längesen ha haft en ringled runt staden. Essingeleden kan inte sluka hur mycket trafik som helst, den är inte ens byggd för den stora trafikvolym som går där idag. Södra Länken har underlättat massor, likaså Norra Länken, men det räcker absolut inte. Vi måste ha fungerande vägar för alla viktiga godstransporter som gör att Sverige fungerar, men vi behöver inte ha alla genom centrala Stockholm. Och ja, det kostar massor men Sveriges befolkning växer och då måste vår infrastruktur också göra det.

SR, SvD, SvD, DN, SVT

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Att försöka duger gott

Nja, så enkelt är det inte alltid. Den här mailväxlingen fick mig glad ändå.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ungdomsförbunden: Nej till IPRED!

Samtliga ungdomsförbund inom alliansen har nu gått ut och sagt NEJ till IPRED. MUF, LUF, CUF och KDU. Ungdomsförbunden hör till den generationen som är uppvuxna med ett globalt nätverk. Att ungdomsförbunden är mot IPRED säger ju en hel del om hur föråldrade nöjesindustrin och de som hittar på lagar är. Vi kan inte stifta lagar som försöker tvinga konsumenter att köpa en produkt de inte vill ha. Om det nu är så att många inom skivindustrin/filmindustrin blir arbetslösa för att många väljer att inte köpa cd/dvd-skivor, då får det bli så. Vi förbjuder ju inte bilar för att hovslagarna ska få jobb. Jag börjar bli så trött på IPRED-lagen så till nöjesindustrin säger jag: Gör rätt produkter som folk vill ha och till rätt pris eller gå under! Jag tror dock att det alltid kommer att finnas en marknad för bra teater, konserter, bio o.s.v. så länge man säljer det publiken vill ha. En tom teater eller arena är bara ett bevis på att föreställningen är dålig eller inte prisvärd.

Hursom har nöjesindustrin inte monopol på underhållning längre. Ingen som surfat runt på nätet har väl kunnat undgå att hitta en uppsjö av gratis och icke-upphovsrättsskyddad underhållning. Har nöjesindustrin funderat på det?
Det har aldrig funnits fler kreatörer än vad som finns idag. Internet är full av kultur som delas ut GRATIS! Så om dagens nöjesindustri upplever att de har konkurrens nu, är det förmodligen inget mot vad de kommer att få i framtiden.

Igår skrev Sanna Rayman, SvD: Om några år kommer vi skratta åt alltihop. Jag hoppas verkligen att Sanna får rätt. För om lagen träder i kraft blir det många som INTE skrattar. Jag gillar inte Sannas rubrik med tanke på hur allvarlig IPRED-frågan är. Fredrick Federley tycks inte heller ta svenska folket på allvar. Han anser att vi skickar för mycket mail och raderar alla utan att läsa dem. Ett helvetes problem anser han att mailen är. Fruktansvärt!
Jag önskar man kunde radera riksdagsmän som inte lyssnar på folket.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ein Volk, Ein Upphofsreich, Ein Bard!

Igår kom de ut, de 37 stjärnorna, som är för IPRED-lagen. Det tog inte lång tid innan det kom fram att Niklas Strömstedt hade massor av fildelat upphovsskyddat material på sin blogg. Sen meddelar Eva Dahlgren att hon är ett stort fan av fildelning. Och idag meddelar Jill Johnson att det är bra att fildelare får en markering. Och kakor får man ju inte ta, säger Jill. Ja jösses!
Vad tror dessa naiva artister egentligen? Förstår det inte vilket monster de vill släppa lös? Vilken värld lever de i?
När herr och fru Svensson öppnar posten en dag med en stämning på 30000 kronor för att deras dotter laddat ner några låtar, lär de knappast se det som en markering.
IFPI vet iallafall vad de kommer göra:
"–Vi kommer naturligtvis att testa den nya lagstiftningen. Vi börjar i toppen, med de stora fildelarna. Men även nedladdning av till exempel fyra Abba-låtar är ju olagligt, och jag tänker inte sitta i media och lova att vi inte kommer att gå efter personer som fildelar även i mindre utsträckning, säger Lars Gustafsson, vd för Ifpi."

