Vad väntar oss 2009?

Precis som HAX skriver blev 2008 ett händelserikt år. Blogge beskriver 2008 som Annus horribilis. Jag kan inte annat än hålla med Blogge om att vår alliansregeringen sålde ut Sverige genom de integritetskränkande och demokratifientliga lagar som införts.

Vår regering har alltså med ett stort kliv fört in oss i ett övervakningssamhälle där den enskilda människans privata sfär inte värderas högt hos makten. Scaber Nestor skriver om att regeringen allt för ofta kompromissar bort vår frihet och våra demokratiska principer.

I morgon den 1 januari börjar FRA-lagen att gälla. Fler integritetskränkande lagar är på väg: IPRED, ACTA och datalagringsdirektivet. Kommer alliansregeringen ta oss in i ett totalt övervakningsamhälle? Med nyss nämnda lagar ger staten sig möjligheten till detta. Skulle man samköra informationen man kan få fram med dessa lagar finns inte mycket kvar att veta om oss och våra privata liv. Det är mycket skrämmande.

Våra politiker anser att vi ska lita på dem och att det finns kontroll för att lagarna efterföljs. Hur politiker ändrar sig från ett år till annat vet vi. Vilket parti drev inte frågan om kärnkraften hårdast på 80-talet? Det blev t.o.m en folkomröstning i kärnkraftsfrågan som resluterade i att Sverige skulle avveckla kärnkraften. Vad säger Maud Olofsson(C) idag? Jo Maud säger: "sluta tjafsa om kärnkraften".
Jag tror inte att de som röstade mot kärnkraften hade väntat sig en sådan utveckling i frågan.
Inför valet 2006 lovade stadsminister Fredrik Reinfeldt, "vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration". Idag är Reinfeldt tillsammans med övriga i alliansen beredda att göra just det med införandet av IPRED.
Så lita på politiker känns det inte som vi kan göra.

Därför känns det väldigt viktigt att det idag finns Piratpartiet som riktar in sig på frågor om demokrati, medborgerliga fri- och rättigheter. Det är härligt att se det deltagande och stöd som finns bland piratmedlemmarna, inte minst de senaste dagarna med alla donationer till Rick Falkvinge för att han ska kunna fortsätta jobba heltid för partiet.

Christian Engström(pp) tror att "2009 kan bli året då det vände".

Stadsminister Reinfeldt skriver att "Sverige står rustat för storm"

Tja, jag vet inte vad jag ska tro. Egentligen har jag inte varit så insatt i politiken tidigare. Röd-grönt eller blått har inte varit en så stor skillnad för mig. Det var först när politikerna både i Sverige och i EU började komma med nya lagförslag som gör intrång på det privata livet som jag kände att jag måste vakna och engagera mig. Jag har som jag tidigare bloggat om följt Oscar Swartz blogg i flera år, så jag blev inte förvånad när Oscar dök upp på AB:s lista över Sveriges 100 mäktigaste. Nog har Oscar med sin blogg varit med och bildat opinion mot de integritetskränkande lagar som nu är på väg. Lagar som inkräktar på friheten och på Internet.

Jag önskar dock alla ett GOTT NYTT ÅR!Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

FRA och bloggbävningen

Det är kul att ordet bloggbävning nu är med på Språkrådets lista över nya ord. Jag får gratulera Blogge som myntade det uttrycket som så väl beskriver den opinion som bildades i bloggosfären mot FRA-lagen.

Mikael Nilsson och Anna Peterson med siten stoppaFRAlagen.nu blev 2008 års mest framgångsrika opinionsbildare
De har gjort ett fantastiskt jobb och jag hoppas att de orkar fortsätta kämpa mot FRA-lagen och övriga integritetskränkande lagar vi nu står inför.

Alliansen hade nog hoppats på att klubba genom FRA-lagen i tysthet under EM i fotboll men så blev det inte. Nu rapporterar även SR att alliansen får kritik inom de egna leden i hanteringen av FRA-frågan. Enligt den undersökning som SR har gjort är 55 procent av gruppledarna för de borgerliga partierna i landet kritiska till hur regeringen hanterat frågan. I Stockholms län är procentsiffran något högre där 62 procent som svarat på enkäten är kritiska.
Man kan ju undra om övriga tycker att hanteringen varit okej? Skrämmande!

Att Tolgfors inte är populär inom alliansen blir man ju inte ett dugg förvånad över. Hans hantering av FRA-frågan har varit usel. Vi minns nog hur han gömde sig tillsammans med Reinfeldt i somras och skickade fram Ingvar Åkesson för att möta folkopinionen och försvara FRA-lagen.
Även om nu politikerna inom alliansen tycker att FRA-frågan hanterats dåligt så är ändå en majoritet av dem för FRA-lagen. De anser att det är okej att vår Internet-och teletrafik som passerar landets gränser kopplas till FRA.
En sådan avlyssning är oacceptabel!
Jag hoppas sannerligen att FRA-frågan kommer följa dem i nästa valrörelse.

