GÖTAPETTER FRA!

Hur har ni tänkt ro i land med FRA-förslaget?
Infrastruktur kan vara knepigt. När det gäller vår känsliga väginfrastruktur i framförallt Stockholm är det inte så svårt. Det är bara att surfa in på Google Maps för att se allt vatten, Mälaren heter det. Sen ser man motorvägen som går rätt genom stan via broarna runt Essingeöarna. Zoomar man ut lite så förstår man att all trafik som ska genom landet från norr till söder eller tvärtom går på denna motorväg. Likaså varutransporter som kommer in via Frihamnen eller Värtahamnen och ska söder om stan. Det mesta av vårt kött och grönt och många andra livsmedel finns på södra sidan t.ex i Slakthusområdet och Partihallarna. Det är mängder av transporter som går på denna motorväg. Så att räkna ut hur VIKTIG Essingeleden är kan knappast vara svårt.
MEN! Internetinfrastruktur är något helt annat.
Om jag ska skicka ett email till en vän i Göteborg och om min operatör då inte har en kabel Stockholm<->Göteborg utan istället har en kabel Stockholm<->Köpenhamn och sedan en kabel Köpenhamn<->Göteborg så passerar detta mail landets gränser. OM min operatör istället har en förbindelse direkt Stockholm<->Göteborg så tror man kanske att det inte passerar landets gränser men det kan det göra ändå. Min operatör kanske har en spamfiltertjänst i Köpenhamn så vips åker mitt mail över gränsen. Proceduren är densamma vid IP-telefoni. Det här var den enkla biten att förstå.
Det är nu vi kommer in på de känsliga bitarna och det är då man undrar hur FRA ska få ihop allt och under vilken tidsram de tror sig kunna få det. Jag hoppas FRA förstår vilken känslig infrastruktur de ska in och peta på.

Från FRA-förslaget:
6 kap.
19 a §
För att inhämtning av signaler i elektronisk form enligt lagen (2006:000) om signalspaning skall kunna ske, är operatörer som äger tråd i vilka signaler förs över Sveriges gräns skyldiga att överföra dessa till samverkanspunkter. Varje sådan operatör skall utse en eller flera samverkanspunkter och anmäla dessa till den myndighet som regeringen bestämmer.

Enligt förslaget kan man även läsa att de operatörer som äger dessa trådar som man kallar det är ca ett 10-tal.
Nu börjar det bli riktigt (o)roligt. Under dessa 10-talet operatörer ska man in och bryta upp andra underliggande operatörers vågländer som t.ex ligger i en svartfiber för att koppla dessa till en tjuvlyssningsstation. Det är inhemska men även utländska operatörer. Dvs man ska in och peta i varenda underliggande opertörs förbindelse och det är då det kan bli stora problem. Våglängder med allt vad de innefattar tekniskt är inte att leka med. För att inte tala om vilken tid detta måste ta. Samt till vilken kostnad?
Avbrott i Internettrafiken som skulle kunna uppstå pga detta tjuvlyssningskopplande skulle kunna få katastrofala följder för företag som har hela/delar av sin verksamhet på Internet samt varje medborgare som av något skäl är uppkopplad.
Det kan även handla om en svensk operatör som har en kund som är operatör i Oslo som i sin tur köper ett VLAN till Rom från vår svenske operatör. Eftersom vår svenske operatör kanske inte har en direktförbindelse Oslo-Rom utan Malmö-Rom så går denna trafik över Svenska Muren, dvs vår gräns, både in och ut, alltså 2ggr. Ska FRA tvinga en norsk operatör att lämna av till vår svenska tjuvlyssningsstation? Variationerna hur operatörerna köper, säljer, byter Internettrafik över landsgränserna är många. Och att den Svenska Muren inte skulle utgöra konkurrensproblem som man påstår i FRA-förslaget har jag svårt att tro.

Var det 55 miljarder FRA skulle få från våra skattepengar?
Sen tillkommer otroliga belopp som våra operatörer ska lägga ut för att koppla upp sig till tjuvlyssningsstationerna.
Samt alla oväntade utgifter som tillkommer som en följd av avbrott och problem som uppstår under tiden.

Det blir en dyr våldtäkt på vår personliga integritet, ett pris där offren är de som i slutändan får betala.

Läs mer i exempelvis NyTeknik eller IDGLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: surgubbe

jag skickade detta till info@moderat.se av ren ilska...

hejjag kräver att ni med kraft ser till att undvika att FRA:s kommunistförslag blir genomröstat och att ni kraftfullt tar avstånd från övriga dylika insnöade kontrollfantasier, även om FRA:s förslag inte på lång tid kommer att bli överträffat då åsiktsfriheten i detta land kommer att ha en längre paus tills nästa världskrig inträffar och sverige blir invaderat av någon stormakt som vill störta militärdiktaturen och återinföra demokratin.det finns andra partier att rösta på och fria länder att bo och betala skatt i, och ni bör om inte annat av ren självbevarelsedrift ha i åtanke att ni har en ej försumbar procent tänkande människor som väljare.att kväva denna fadäs i sin linda är inte lätt, men se till att bastarden ej uppnår puberteten.mvh

råmoderat och numera åsiktsregistrerad

2008-06-04 @ 22:14:48
URL: http://www.surgubben.com/
Postat av: satmaran

Hahhaha Surgubben!

Det var det bästa jag läst på länge. Fler sådana inlägg i debatten skadar inte. Kul att du länkade till din blogg, även om jag precis som du är ny i det du kallar loggeliten och troligtvis inte har så många läsare så kanske någon hittar dit. Eftersom du är den första som kommenterar hos mig så belönas du med en länk.

2008-06-04 @ 23:06:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.