Att Björn Ranelid skrivit på blir man ju inte ett dugg förvånad över, härom veckan såg han sig ju mer värd än fotbollsproffsen. Enligt honom själv har hans böcker omsatt totalt över 50 miljoner.
Per Gessle hade inkomster på nästan 13 miljoner 2007, samma år hade Per en skattepliktig förmögenhet på över 50 miljoner. Vill han påstå att det går någon nöd på honom? Med lite fantasi skulle han kunna göra massor av bra tjänster till bra pris på Internet för de pengarna. Tjänster som naturligtvis skulle ge honom nytt klirr i kassan.

Men nu finns det ju en klubb för alla dessa bakåtsträvande stjärnor. Klubben är en skyddad verkstad med namnet Liberati och är namnet till trots allt annat än liberalt. Där torde alla de 37 som var med på listan kunna bli handplockade hedersmedlemmar, förenade av den självutnämda envåldshärskaren. Ein Volk, Ein Upphofsreich, Ein Bard!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Nu gäller den aktiva massklassen!


Räkna med fler uppror, skriver Anders Mildner i SvD idag. Ur artikeln kan vi läsa:

"De handplockade pr-människorna som jobbar för Alliansen må vara bäst i landet på att hantera opinioner. Men de står nu troligen något handfallna, eftersom regeringen med Ipred-lagen precis som i fallet med FRA, faktiskt inte har någon egentlig debattmotpol som den klarar av att hantera – utan endast en mycket stor, mycket brokig och mycket arg folkmassa som tycker att regeringen fattar fullständigt felaktiga beslut. Realpolitiskt blir läget ännu mer känsligt eftersom denna arga massa sitter på världens mest kraftfulla verktyg för att föra ut just detta budskap till resten av väljarkåren."

Denna brokiga folkmassa, som Anders Mildner kallar dem, är den nätgeneration som nu vuxit upp i ett globalt digitalt nätverk, där man är aktiv och deltar och både ger och får mängder med information. På nätet finns massor av kunskap att hämta om i stort sett vad som helst. Nätgenerationen blir tillsammans en expertis och hör lika mycket hemma i överklassen som i underklassen, det är ingen skillnad. Vi har alltså fått en massklass som tillsammans besitter mängder av kunskap. Massan sprider information och kunskap med en otrolig hastighet världen över. Och man fildelar allt möjligt, snabbt och enkelt. Tekniken finns och man använder den.

Gammelmedia, underhållningsindustrin, politiker, m.fl. har inte längre monopol på vad som gäller och är "rätt". Den nya massklassen nöjer sig inte alls med att som sina föräldrar, via tv/radio, bli passivt matade. Nätgenerationen vill vara med och delta, för det är just det nätet mycket handlar om, att delta, aktivt.

Idag är det IPRED som är en het fråga och i våras var det FRA-lagen. Båda dessa lagar anses fruktansvärt integritetskränkande för den nya nätgenerationen när det är just på nätet man tillbringar en stor del av sina liv. Man sköter sin ekonomi, deltar i olika chattar, spelar fleranvändarspel själv eller i team över nationsgränser, brevväxlar, bloggar, fildelar, läser nyheter, diskuterar, studerar, arbetar, ja i stort sett allt man kan.

I den här generationen kliver nu musik- och filmdirektörer in med hjälp av våra politiker och försöker stoppa en teknisk utveckling som hela nätgenerationen vuxit upp med. Det är klart att det är dömt att misslyckas. Det kommer aldrig fungera. I stället för att följa med i tiden vill nöjesindustrin bromsa utvecklingen. Många av våra politiker har inte hängt med i utvecklingen, den har sprungit ifrån dem.

Ska vi vända utvecklingen?
Nej, jag tror precis som Anders Mildner: Räkna med fler uppror!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nu skrattar jag inte längre

Efter att ha läst ytterligare mail mellan Mikael Nilsson och Alexander Bard blir jag arg. Ska våra skattepengar gå till detta? Liberati kommer vara en del av folkpartiet och kommer därmed sponsras av våra skattepengar. Bard är inget annat än ett enda stort skämt och jag är mycket förvånad över att en politiker som Camilla Lindberg(fp) ställer sig bakom detta.

Bard prisar sig själv och andra inom Liberati som nytänkande och lyssnande som med sin briljans ska erövra världen. För de är ju lite bättre, lite smartare, lite mer civiliserade.
Tycker man inte som Bard är man rättshaverist eller som Bard beskriver det: "Vi hatar sekterister, vi är jävligt trötta på piratpartisterna, de är bara pinsamma. Sådana där självgoda skrikande Blogge Bloggelito-typer." även "Libertarianer är alltså inte välkomna i Liberati. De får gå någon annanstans."
Vilket jag också tror de kommer göra, alltså inte gå till folkpartiet.