Personligen är jag medlem i Piratpartiet för att visa mitt missnöje mot alliansens politik. Jag var tyvärr en av dem som röstade fram alliansen till makten, vilket jag djupt ångrar. För mig är de personliga integritetsfrågorna väldigt betydelsefulla. Jag kan inte acceptera att staten med lagar som FRA, IPRED, Teledatalagringen och ACTA, bereds tillgång till våra privata liv och kommunikationer.

För att Piratpartiet ska kunna fortsätta sin kamp är jag nu beredd att stödja partiet med ytterligare ett bidrag, denna gång för partiets ledare Rick Falkvinge.Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Jag avskyr snö!

Nu ska jag åka 70mil norrut, till snön. Inget jag ser fram mot även om det ska bli kul att träffa släktingar. En av mina reskamrater är en rottweiler, det kändes tråkigt att läsa i AB om dessa två rottweilers som bet brevbäraren och slet av armen på honom. Rottweilers är med rätt ägare helt underbara hundar. Stora hundar måste man ha järnkoll på. Även små hundar även om de inte kan göra så stor skada. Jag avskyr dåliga hundägare också.

I SvD skriver Martin Jönsson att bloggbävningen var årets mediahändelse. Bloggare har betydelse menar han även om det fortfarande finns de som tvivlar. Personligen är jag helt övertygad om att bloggarna skapade opinionen i FRA-debatten.

Härmed utser jag Piratpartiet till årets parti! Vilket annat parti kan stoltsera med så många nya medlemmar?Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Till er alla!


Ha en magisk helg!


Merry Christmas - by Pira
by Pira

FRA, en otrevlig företeelse!?

Julafton idag, så nu blir det inget FRA eller annat skit på några dagar hoppas jag. Lite intressant dock hur SvD idag uttrycker sig på ledarsidan:

"Någon julklapp är det inte. Så rara ord spiller vi inte på en lag som i allt väsentligt är en otrevlig företeelse. Men, det förefaller lyckligtvis inte vara någon julörfil heller. Tvärtom, verkar regeringen, precis som Birgitta Ohlsson sade till TT på måndagen, ha varit ”lojal med överenskommelsen” från den 25 september. Vid en snabb genombläddring ser det onekligen ut som att alla de 15 punkterna är på plats."

 

Igår kunde vi läsa på SvD Brännpunkt:

"FRA-domstolen hotar integriteten

SVERIGE INTE NORDKOREA Efter ett hastigt beslut i höstas ska Sverige få en ny hemlig domstol i direkt strid med grundlagen. Har kritikerna inom alliansen låtit sig luras? Vi anser att den lag som gäller från den 1 januari ska återkallas, skriver Östen Johansson, Sverker Lindström, Håkan Olander och Lars E Rabenius med erfarenhet från åtta utredningar om yttrandefrihet."
Samtliga herrar ovan har medverkat som ledamöter, experter eller sakkunniga i åtta statliga utredningar om tryck- och yttrandefrihet.

Till sist: Ta det lugnt i jultrafiken och saknar du ett julrim så rekommenderar jag att du tittar in hos Teflonminne.

Nu ska jag göra kålrotslåda!Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

F U DN!

Idag har DN en artikel och menar att Piratpartiet "utnyttjar läget".
DN har precis som många andra inte förstått att Piratpartiet vunnit framgångar därför att vårt samhälle och våra politiker inte förstår att samma regler och lagar som gäller i samhället också borde gälla på nätet.
Vi är många nu som ifrågasätter våra politikers ansvarlöshet när det gäller våra medborgerliga rättigheter. Vi vill att det som gäller IRL även ska gälla på nätet. Det handlar alltså inte om att "utnyttja läget", det handlar om att vi vill visa våra politiker att vi vill ha vårt privatliv i fred och våra rättigheter kvar!

Piratpartiet har funnits i flera år. Vet DN om det? Man kan ju börja undra. Utnyttja läget, ja jösses! Skärp er nu! Det handlar om att staten inte ska ha en total kontroll av oss, vilket de kan få med alla idiotlagar som nu poppar upp, den ena efter den andra. FRA, IPRED, ACTA, Datalagringsdirektivet o.s.v.

Nog hade man väntat sig mer av en etablerad gammal blaska som DN, tillika deras ledarskribenter! Men det visar sig om och om igen vilka digitala analfabeter de är, journalister liksom våra politiker.

Ja, jag generaliserar nu. Jag vet att det finns politiker och journalister m. fl. som inte tycker om den utveckling som nu sker. Dessutom har både V och Mp tydligt talat om att de inte stödjer de integritetskränkande lagarna FRA och IPRED.

Ska det vara så svårt att begripa att vi INTE accepterar den politik som nu förs och därmed väljer att stödja Piratpartiet?
Det handlar inte om "gratis" eller att "utnyttja läget", det handlar om våra liv!

Vilken framtid vill NI ha?

Läs även Oscar Swartz på SvT Opinion om spelutredningen och Mark Klamberg om FRA.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vem tror på Reinfeldt?

Den 7:e december kunde vi läsa följande uttalande från Reinfeldt i AB:
"– Rot-avdraget börjar gälla på måndag, så det kan bli en del årets julklapp: ge varandra en reparation eller en annan arbetsintensiv tjänst."

I lördags kunde vi läsa att Reinfeldt inte lever som han lär. Reinfeldt vill inte öppna plånboken för att främja ekonomin genom att köpa några arbetsintensiva tjänster och därmed ge landet en julklapp. Intensiva städtjänster vill han utföra själv, helst i ett högt tempo som liknar ett fyspass (antagligen för att han slipper lägga pengarna på ett gym). Några svenksa trasor vill han inte heller köpa, han använder sina gamla skjortor. Är han dumsnål?
Fånig tycks han iallafall själv tycka att han är:
Ibland är jag så fånig att jag plockar ur diskmaskinen och diskar för hand”, säger han.

Ja jösses , säger jag.


Även annarkia undrar om man kan lita på stadsministerns städråd.

Lördagsintervjun SR/Ekot 20 december

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Jag sjunger som jag vill!

Sjunger som jag vill gör jag och det gjorde ett par andra killar i veckan. Båda tror att IPRED-motståndarna bara vill ha saker gratis.

Om jag själv sjunger illa vet jag inte men nog lät det iallafall illa från Tyskungen, killen som egentligen bara vill ha en kram. Tyskungen lämnade en länk till sin bloggpost i ett kommentarfält hos mig. Jag tror att han missförstått det mesta om fildelning och IPRED-debatten. Från mig blir det ingen kram idag.

Den andra killen som kraxade med en falsk stämma var en journalist som jag tidigare aldrig hört talas om. Journalisten heter Andreas Ekström och han skrev en dålig krönika om Piratpartiet. Jag vet inte vad han är ute efter men jag tror att även han törstar efter uppmärksamhet. Och det fick han. Om han fick den uppmärksamhet han önskade vet jag inte, men jag hoppas att han fått en del information som han eftersökte, då många kommenterat på Andreas blogg.


Med anledning av killarna ovans missljud har många andra tagit ton:

Sänd mina rötter regn: Det där med nya partier.
Bloggen Bent: Sanning och konsekvens inom den gamla journalistiken.
Leo Erlandsson: Vänster, höger eller varken eller?
Urban Cat: Missförstånd, svammel & ursäkta!
Loke: Problemet med piratpartiet.
Stationsvakt: Proselyt

Och naturligtvis vill även representanter för partiet göra sig hörda:

Anna Troberg, Opassande Emma, Rick Falkvinge; Christian Engström

Och många, många fler.

Läsvärt även i Svd, Christopher Kullenberg: Nya politiska idéer smittar som virus.

Sjung ut gott folk!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Vår farliga värld


Igår höll stadsminister Fredrik Reinfeldt sitt jultal. Talet handlade mycket om brottslighet, det ska bli mer kontroll och mer övervakning. På nätet ska vi kontrolleras och övervakas. På gator och torg ska det ut  20000 nya poliser och mer resurser för skärpta straff ska det bli. Men tror stadsministern att detta är rätt väg att gå? Vad jag förstår fanns inget i stadsministerns tal om att vi ska utreda varför det ser ut som det gör. T.ex. varför begår unga brott? Det är kanske en fråga vi skulle ställa oss. Vi löser inga problem om vi inte går till roten med problemen.
Det här känns helt i linje med den övervakningsstat alliansen håller på att bygga upp för att skydda oss från alla hot i vår farliga värld. Bush jagade terrorister och dissade bla. ekonomin och Reinfeldt ska jaga medborgare...till vilket pris?

Jag blev inte förvånad när det visade sig att även socialdemokraterna är för IPRED men med vissa ändringar. Deras tidigare tystnad i frågan har varit talande. Enligt SCB är det 700 000 som fildelar. Det låter märkligt eftersom The Pirate Bay har 2,2 miljoner unika svenska ip:n som fildelar och de ökar hela tiden.