Oscar Swartz skrev ju förra veckan att han blev utslängd från Liberati. Mary, MMM, klev själv av cirkuståget innan hon blev utslängd och Laakso har skeptiska funderingar kring dem. Christian Engström(pp) skriver om att Bard vill jaga fildelare. Rick Falkvinge(pp) har tidigare diskuterat med Bard om fildelning, men trots Bards briljans tycks inte detta gå in: Upphovsrätt står i motsats till äganderätt.


Jag är numera med i denna hedersvärda herrklubb. Det slår bra mycket högre än Liberati!

Bland män som 30-årige Emma30-årige Anna30-åriga Mary Jensen, 30-årige Farmor Gun och män som 30-åriga Johanna SjödinUrban CatJohanna NylanderSanna Rayman, Maria FermHanna WageniusIda Gabrielsson,Frida MetsoAnna PetterssonCharlotte WibergIsobel Hadley-KamptzBirgitta AlvskogenDrottningen,Sofia MirjamsdotterLouisePSophia BlomqvistRose-Mari SödergrenMonikaAnna Vikström och Anna Toss och jag själv.


Och till sist så kan vi ju känna oss rejält blåsta, hela svenska folket. FRA ska nu få signalspana utan att gå via "specialdomstolen" först, alltså är det bråttom att spana kan FRA söka om tillstånd efteråt. Och när "efteråt" blir vet vi inte. FRA-lagen träder i kraft 1 januari 2009 men de 15 tilläggen där bl.a "speciladomstolen" ingår finns inte. Inte än! Det hinner regeringen kanske bestämma nästa år. FRA-frågan börjar bli jävligt rutten!

Läs även hos Mark Klamberg !

Och förstås andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Censur av Blogge och brudar

Urban Cat undrar om Metros Erik Scherlund är dum, med anledning av en av artiklarna i bloggserien om bloggosfären:
"De är män, runt 30 år och hängivna den liberala frihetstanken.Bloggarna som fick FRA-frågan att brinna."

Och då får man ju svara: ja, eftersom han antagligen är ytterligare en person som inte har koll. Att nämna att det kanske beror på att han är man, törs man ju inte, för då får man väl pisk av Pär Ström.

Om det stämmer att Blogge Bloggelito är censurerad av Twingly är det ju för jävligt. Visst är Blogge utmanande, det är ju bland annat därför han är så bra.  Står man inte ut med det behöver man ju inte läsa.
Vad gör man åt att Blogge är censurerad?

Även Opassande skriver om Blogge och säkert fler.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Vad jag har skrattat!

Internet är helt underbart kul!
Att få börja dagen och skratta som idag, borde man få göra oftare.
Vi har fått ett nytt pajasparti, fp med sitt nya Liberati. Alexander Bard har varit duktig på att bygga upp ett kändisskap runt sin egen person. Nu håller han även på att bygga upp en del i fp, som passar hans egen person. Har man inte exakt samma åsikt som Bard är man INTE välkommen i Liberati. Det låter ju liberalt. Hos Mikael Nilsson, som startade stoppaFRAlagen.nu, kan man läsa en mailkonversation mellan Mikael och Bard. Vrålgarv!

Tidningen Metros artikelserie om bloggosfären som en del i den politiska kampen som riksdagspartierna nu ska satsa på, fick  Rick Falkvinge(pp) att reagera:

"Framför allt är det uppenbart att Alliansen inte förstår nätet, för då pissar man inte alla opinionsbildare på nätet i ansiktet och sedan förväntar sig att de ska agera lydiga envägspapegojmegafoner, så som skedde inte minst med FRA-fiaskot. FRA-lagen hade över huvud taget inte lämnat de korrupta tjänstemännen på Försvarsdepartementet om de etablerade partierna hade förstått hur nätet fungerar och välver om samhället. För att inte prata om Antipiratlagen/Privatpolislagen IPRED1."