I Tyskland har man tystnat sen man införde sin datalagringslag. Folk är rädda och törs inte använda telefonen i samma utsträckning som förr.

"– Konsekvensen har blivit att en del människor faktiskt har förändrat sitt beteende eftersom de vet att deras kommunikation sparas. Och det handlar inte om kriminella, utan om vanliga människor, säger den tyska EU-parlamentarikern Alexander Alvaro till SvD.se.

När min kollega i det tyska parlamentet frågade regeringen hur ofta man använder sig av lagen blev svaret att enbart under maj och juni så hade det gjorts 2 996 förfrågningar där man ville få tillgång till trafikdata. Då är det ju uppenbart att man inte bara vill ha information om allvarliga brott."

Vem blir förvånad? När verktygen finns, så används de!

Mark Klamberg skriver:
"Undra när journalisterna börjar jämföra EU:s datalagringsdirektiv med FRAs trafikdatabas. Det finns vissa likheter och skillnader. Likheten består i att båda handlar om lagring av trafikdata som i sin tur kan användas för att bygga sociogram."
Läs hela inläggett som är kort och mycket bra sammanfattat!

Läs även Christian Engström som skriver om: Kommerisell fildelning finns inte

Annarkia skriver bl.a om ACTA där förhandlingen hålls bakom stängda dörrar.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Piratpartiet är ett bra namn!

Jag hör ofta folk säga att Piratpartiet har ett dåligt namn, att de skulle tänka sig att gå med i partiet eller rösta på dem om de hade ett annat namn. Jag tycker det är ett bra namn! Det behövs ta mig tusan pirater för att kämpa för våra privatliv och ett fritt Internet. De politiker som sitter i riksdagen kommer inte göra ett dugg för att vi ska bli av med alla de integritetskränkande lagar som nu stiftats eller håller på att stiftas. Det handlar inte bara om fildelning, det handlar om våra privata liv. Det handlar om att staten snart med alla nya lagar kan bevaka oss dygnet runt. Det handlar om att privata företag får befogenheter som inte hör hemma i en rättsstat. Det handlar om censur och blockering på Internet. Det handlar om att vi snart inte längre har rätt att vara anonyma. Vi kommer inte få tillbaka vårt privatliv, vi måste TA tillbaka det. Därför behövs Piratpartiet. Därför är namnet bra!

Piratpartiet har enligt hemsidan fler medlemmar än Miljöpartiet. Vänsterpartiet är väl också snart passerat om antalet medlemmar till PP fortsätter i den takt det nu sker. Det borde få klockorna att ringa hos våra politiker, men de kör på och sväljer det ena EU-direktivet efter det andra. Alla idiotlagar kan vi inte skylla på EU, våra politiker är inte oskyldiga. När det gäller IPRED går ju våra svenska politiker längre än vad EU-direktivet säger.


Avslutar med en rolig länk.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

När man inte trodde det kunde bli värre

Alliansen är sannerligen den mest misslyckade regeringen någonsin. När de var i opposition var de förespråkare för värnandet om den enskildes integritet och påtalade vikten av att staten inte ska utvecklas till ett kontrollsamhälle. Nu inför de på löpande band den ena idiotiska övervakningslagen efter den andra.

Vi har fått FRA-lagen och på gång är IPRED och Datalagringen. Och nu igår dök spelutredningen upp där den svenska staten vill stärka sitt spelmonopol och blockera utländska spelsajter och tillämpa censur på nätet. I förslaget ingår ett förbud för banker att förmedla pengar/insatser mellan kunder i Sverige och utländska spelbolag. Det dyker upp kontroll av oss lite här och var. För någon vecka sedan uppmanade Reinfeldt oss att handla julklappar: made in Sweden.

moderat.se står det: Vårt mål är att hela tiden vara ett parti i förändring.

Moderaterna är sannerligen ett parti i förändring! Nya bud varje dag.
Vad kommer i morgon?

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

2009 får många tillgång till ditt privatliv

Snart är vi där. Den 1 januari 2009 börjar FRA med sin massavlyssning. Förvisso är det först under hösten 2009 de får tillgång till all trafik som passerar landets gränser eftersom Internetoperatörernas kablar inte är kopplade än. Att mail och annan trafik studsar lite hit och dit över landets gränser det vet vi men hur det blir med de nya 15 punkterna i FRA-lagen vet vi inte än.

Den 1 april är det tänkt att IPRED ska börja gälla. Då kommer den privata upphovsrättsindustrin få tillgång till våra IP.adresser och tydligen kan de även få hjälp av kronofogden och göra husrannsakan vid misstänkt fildelning.
Än finns det tid att påverka!