Och till sist avslutar Rick med:

"Som jag inledde med, så ska jag inte bara dissa. Jag ska ge några konkreta råd till partierna också.
Först:
 Sparka era partisekreterare. Direkt. De är inte kapabla att förstå den nya politiska arenan. När jag ser kd:s partisekreterare säga att “ja, jag läser en blogg, Stig-Björn Ljunggrens. Jag känner honom”, så kryper det i mig. (Jag följer runt 200 bloggar och ca 20 nyckelord över hela bloggosfären.)
Sedan:
 Anställ Gustaf Stenlund, Frida Johansson-Metso, Hanna Wagenius, Björn Fridén, Maria Ferm och Jenny Lindahl-Persson som nya partisekreterare, släpp dem lösa utan begränsningar och gå inte i vägen. Gå inte ens i vägen när de gör något som riskerar partiets rykte eller varumärke. Nej, förresten: Gå inte i vägen särskilt när de gör något som riskerar partiets rykte eller varumärke."

Jag skrattade gott så jag rekommenderar er att läsa hela Ricks bloggpostning.

Jag rekommenderar även Blogges postning, inte för att jag skrattade, utan för att den är bra, om att politikernas satsning på nätet är dömt att misslyckats om det inte blir en förändring i deras tänk. Att det handlar om att delta och låta bloggarna vara med i dialogen.

När det gäller piratjägarlagen har nu gammelmedia upptäckt att det finns ett mostånd i bloggosfären. Både SvD och Expressen lyfter fram detta från Christian Engström(pp):
"- Vad man än tycker om fildelning är det fel att lägga ut polisens arbetsuppgifter på privata företag, säger Engström som tror att vanliga barnfamiljer i framtiden kommer att få hotbrev från skivbolagen. De lär betala även om de är helt oskyldiga, för att inte riskera att förlora i domstolen och tvingas betala skivbolagens dyra advokater"

Flera bloggare undrar varför många väljer att stödja Piratpartiet, då de inte är ett heltäckande parti. Personligen gör jag det delvis för att jag är missnöjd med de partier som sitter i riksdagen. Min röst på piratpartiet är bl.a. för demokratin, den enskilda människans rättigheter och den personliga integriteten. Att riksdagspartierna inte klarar av dessa frågor visar de allt oftare: FRA-lagen, IPRED och inte minst hanteringen av äktenskapsfrågan är bevis på detta.

Du som vill veta mer kan läsa hos Christian Engström: Tankarna bakom Piratpartiet
Och hur är det med de röda och blå partierna, är det någon skillnad?

Jag vill passa på att gratulera Opassande till hennes jubileum, hos henne hittade jag förresten detta roliga inlägg från Max Andersson(mp).

Det är sanneligen tur att vi har Internet och inte bara är hänvisade till den mången dynga som "aftonpressen" ofta bjuder på. Till er säger jag: Rid i natt!

guldpirat


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Pirater, pirater, pirater överallt i bloggosfären

Och här är en till: Kvinna, mor, företagare. Driver eget företag med åtta anställda, men konsultar även lite då och då åt andra företag. Det var längesedan jag var en finnig tonåring men försöker hänga med i den tekniska utvecklingen ändå. Inte minst då på nätet. Jag började sköta mina bankaffärer och lite annat på nätet redan på Videotex-tiden på 80-talet, så övergången till Internet var inte så stor för mig. Men Internet är så mycket mer än Videotex där man bara kommunicerade inom landets gränser, det var fört dyrt att koppla upp sig utrikes.

Jag var INTE en av de 34918 personer som röstade på piratpartiet vid förra valet. (Aj, kasta ägg och ruttna tomtater på mig bara). Jag röstade på alliansen och främst då på folkpartiet. Min röst på folkpartiet trodde jag skulle bli en röst MOT Bodströmssamhället. Men jag hade fel, jävligt fel kan man lugnt påstå.

Jag har i ett par år följt Oscar Swartz blogg som är mycket informativ. I våras när jag precis som många andra undrade varför det var så tyst i media angående FRA-lagen gick jag med i piratpartiet. Jag kände ett stort svek från alliansen långt innan FRA-lagen klubbades genom. Det blev inte bättre av att jag inte fick svar på de många mail jag skickat till dem i frågan. Piratpartiet är ett viktigt parti som hänger med i den nya tekniken. Idag när mer och mer av våra liv finns på nätet är just det väldigt viktigt. Det borde vara fler i alliansen än t.ex. Karl Sigfrid som förstår det här med tekniken Men efter att ha läst många svar på Riksdagssvar.se så förstår jag att det är precis som Rick Falkvinge skriver: de kan skicka mail, men mer än så är det inte, tyvärr. Våra politiker står på samma nivå när det gäller den tekniska utvecklingen som Kd står i äktensskapsfrågan. Även folkpartiets egna, Mark Klamberg, lämnade ju sina uppdrag då han inte var nöjd med de 15 tilläggen, som inte gjorde någon egentlig skillnad mot den ursprungliga FRA-lagen. Nu tycks alliansen även strunta i utredningen av FRA som var ett villkor för centerpartiet.