I veckan blev även Datalagringsdirektivet aktuell. Jag blir förvånad över att våra politiker disskuterar hur länge det ska lagras. Ingen politiker tycks ifrågasätta själva datalagringsdirektivet. Thomas Bodström var en av de drivande krafterna bakom direktivet i EU och han hoppas på en längre lagringstid, likaså gör Säpo.
Med datalagringsdirektivet blir det enkelt att bygga upp ett sociogram över oss och vilka vi har kontakt med, utan att vi är misstänkta för ett brott. Tillsammans med FRA-lagen kan man få tillgång till mycket av vårt privatliv.
Vad som kommer att hända i framtiden vet ingen av oss. Snart har staten tillgång till ett groteskt verktyg i form av dessa lagar, vad händer om de samkörs?
Och vi ska bara lita på dem, det är så himla vidrigt så jag finner inte ord att beskriva vad jag känner inför detta.

Naturligtvis kommer kunderna i slutändan få betala. Datalagringdirektivet kommer innebära höjda kostnader som kommer synas direkt på räkningen från operatören. När det gäller kostnaderna för FRA får alla skattebetalare vara med och dela på notan.Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Till vem talar Carl Bildt?

Det var många stora fina ord i AB som Carl Bildt bjöd på igår:

"Utvecklingens gång, inte minst teknikens förändring, tenderar att vidga de områden där vi har rätt som individer att ställa krav på frihet och oberoende. Precis som tåget, bilen och flyget har gett oss geografisk rörelsefrihet och en rätt – som vi tycker – att röra oss fritt vart som helst i världen, ger oss i dag internet en ny frihet i kontakterna med andra och nya medel att sprida och ta emot information. Och med dessa möjligheter följer nya anspråk på ökad frihet och nya försök från de regimer som räds denna frihet att stoppa och begränsa den.
Det är ingen djärv gissning att en allt större del av framtidens kamp för friheten kommer att röra de klassiska frågorna om rätten att fritt få sprida och ta del av information. Vi ser redan i dag hur i vissa länder bloggarna förföljs, servrar stängs ner, internetsidor censureras eller tillgången till datorer begränsas.
Här ska Sverige stå i främsta ledet för att slå vakt om informationsfriheten. Jag har därför i dag satt igång ett arbete inom UD att inför det svenska ordförandeskapet ta fram förslag om hur Sverige kan verka för att stärka Europeiska unionens insatser till försvar för yttrande- och informationsfriheten på internet."

Men till vem är dessa fina ord? Vem försöker han lura?
Är han helt omedveten om den medborgarrättsrörelse som bildats för att försvara och bevara både demokratin och friheten på Internet? Trots medborgarnas protester har vi fått FRA-lagen och snart har vi troligen IPRED-lagen. Även ACTA är på gång. Medborgarrättsrörelsen heter Piratpartiet, för den som inte vet. Piratpartiet har snart lika många medlemmar som det i riksdagen etablerade Miljöpartiet. Hade Carl Bildt skrivit samma artikel för tre år sedan hade vi nog varit många som sa: Bra Calle!
Men idag med facit på hand när Carl Bildt är med och stödjer aktuella lagförslag blir det helt fel! Är det så att Carl Bildt precis som sina kollegor i alliansen är en digital analfabet som inte förstår vilka frihetskränkande, integritetskränkande och rättsosäkra lagar dessa är?

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2009 blir ett riktigt skitår!

Den rubriken hade även DN på en artikel igår och jag kan inte annat än hålla med. FRA-lagen träder i kraft 1 januari och ev. IPRED-lagen den 1 April. Så nog blir det ett riktigt SKITÅR! Och mår man skit över det kan man inte gå till psykdoktorn för då är FRA där och snokar.
Hur FRA ska jobba har det kommit lite olika bud om, d.v.s huruvida en domstol ska pröva spaning enligt de 15 tilläggen. Vilket tydligen domstolen ska, får vi veta idag av Tolgfors pressekreterare.


Läs även:

Mark Klamberg skriver lite från de seminarium som hållts om FRA i veckan .

Christian Engström
skriver om skillnaden mellan stöld och upphovsrättsintrång, vilket många inte förstår skillnaden på. suck!

Rick Falkvinge skriver om medborgarrättsrörelsen: Piratpartiet.

Och till sist:

Mary, MMM, lider av bloggtorka! Hur ska detta sluta?


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

EU, fri- och rättigheter och jultomten

Hu, min Google Reader är full, jag hinner inte med så det blir nog till att rensa utan att läsa. På HAX har jag t.ex uppåt 50 olästa poster, jag har dock hunnit läsa några nu på morgonen. Och nog är våra fri- och rättigheter hotade inom EU som han skriver. Därför är det viktigt att vi får in t.ex Christian Engström(pp) m.fl som kämpar för dem. I SvD kan vi läsa att Piratpartiet har en chans att ta sig in i EU-parlamentet, det känns bra.
När det gäller IPRED har HAX en lång men bra postning angående den. LÄS!
Jag ska läsa boken Bloggen som politiskt vapen i julhelgen tror jag...det är den enda julklappen jag önskat mig så jag tror jag får den. (hoppas tomten läser denna bloggpost)
Tomten lyckades jag få med i Piratpartiet i måndags förresten! :)

stoppaIPRED.nu kan jag läsa att det är i februari riksdagen ska rösta om lagförslaget. Så vi får inte ge upp, än finns det tid att protestera och agera. Jag tycker det är vågat av IT-säkerhetsexperten André Rickardsson att gå ut och lova gratis hjälp till behövande om lagen klubbas. Han lär få att göra, det kommer musik- och skivbolagsdirektörerna se till. Hursom, heder åt André!

På DN:s ledarsida undrar Lars Weiss: Men kamerorna då? Att man som ledarskribent inte förstår skillnaden på övervakningskameror, IPRED och FRA-lagen är skrämmande. Hur vidriga man än kan anse att dessa kameror är i vissa sammanhang så har vi dem ännu inte i våra hem. Personligen undviker jag platser där dessa finns, jag vet, jag är lite nojjig. Jag är en sån där person som handlar kontant, viker ner solskyddet när jag kör bil t.ex i tunnlar som Södra Länken där det finns massor av övervakningskameror. Jag använder bara mobiltelefonen för mitt arbete. Jag kan undvika mången registrering och övervakning, men jag kan inte undvika den övervakning som nu kommer med alla integritetskränkande lagar på Internet. Mycket av mitt privatliv går via nätet precis som det gör för de flesta av oss idag och det ska staten inte ha tillgång till.

Till sist:
Jag njöt av att läsa hur Kjell Häglund gjorde slarvsylta av Jan Guillou!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Du är också välkommen!

Idag är det: Gå-med-i-Piratpartiet-dagen. Så kom med du också!
Idag den 8 december går vi med i Piratpartiet för att markera vårt ställningstagande för rätten till ett privatliv, rätten att dela med oss av vår kultur och kunskap, och mot marschen mot övervakningssamhället och repression.

Hos Rick Falkvinge kan vi se en rakt uppåtgående kurva på nya medlemmar, så dagen tycks bli en succé för Piratpartiet.

Läs även:

Stoppa de digitala stridsvagnarna

USAs version av signalspaning

IPRED skapar rättsosäkerhet

Du är inte maktlös

Nu krävs det handling

Gör något idag-imorgon kan det vara förbjudet

IPRED: Att konkurrera mot gratis

Avskärmade politiker bäddar för (o)demokratiskt kaos


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

De vuxnas spektakel!


Spektakel 1


Niklas Wykman(MUF) gick ut i debatten igår med att: Regeringens fildelningsförslag skadar moderaterna.
"Moderaterna kommer ha väldigt svårt att värva unga människor som i dag inte förstår hur man resonerar kring fildelning. Att gå storindustrins ärenden på bekostnaden av personlig integritet och ny kultur är inte en framtidsfråga som vinner unga människor till partiet."

Beatrice Ask(M), vuxen, kontrar detta med:
"- Vid hans ålder är man för gammal för att uppträda som en trettonåring. Jag är inte alls förtjust i hans "generationsklyfterier". Han vill helt enkelt inte ingripa mot den illegala fildelningen, så enkelt är det, säger Beatrice Ask."

Bra Beatrice! Nu fick ni nog massor av nya medlemmar till partiet!

Övriga bloggar om ovan:
Christian Engström
Rick FalkvingeSpektakel 2

Anna Troberg var på folkpartiets hearing igår angående fildelningslagen. Jag följde den löpande på Annas blogg och led med henne över den låga nivå de vuxna debatterade. Anna har gjort en sammanställning av debatten, jag klipper ut en del av den:

"Hur otrevliga och ohyffsade får vuxna människor egentligen vara? Under debattens gång, så avbröts motståndarna mot IPRED av att folk skrattade åt dem och tidvis ganska högljutt idiotförklarade dem. (Ja, Cissi Elwin, jag pratar bland annat om dig.) Dessutom hände en annan märklig sak. Efter debatten stod Emil, Jonathan och jag och pratade med varandra. Då kom det fram en man som naturligtvis inte presenterade sig och sa något i stil med: “Ja, jag vill inte ens prata med sådana som er. Pirate Bay finansieras av nazipengar. Jag vill inte prata med er.” Om han nu inte pratar med oss, varför kom han då fram till oss och pratade med oss? Fascinerande. Han såg belevad ut och hade en dyr kostym på sig, men ser du lilla gubben, det hjälper inte när man beter sig som en tölp."