Vi behöver en ny form av politik. Jag förstår att våra riksdagsledamöter har svårt att sätta sig in i varje fråga de röstar om. Men jag anser att det är deras skyldighet att göra det. Kan de inte göra det får de avstå och lämna över till andra som kan det. Det visar att vår nuvarande politik inte fungerar. Piratpartiet står för en ny politik och jag kommer stödja dem!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

FRA startar massavlyssning trots protester!

FRA-lagen som klubbades i juni gäller. Trots massiva protester kommer lagen träda i kraft den 1 januari 2009. De 15 tilläggen som ska skydda vår integritet har man inte hunnit ta hänsyn till. Detta kommer regeringen kanske göra före sommaren 2009. Alltså är det den lag som alliansen drev genom i juni som gäller. D.v.s det blir massavlyssning!

Att den kritiserade FRA-lagen börjar gälla utan att den enskildes rättssäkerhet stärkts gör att Sverige bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, säger Clarence Crafoord (Centrum för rättvisa).

– Poängen är att FRA från den första januari kommer att kunna spana på vanligt folks trådlösa kommunikation på ett sätt som står i strid med Europakonventionen trots att man har sagt att man ska åtgärda den bristen, säger han.

 

Läs även hos stoppaFRAlagen.nu

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Osäker i fildelningsfrågan? Läs här!

Tidningen Affärsvärlden har gjort en analys angående fildelningsfrågan. Upphovsrätten lever och har hälsan!
Läs! Artikeln är lång så ta en kopp kaffe eller något samtidigt.
Tror du fortfarande att underhållningsindustrin kommer att dö med fildelning, så tror du förmodligen också att jorden är platt.

Läs även hos Pär Ström, integritetsombudsmannen.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Sågningar i bloggosfären

Fildelning är väl det som varit hetast debatterat i bloggosfären den senaste veckan, inte minst efter debattprogrammet i SVT.  Rick Falkvinge har på sin senaste postning redogjort för varför det inte fungerar med att jaga fildelare via IP-nummer vilket gör piratjägarlagen, IPRED, rättsosäker. Jag hoppas verkligen att våra politiker tar en ordentlig genomkörare av lagförslaget innan de fattar ett beslut i frågan. FRA-lagen tycks de ju inte alls ha någon som helst koll på. Låt oss slippa ytterligare en idiotisk och integritetskränkande lag, stiftad av politiker som inte förstår vad de gör, eller vilka konsekvenser dessa lagar kan få för den enskilda människan.

Christian Engström(pp) som var med i debattprogrammet tyckte tydligen att det var buskul. Det märktes för han gjorde en strålande insats. Läs lite eftersnack hos Christian, som även har ett filmklipp från efterdebatten som är klart sevärt.

Johan Pehrson(fp), gräsklipparmannen. Debattprogrammet har blivit recenserat och sågat av Surgubben. Läs och njut!

Det är inte bara Johan Pehrson som varit aktuell i helgen. HAX har nu läst boken "Reinfeldt, Ensamvargen" och skriver så här: "Det finns en hel del som förbryllar och oroar i boken. En sak som sticker ut mot slutet gäller FRA-debatten. I 16 år har Kratz intervjuat Reinfeldt. Han har ingående och med stort tålamod svarat på frågor om stort och smått. Inte sällan är han oväntat öppenhjärtig.Och så kommer vi till FRA. Anita Kratz vill fråga Fredrik Reinfeldt varför han driver frågan så hårt. Han som påstår att han väcktes politiskt av George Orwells bok1984. Då blir det tvärstopp. Det blir ingen intervju.
Intressant.
"

Reinfeldt verkar inte särskilt populär på Orionteatern heller.