Spektakel 3

Cissi Elwin Frenkel och Håkans Tidlunds artikel i SvD: Lär inte unga "stjäla" film
"Varför ska man satsa på att utveckla lagliga tjänster när andra erbjuder samma varor helt gratis? Att få sanktionsdirektivet på plats är ett viktigt steg på vägen."

Fundera på det ni!
Artikeln var i övrigt på nån sorts snyftvalsnivå som vuxna i deras ställning borde undvika. Det kändes mest pinsamt att läsa den.


Spektakel 4

SvD.s Sanna Raymans ledarblogg kändes ju helt fel, här är några klipp:

"I lagboken håller äganderätten och upphovsrätten varandra i hand. Det vore synnerligen underligt om en borgerlig regering bestämde sig för att ge en lagstadgad del av äganderätten en käftsmäll.

Haschrökning är inte en livsstil. Fildelning är inte en livsstil. Strid och tala gärna för din sak, men är den saken olaglig, så måste du vara medveten om risken och beredd på rättssamhällets reaktion. Är du inte redo att ta konsekvenserna är det kanske bäst att du avstår från lagbrott.

– Ni måste stå upp för vårt rättssamhälle, skriver en del till mig.

Nåja. Det är faktiskt inte svårt att undgå brev och skadeståndskrav från upphovsrättsinnehavare.

Det är bara att sluta fildela.
"

Sanna det var nog inte din dag....

Nåja, alla har vi dåliga dagar.


Till sist vill jag rekommendera Blogge Bloggelitos bloggning i ärendet, som förövrigt nog hade en bra dag, jag klipper ut slutet från den:

"Nå, i praktiken kommer lagen att innebära att internet blir tyngre. Anonymiseringstjänster kommer att finnas i massiv tillämpning innan direktivet tas i bruk, men tyvärr till priset av att internet blir dyrare – Ipred- och FRA-lagarna blir som en indirekt skatt, där konsumenterna får betala notan för statens ingrepp. Båda lagarna renderas värdelösa av den tekniska utvecklingen innan bläcket hunnit torka på talmannens underskrift – fildelningen kommer inte att försvinna, men tyvärr kommer förtroendet för den fascist-korporativistiska staten att gröpas ur än mer. Än värre är att utvecklingen av nya grepp och metoder bortom den 1700-talsmässiga upphovsrätten sinkas kraftigt. Och det gagnar inte Sverige och dess skattesubventionerade filmskapare."


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Beatrice Ask hånar svenska folket

Anna Troberg lyfter fram en mycket viktig detalj, nämligen var Beatrice Ask väljer att hålla dagens pressträff om IPRED. På Filmhuset, inte i anslutning till riksdagen. Därmed visar Beatrice Ask på vilken sida hon står. D.v.s filmbranschens.
Det är ett hån mot alla dem som protesterat mot lagen.

Piratpartiets Christian Engström menar att de små förändringarna som nu presenteras inte gör någon skillnad utan det är: Som läppstift på en gris.

Socialdemokraterna velar fortfarande i frågan.

HAX har tagit fram bevis som visar att regeringen ljuger angående EU-direktivet:
"IPRED1 är ett EU-direktiv som gäller fler saker än piratjägarlagen. I det stora hela måste Sverige införliva detta direktiv i svensk lagstiftning, ja.
Men EG-domstolen säger uttryckligen att medlemsstaterna inte behöver genomföra den del av direktivet som handlar om piratjägarlagen!"

Många har synpunkter på lagen, i AB kan vi både läsa att lagen inte stoppar fildening och att den skulle vara ett steg i rätt riktning. Peter ,TPB, skriver bl.a om problem för artisterna med det nya lagförslaget.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Reinfeldt: Tyst i klassen!

steg han då fram till sist, Fredrik Reinfeldt, och såg till att alla i moderata partiet rättade in sig i ledet. Det innebär att regeringen kan lägga fram IPRED-lagen i morgon på regeringssammanträdet och att lagen ska gälla från 1 April 2009..

Moderata ungdomsförbundet är dock fortfarande i uppror och menar att lagen är för vuxna. De kommer fortsätta kampen mot lagen.

HAX skriver att regeringen ljuger, vilket de också gör eftersom IPRED-lagen går längre än EU-direktivet.

Det ska bli intressant att höra vad Mona Sahlin säger i morgon. Hon har ju velat lite hit och dit angående lagen. Mp och V är mot lagförslaget.

Men vi har ju varit med förr...det börjar likna FRA... i alliansen finns bara en som bestämmer...Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

M fortfarande oense om fildelningslagen. version 2

(ursäkta duplikat, blogg.se pajade min rss-feed)

Regeringen har inte kommit överens i fildelningsfrågan meddelar nu TT. Så det blir troligtvis inte något nytt lagförslag i morgon. Enligt en moderat riksdagsman är det inte säkert att lagen hinner träda i kraft 1 April 2009. Det låter ju lovande att de som ifrågasätter lagen inom moderaterna inte vikt sig. Tydligen tycks de tre övriga partierna inom alliansen ha godkänt lagförslaget, vilket inte känns bra.
Jag tror att Karin Pilsäter(fp) gör det väldigt enkelt för sig när hon säger:
-Här är det ju viktigt att vi går ut med information om att man inte ska betala om man får ett skadeståndskrav utan att man bestrider det och låter domstol avgöra, säger näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter (fp) till TT.
Gå till domstol är inget de flesta har någon erfarenhet av direkt. Kravbreven sätter nog tllräcklig skräck i de flesta vilket nog musik- och filmindustrin redan räknat ut. Om det inte fanns stora pengar att hämta i IPRED-lagen skulle de aldrig driva frågan så hårt som de gör.
Vi har sett många bevis nu på att IP-nummer inte kan bevisa vem som fildelat. Vi har dessutom sett många bevis på att fildelning fortsätter ändå. Så varför ska vi ha en lag som hotar vår integritet och som inte fungerar? Det är ju jättedumt!

Övriga bloggar som skriver om IPRED-lagen:
Otyg
MMM
Urban Cat

Jag ser att fler än jag hade problem med sin blogg igår, annarkia har en förklaring på vad som hänt.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Skarpt läge om fildelning! version 2

(ursäkta duplikat, blogg.se pajade min rss-feed)

På torsdag ska regeringen fatta ett beslut i fildelningsfrågan enligt TT. Kommer regeringen ta hänsyn till alla protester mot det lagförslag som ligger? Vågar man hoppas på att det kommer något gott av den senaste tidens intensiva förhandlingarna i regeringen? Jag är tveksam...

Hur regeringen än beslutar kommer nätet och dess kultur, Internets själ, att bestå. Oscar Swartz skrev redan för tre år sedan en artikel i SvD om detta. Har ni inte läst den så gör det! Läs även Oscars senaste blogginlägg:
Nix, det handlar inte om gratis!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

M fortfarande oense om fildelningslagen.

Regeringen har inte kommit överens i fildelningsfrågan meddelar nu TT. Så det blir troligtvis inte något nytt lagförslag i morgon. Enligt en moderat riksdagsman är det inte säkert att lagen hinner träda i kraft 1 April 2009. Det låter ju lovande att de som ifrågasätter lagen inom moderaterna inte vikt sig. Tydligen tycks de tre övriga partierna inom alliansen ha godkänt lagförslaget, vilket inte känns bra.
Jag tror att Karin Pilsäter(fp) gör det väldigt enkelt för sig när hon säger:
-Här är det ju viktigt att vi går ut med information om att man inte ska betala om man får ett skadeståndskrav utan att man bestrider det och låter domstol avgöra, säger näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter (fp) till TT.
Gå till domstol är inget de flesta har någon erfarenhet av direkt. Kravbreven sätter nog tllräcklig skräck i de flesta vilket nog musik- och filmindustrin redan räknat ut. Om det inte fanns stora pengar att hämta i IPRED-lagen skulle de aldrig driva frågan så hårt som de gör.
Vi har sett många bevis nu på att IP-nummer inte kan bevisa vem som fildelat. Vi har dessutom sett många bevis på att fildelning fortsätter ändå. Så varför ska vi ha en lag som hotar vår integritet och som inte fungerar? Det är ju jättedumt!

Övriga bloggar som skriver om IPRED-lagen:
Otyg
MMM
Urban Cat

Jag ser att fler än jag hade problem med sin blogg igår,  annarkia har en förklaring på vad som hänt.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Skarpt läge om fildelning!

På torsdag ska regeringen fatta ett beslut i fildelningsfrågan enligt TT. Kommer regeringen ta hänsyn till alla protester mot det lagförslag som ligger?  Vågar man hoppas på att det kommer något gott av den senaste tidens intensiva förhandlingarna i regeringen? Jag är tveksam...

Hur regeringen än beslutar kommer nätet och dess kultur, Internets själ, att bestå. Oscar Swartz skrev redan för tre år sedan en artikel i SvD om detta. Har ni inte läst den så gör det! Läs även Oscars senaste blogginlägg:
Nix, det handlar inte om gratis!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

RSS 2.0
.