Och till sist Queen Silly som inte förstått att hon inte ska uttala sig politiskt varken om Internet eller vargar. Kungahuset gör nog bäst i att hålla tyst i både vargfrågan liksom Internet. Jinge har ett bra tips om ett jobb som skulle passa kungafamiljen.


Som vanligt snor jag en bloggvägg från Rick över engagerade bloggare i fildelningsfrågan:
Bloggat om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Martin OtygBeta AlfaSurgubbenRick FalkvingeUrban Cat,Scaber NestorBloggsamRick FalkvingeJan LindgrenOpassandeRick FalkvingeMary X Jensen,Christian EngströmJens O.Olofs bloggPolitruckRick FalkvingeSatmaranRick Falkvinge,OpassandeJan LindgrenRick FalkvingeOlofs bloggBlågrön RöraRhodinSVT OpinionRick FalkvingeZippoArvidfalk.seAnnarkiaJens O.Röd LibertarianLars-Ericks bloggUrban Cat,Bitchslap BarbieOpponent.seFarmor GunAlliansfritt SverigeSVT OpinionOpassandeIsaccoUrban CatHändelsehorisontSatmaranChristian EngströmRick FalkvingeJan LindgrenChristian Engström,Mikael von Knorringfrendo.seOpassandeSVT OpinionAnna TrobergJan Lindgren,HändelsehorisontRättshaveristenJohans tankarPiratnyttHellre upplyst än nedsläcktUrban Cat,Marcin de KaminskiRick FalkvingeOpassandeConjoinerMary X JensenKurvigheterJan Lindgren,Rick FalkvingeOpassandeJan LindgrenMikael NilssonTemet NosceOpassandeMarcin de Kaminski,Rick FalkvingeHenrik AlexanderssonJan LindgrenOpassandeJan LindgrenPär Ströms blogg,SatmaranHändelsehorisontJan LindgrenJan LindgrenJan LindgrenAnna TrobergChristian EngströmOlofs bloggLars HolmqvistRick FalkvingeFarmor GunOpassandeAnna TrobergRick FalkvingeUrban CatOpassandeEnligt Min HumlaRick FalkvingeOpassandeRöd LibertarianJens O.Mikael NilssonBeta AlfaMagazine HumbleBeeSVT OpinionTemet NosceMikael NilssonUrban CatDick BengtsonAndra SidanHändelsehorisontSatmaranFrihet, Fildelning och Feminism,PiratbyrånRättshaveristenMikael von KnorringMartin OtygMary X JensenOlofs bloggNonsens, garrar och allt därimellanJens O.Argast NuAndra SidanDrottningsyltIsaccoAtt älska Alex SchulmanUrban CatLemenoSatmaranHändelsehorisontRick FalkvingeHellre upplyst än nedsläcktRick FalkvingeJosefAnna TrobergGalna kockens kylskåpChristian Engström,HändelsehorisontSatmaranBadlands HyenaICMPECHOFajaf BlogMartin OtygGerdaus skolblog,RhodinBlogg om programvaraSurgubbenHändelsehorisontIsaccoHenrik Alexandersson. Bloggdata från knuff.se.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Debatterna fortsätter i bloggosfären

Efter SVT Debatt om fildelning i torsdags har det blivit ny fart i bloggosfären. Johan Pehrson (fp) har varit ett hett ämne, men det är inte bara han utan fler politiker som visar sig vara dåligt pålästa i ämnet.  En av dem, Katarina Brännström (m), har svarat på mail i fildelningfrågan, om dem kan du läsa hos Conjoiner.

Rick Falkvinge ser politikerna som digitala analfabeter, vilket han inte är ensam om. Hos Copy me happy, undrar Peter hur man räknar, det är fler som fildelar än vad som kommer fram. Att fler fildelar nu kan man förstå då fler är för legalisering av privat fildelning än tidigare.

Christian Engströms blogg pågår en diskussion i kommentarsfälten. En av dem som kommenterar är Mark Klamberg, som lyfter fram frågan om bevisbördan som den jurist han är. Mer om detta finns på Klambergs blogg. Personligen är jag mest rädd för alla hotbrev med skadeståndsanspråk som film och musikindustrins advokater kommer att skicka ut oavsett om de har bevis eller inte. Det kommer precis som i Danmark att skrämma en och annan till betalning. Skrämmande att politikerna ställer sig bakom en sådan affärsmetod.

Hos Arvid Falk finns ett roligt klipp från eftersnacket, där Christian Engström(pp) frågar Johan Persson(fp) om han är vänsterpartist. Se det!
Härligt Christian!

I veckan slog Oscar och HAX på trumman angående Telekompaketet, debatt om detta har fortsatt hos HAX. Bland dem som kommenterar på bloggen finns både Henrik Hansson, politisk sakkunning åt infrastrukturministern och Erik Josefsson, vänsterpartiets man i Bryssel. Jag hänger inte med i alla svängar, inte minst när jag läser Henrik Hanssons blogg, men jag kan ha samma problem när jag är på bilverkstan och lyssnar på en sakkunnig fordonsmekaniker. Speciellt när jag är tvungen att vända tillbaka till bilverkstan när felet på bilen kvarstår.
Hursom bjuds det på intressant läsning hos HAX.
Jens O har även bloggat om detta.

Olof bloggar om riksdagssvar.se och nog går det trögt med att få in svaren, vilket har fått mig att fundera på om frågorna inte är för svåra. Tittar man på dem som trots allt bemödat sig att svara så verkar det faktiskt ha varit problem för många av alliansens ledamöter. Trots det hade de inga problem att trycka på JA-knappen när det röstades om FRA-lagen. Märkligt!

Men vi får inte ge upp!
Opassande skriver om att vi kan påverka mer än vi tror.

Jag snor denna bloggvägg hos Rick Falkvinge:
Bloggat om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: OpassandeChristian EngströmMikael von Knorring,frendo.seHändelsehorisontRättshaveristenJohans tankarRick FalkvingePiratnyttHellre upplyst än nedsläcktRick FalkvingeUrban CatMarcin de KaminskiConjoinerMary X JensenOpassandeMikael NilssonTemet NosceJan LindgrenRick FalkvingeMarcin de KaminskiHenrik AlexanderssonPär Ströms bloggSatmaranHändelsehorisontOlofs bloggRick FalkvingeFarmor GunUrban Cat,OpassandeRöd LibertarianJens O.Mikael NilssonBeta AlfaPROS - a pain in the assChristian EngströmRick FalkvingeMagazine HumbleBeeJan LindgrenSVT OpinionTemet NosceKurvigheter,Christian EngströmMikael NilssonUrban CatOpassandeDick BengtsonAnna TrobergJan Lindgren,HändelsehorisontSatmaranFrihet, Fildelning och FeminismRick FalkvingeOpassandeJan Lindgren,Rick FalkvingeOpassandeJan LindgrenEnligt Min HumlaRättshaveristenOpassandeMikael von KnorringMartin OtygRick FalkvingeMary X JensenOlofs bloggJan LindgrenNonsens, garrar och allt därimellanOpassandeJan LindgrenJens O.Argast NuJan LindgrenJan LindgrenJan Lindgren,Anna TrobergChristian EngströmLars HolmqvistRick FalkvingeOpassandeAnna TrobergRick FalkvingeOpassandebabilou.seRick FalkvingeAtt älska Alex SchulmanOpassandeUrban Cat,LemenoSatmaranHändelsehorisontAndra SidanHellre upplyst än nedsläcktPiratbyrånJosef,Välkommen Webbutveckling ABAndra SidanGalna kocken´s kylskåp.Drottningsylt,HändelsehorisontSatmaranBadlands HyenaICMPECHOFajaf BlogMartin OtygGerdaus skolblog,RhodinBlogg om programvaraSurgubbenHändelsehorisontRick FalkvingeHenrik Alexandersson,Farmor GunSagor från livbåtenRick FalkvingeDisruptiveUrban CatMary X JensenStaffan DanielssonRose-Mari SödergrenAnna TrobergJens O.Christian EngströmSidvindStaffan DanielssonChristopher KullenbergRejås BlogHenrik AlexanderssonJens O.Rasmus Fleischer,Urban CatFolkpartiet EslövJonatan KindhAnnarkiaIllinoiseBeta AlfaArgast NuAngie Roger,Tommy K JohanssonMartin OtygRose-Mari SödergrenCharlotte WibergSatmaranDick Bengtson,Insane ClownsTommy K JohanssonNihao KennyMikael PerssonUng VänsterStenskottMikael von KnorringUrban CatAnders WidénMackan AnderssonJohan LindahlMary X JensenMarcin de Kaminski. Bloggdata från knuff.se.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.